Budimpešta, kraljica Dunava

Budimpešta, kraljica Dunava. Zaslužuje taj naziv, prvenstveno jer kraljica zrači elegancijom i gracioznošću baš kao i ovaj grad. Grad širokih bulevara stvoren za pješačenje, stoga slobodno krenite iz centra i uživajte u arhitkturi. Istina, veći dio vremana ćete gledati prema gore jer znamenitosti nisu u visini očiju. Budimpeštu godišnje posjeti više od 15 miliona turista. Poseban doživljaj je plovidba Dunavom, naročito u večernjim satima jer je većina građevina dobro osvjetljena.

Foto: Pixabay-charlemagne

Budimpešta je postala jedinstveni grad spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj (istočnoj) obali, i bila je drugim središtem Austo-Ugarskog Crstva koje se raspalo 1918. godine. Za obilazak dovoljna su 4 dana, s tim da ne bi bilo loše na jedan dan otići i do Beča, obzirom da povratna karta košta oko 20 eura po osobi, a za mlađe od 14 god 10 eura.

Krenimo od glavne pješačke i šoping ulice u Budimpešti a to je Vaci ulica koja je poput mnogih svjetskih metropola puna trgovina. U tržnim centrima, hrana je jeftinija nego kod nas a izbor je ogroman. Jedna od slastičarni koju morate posjetiti je Gerbeaud slastičarna, pa se u narodu zna reći da biti u Budimpešti a ne posjetiti pomenutu slastičarnu je kao biti u Parizu a ne posjetiti Ajfelov toranj. Međutim, oduševit će vas ljepotom ali ne i ukusom kolača, puno bolje kolače možete probati u malim caffeima u pokrajnjim uličicama i sa neuporedivo pristupačnijim cijenama. U blizini Vaci ulice nalazi se i bazilika sv. Ištvana, jedina crkva na svijetu koja na oltaru nema Isusa, nego kralja Ištvana koji je katoličanstvo donio u ovaj kraj Europe, a nešto dalje je i sinagoga, najveća u Europi. Spomenut ćemo još i Trg heroja koji se nalazi na kraju Andraži ulice, sagrađen u čast proslave obilježavanja 1000. godina dolaska mađarskih plemena na današnje tlo, a pod vodstvom Arpada, prvog kneza, čiji se i kip nalazi u podnožju s ostalih šest konjanika koji su zajedno s Arpadom predstavljaju vođe mađarskih plemena, a tu je i Nacionalni muzej Mađarske koji svakako treba posjetiti.

Razgledanje izloga, suvenira često zna potrajati, stoga krenite prema trgu Kossuth tér (kuda ide tramvaj broj 2). Na trgu Kossuth tér nalazi se mađarski parlament, simbola Budimpešte i jedan od najvećih parlamenata u Evropi. Zgrada sa 700 prozora i 691 soba, u koju je ugrađeno 40 kilograma zlata. U parlament se može ući samo sa vodičem, a obilazak traje 45 minuta.

Mađarski parlament/ Foto: Pixabay -733215

Zatim krenite prema Lančanom mostu koji ćete lako opaziti iz daljine. To je prvi stalni most kojim je Budim povezan sa Peštom. Kad pređete most, penjete se do historijskog jezgra Budima – dvorca i spleta uskih uličica oko njega. Cio kvart je pod zaštitom UNESCO, najveći dio je rekonstruisan i danas izgleda kao u srednjem vijeku. Laganom šetnjom doći ćete do Kraljevske palače odakle se prostire nezaboravan pogled. U blizini Budimskog dvorca nalazi se Matijaševa crkva gdje se Sissy okrunila za ugarsku kraljicu, tu je i Ribarska utvrda sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koji su osnovali mađarsku državu. Također se treba prošetati i po Citadeli, utvrdi koja je branila grad i sa koje se pruža neponovljiv pogled na Dunav i mostove.

Foto Pixabay-JStolp

Tradioconalni lokali koje trebate posjetiti u Budimpešti su Čarde. Kako samo ime kaže čut ćete zvuke tradicionalnog čardasa uz jela poput gulaša i paprikaša, ribe i slično, a sve to skupa košta nekih 25 eura. Dobra stvar u vezi Mađarske jeste što imate više opcija. Stoga ukoliko nemate novca za smještaj u centru grada, isti možete potražiti za manje od 20 eura van gradskog jezgra, a u privatnom aranžmanu možete smještaj naći i za 10 eura. Cijela Mađarska je povezana željeznicom, a i ostali saobraćaj (tramvaji, trole, busevi) rade savršeno tačno i nijedan prijevoz nećete čekali duže od 3 minuta. Što se ishrane tiče sve se može kupiti u marketu tako da se bar sa te strane može uštedjeti.

Od jela trebali biste još probati i Samoš Marcipan i posjetit muzej marcipana Sent Andreji, ispred kojeg se nalazi slastičarna za degustaciju. Cijena jednog parčeta je oko 1,5 do 2 eura, što je jeftinija varijanta od elegantne Gerbeaud poslastičarnice.

Šta izbjegavati u Budimpešti:

– Vožnju kroz grad bez karte. Kondukteri su jako strogi prema turistima, pa vam se može desiti da čitav dan izgubite raspravljajući se sa njim.

– Džeparoši na otvorenom i u javnom prijevozu

-Vodite računa i o cijenama i računima koje dobijete. Lokali u samom centru znaju imati cijene za turiste, što je prilično skupo.

– Neki kvartovi su zapušteni i prljavi, te sa mnogo pasa na ulicama.

– Od 2012. godine, pušenje je u Mađarskoj zabranjeno u svim javnim prostorima, poput kafića, restorana, noćnih klubova, trgovačkih centra i slično.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content