Siget – Posljednje putovanje Sulejmana Veličanstvenog

Siget – grad sa 12.000 stanovnika u jugozapadnom dijelu Mađarske, u Baranji, 30 km od hrvatske granice, bogat je spomenicima i pruža mogućnost tihog odmora za posjetitelje.

Tekst i fotografije: Samir Zahirović

Sulejman I, u zapadnim zemljama poznat kao Sulejman Veličanstveni, u svojoj zemlji i na istoku kao Sulejman Zakonodavac (kanuni), deseti je po redu sultan Osmanskog Carstva, i Sultan koji je najduže vladao, cijelih 46 godina, od 1520 pa do svoje smrti 1566.

U maju 1566 godine, Sulejman kreće na svoj 13. i poslednji ratni pohod. Iako star već 72 godine, i veći dio marša nošen u nosiljci, ipak ide na čelu do tada najveće okupljene vojske. Nakon 50 dana marša vojska stiže do Beograda gdje se sastaju sa mađarskim kraljem Zapoljom kome je ranije obećao da će ga postaviti za Kralja Mađarske.

Centralni trg u Sigetu, desno gradska vijećnica, naprijed Crkva Sv.Roka, nekada Ali-Pašina džamija (vidi se po obliku zidova)

2. augusta, prve turske snage dolaze do zidina Sigeta (Szigetvar) kojega brane snage austrijske Habsburške monarhije pod vodstvom hrvatskog banaNikole Šubića Zrinskog ( mađarski : Zrinyi Miklós) , proslavljenog vojskovođe, koji sa svojim suborcima daje zakletvu: “”Ja, Nikola knez Zrinski, obećavam najprije Bogu velikomu, zatim njegovu veličanstvu, našemu sjajnomu vladaru i našoj ubogoj domovini i vama  vitezovima da vas nikada neću ostaviti, nego da ću s vama živjeti i umrijeti, dobro i zlo podnijeti. Tako mi Bog pomogao!

Opsada Sigeta počinje 5. augusta. Turskim snagama komanduje Mehmed Paša Sokolović i žestoke borbe vode se narednih mejsec dana uz velike gubitke na obje strane.

Iako brojčano nadmoćni, Turci ne uspijevaju slomiti otpor branitelja.

Siget na mađarskom znači ostrvo. Tvrđava se nalazi u močvarnom reonu, sa svih strana okružena vodenim rovovima koji su za svrhu odbrane od napada vještački iskopani i potopljeni.

Po nekim dokazima, baš na ovom mjestu je bio šator i tu je preminuo Sulejma Veličanstveni i tu su zakopani njegovi unutrašnji organi.

Sulejman Veličanstveni umire iznenada, 4. septembra u svom šatoru na brežuljku iznad Sigeta. Mehmed Paša Sokolović vješto krije smrt Sultana kako borbama iscrpljena vojska ne bi izgubila moral.

7. septembra Mehmed Paša vatrenim strijelama i loptama pali grad, a Zrinjski sa svojim borcima ide u svoj poslednji juriš na turske snage. U tom herojskom proboju biva teško ranjen i zarobljen, nedugo zatim i pogubljen.

Turci su konačno osvojili ovo za njih jako važno utvđenje, ali zbog Sultanove smrti i velikih gubitaka prekidaju pohod i vraćaju se nazad u Tursku.

Mehmed Paša Sokolović sahranjuje srce i unutrašjne organe Sulejmana Veličanstvenog u Sigetu, a tijelo transportuju nazad u domovinu. Šalje glasnika Sulejmanovom najstarijem sinu Selimu da ga čeka u Beogradu i da tamo preuzme dužnost novog Sultana.

Džamija Sultana Sulejmana Veličanstvenog unutar zidina Sigetske utvrde

Danas, skoro 450 godina nakon bitke za Siget, možete doći u ovaj gradić i obići tvrđavu, unutar tvrđave je Džamija Sultana Sulejmana, u sklopu koje je i muzej Sigetske bitke.

U muzeju možete vijeti oružje koje se koristilo tada, uniforme, radni stol Nikole Šubića, stare karte i makete.

U centru Sigeta dominira Crkva Svetoga Roka, sa zgradom gradske vijećnice. Crkva je sagrađena na zidovima Ali-Pašine džamije.

Parkom dominiraju biste nekada ljutih protivnika, Sulejmana i Zrinjskog

Par kilometara dalje prema Kapošvaru, na mjestu gdje je bio postavljen šator Sultana Sulejmana, izgrađen je park mađarsko-turskog prijateljstva. U parku su rame uz rame, biste ljutih protivnika tog vremena, jedna Nikole Šubića Zrinjskog, i druga Sulejmana Veličanstvenog.

Tu je i spomen ploča iznad navodnog mjesta gdje su ukopani posmrtni ostaci Sultana. Oko mjesta ukopa postoje kontroverze, jer jedni tvrde da je ukopan baš tu na mjestu parka, dok neke druge analize kažu da je ukopan 2 kilometra dalje u susjednom selu, na mjestu gdje je bilo podignuto turbe, a kasnije je na temeljima tog turbeta sagrađena crkva.

Dolazak do Sigeta za nas iz BiH, pogotovo sa sjevera zemlje je dosta brz. Od Tuzle je to udaljenost od nekih 250 kilometara lijepog, ravnnog puta. Dvokrevetnu sobu sa doručkom možete naći za 30 do 40€, trokrevetnu za 50. 30 kilometara od Sigeta je Pečuh, prelijep grad kojega također vrijedi posjetiti, zatim termalne banje u Sigetu i Šiklošu (zatvorene), a tu je malo mjesto Villany i njihova čuvena vinska cesta.

Tekst i fotografije: Samir Zahirović, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content