Centar za stare osobe Podvelež: Oni brinu više

Dok se u mladosti sve stalno mijenja i ljudi lako sklapaju poznanstva, od određenog momenta život počinje ulaziti u mirnu luku bez velikih promjena. Što smo stariji, ostvarujemo manje novih kontakata zbog životnih uslova. Posebno teško postaje kada djeca više ne žive blizu, ili čovjek zbog zdravstvenih tegoba ostaje uskraćen za opušteniji život. Centar za stare osobe Podvelež nudi rješenje.

Foto: Centar za stare osobe Podvelež

Zdravo starenje

Kao podrška i briga u kombinaciji s aktivnim življenjem i boravkom u prirodi izgrađena je Ustanova “Centar za stare osobe Podvelež” u podnožju planine Velež. Projekat je to Medžlisa islamske zajednice Mostar i prvi takve namjene u okviru Islamske zajednice u BiH.

Plato Podveležja iznad Mostara, gdje se nalazi, tipičan je primjer hercegovačkog kraškog područja koje obiluje suncem, ljekovitim biljem i brojnim historijskim spomenicima. Okrenut je suncu i ima više sunčanih dana nego sami Mostar. Ovdje je i zalazak sunca pravi užitak za oko kao rijetko gdje u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Od prodora hladne kontinentalne klime zaklanja ga i štiti kolos i ponos Hercegovine, planina Velež. 

Centar je smješten na nadmorskoj visini od 750 metara, što se smatra svojevrsnom vazdušnom banjom. To ga čini idealnim za zdravo starenje, posebno za osobe s plućnim i kardiovaskularnim smetnjama. Osim stalnog boravka, centar nudi i mogućnost boravka po nekoliko dana radi poboljšanja zdravlja, odmora, rekreacije i sličnih aktivnosti koje će korisnici moći upražnjavati na ovom mjestu u prirodi, daleko od gradske gužve i vreve.

Imajući u vidu da veliki broj Bosanaca i Hercegovaca živi van države, dok su njihovi roditelji u domovini, potreba za ovom vrstom smještaja raste i kod nas prateći evropske trendove. S obzirom na to da su spriječeni da se posvete svojim roditeljima koliko bi željeli i koliko oni to zaslužuju, u centru mogu pronaći siguran i dostojanstven život za njih.

Sve na jednom mjestu

Ustanova “Centar za stare osobe Podvelež” raspolaže s 18 dvokrevetnih soba, 8 trokrevetnih, 60 kreveta, dnevnim boravkom s trpezarijom, vanjskim prostorom za odmor – terase i balkoni, prostorom za šetnju i rekreaciju, te ima svoju džamiju s bibliotekom i čitaonicom.

Posjetiocima ovog kompleksa na raspolaganju je i luksuzno opremljen restoran s tradicionalnim hercegovačkim proizvodima i domaćom hranom. Za polupokretne i nepokretne osobe na raspolaganju su kreveti s električnim funkcijama, opremljeni medicinskim madracima s antidekubitalnim svojstvima. Uz to je centar opremljen najsavremenijom opremom koja odgovara svim evropskim standardima.

U trpezariji na stolu uvijek će se naći pomno spremana hrana u kuhinji centra s profesionalnim i iskusnim osobljem. Ishrana je prilagođena važećim normativima, HACCP načelima, kao i zahtjevima struke, starosne dobi i zdravstvenog stanja korisnika. Na osnovu postojećih zahtijeva sačinjava se mjesečni jelovnik.

Dok dnevni boravak nudi kutak za odmor, druženja, društvene igre, igre memorije, šah, pletenje i dekupaž, terasa nudi trenutke relaksacije na suncu u svako doba godine.

Smješten na nadmorskoj visini od 750 metara, u vazdušnoj banji, centar je idealno mjesto za zdravo starenje, posebno za osobe s plućnim i kardiovaskularnim smetnjama

Centar krase moderno opremljene sobe. Svaka soba posjeduje opremljenu kuhinju, TV, telefon, kupatilo i SOS signalizaciju, centralno grijanje/klimatizaciju. Pored dugoročnog boravka, centar nudi kratkoročni boravak, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora u ljetnom ili zimskom periodu, ukoliko porodice planiraju putovanje tokom kojeg je potrebna adekvatna briga o njihovim roditeljima.

Neko ko nije siguran da li želi živjeti u centru, ovdje može na određeno vrijeme doći i tada donijeti odluku kako dalje. Smještaj uz cjeloživotno izdržavanje i skrb se može također kompenzovati vlastitom nekretninom.

Kao kod svoje kuće

Korisnici centra imaju nadzor tokom 24h. Multidisciplinarni tim, koji se sastoji od medicinskih sestara, njegovatelja, socijalnog radnika, psihologa i fizioterapeuta, na raspolaganju su svakodnevno. U konsultaciji s ljekarima osoblje može korisnicima pružiti osnovne medicinske usluge i pomoć.

Svaki korisnik u centar dolazi kao formirana ličnost, s različitim osobinama, kulturnim i drugim navikama, različitim temperamentom, karakterom, sposobnostima, nivoom obrazovanja, motivima i porodičnom situacijom.
Zbog toga je neophodno da se putem usluga stručnog socijalnog rada učini sve da se korisnici osjećaju kao kod kuće.

Uz centar se nalazi zgrada hotela Kalima resort. Hotel ima 15 apartmana, konferencijsku salu i restoran s terasom, a pogodan je za organizaciju raznih naučnih, edukativnih i kulturnih programa. Njegovi kapaciteti zanimljivi su za korištenje i najbližim srodnicima Ustanove “Centar za stare osobe Podvelež”.

Cijena dvokrevetne sobe za pokretnu osobu iznosi 1000 KM. U cijenu je uračunat smještaj, medicinski nadzor tokom 24h, boravak, ishrana, te radno-okupacione aktivnosti. Cijena sobe za polupokretnu i nepokretnu osobu iznosi nešto više – 1250 KM, a uključuje smještaj, njegu, ishranu i medicinski nadzor tokom 24h.

Centar za stare osobe Podvelež

Podveležje bb Mostar
Telefon.: + 387 36 506 742
Mob.: +387 61 306 706
uprava@centarzastare.ba
www.centarzastare.ba
Facebook stranica: Centar za stare osobe

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content