Bolnice grupacije Medical Park – Transplantacija organa

Centar za transplantaciju organa u sklopu grupacije Medical Park, od svojih početaka ima misiju da spasi ljudske živote, a do danas je izgradio odličnu reputaciju zbog svojih ulaganja, specijalizacije i uspješnih priča, ne samo u Turskoj, već širom svijeta.

Medical Park je u rangu sa vodećim svjetskim centrima u polju zatajenja i transplantacije organa, u pogledu napredne tehnologije i specijalizacije, a o tome kazuje i činjenica da grupacija Medical Park godišnje izvrši 800 transplantacija organa. 

Važnost transplantacije organa je velika, jer pomoću nje životni vijek postaje duži, a kvaliteta života raste s nižim troškovima u odnosu na tretman koji se koristi u krajnjoj fazi kod zatajenja organa, poput dijalize bubrega. Zbog svega toga transplantacija organa je važan doprinos čovječanstvu. O njenoj važnosti govori i to da Medical Park bolnice imaju pacijente koji su imali transplantaciju bubrega prije čak 20 godina, a koji su do danas osnovali porodice, obavljaju različite poslove i žive sasvim normalan i kvalitetan život.

Medical park grupacija, koja važi za jedan od najuspješnijih i međunarodno priznatih transplantacijskih centara, nudi svoje usluge domaćim i međunarodnim pacijentima, među kojima i pacijentima iz naše države. Organi i tkiva koja mogu biti transplantirani u bolnicama Medical parka pacijentima iz Bosne i Hercegovine su bubrezi, jetra i koštana srž.

TRANSPLANTACIJA BUBREGA

Transplantacija bubrega je najbolji tretman za pacijente koji pate od hroničnog zatajenja bubrega u terminalnoj fazi. Transplantacija bubrega ne može se izvesti na svakom pacijentu koji ima zatajenje bubrega, a izvodi se nekoliko pregleda i pretraga da bi se odlučilo da li je pacijent kandidat za transplantaciju. Ako postoji član porodice ili drugi voljan donor moguće je spasiti život pacijenta. U Medical parku se transplantiraju isključivo organi živih donora, koji ne moraju biti u krvnom srodstvu s primaocem, ali krvne grupe moraju biti kompatibilne. 

Ako i nisu kompatibilne, donor ipak može donirati organ koji će se, u zamjenu za kompatibilan, transplantirati nekom drugom pacijentu. Transplantacija bubrega poboljšava kvalitetu života pacijenta osiguravajući mu bubreg koji će funkcionirati ispravno. Novi bubreg počinje stvarati eritroprotein s tim što nema pojave anemije, a kod žena reproduktivnom dobu ponovo se uspostavlja menstrualni ciklus i moguće je da se planira trudnoća.

TRANSPLANTACIJA JETRE

Transplantacija jetre je postupak u kojem se terminalno bolesna jetra zamjenjuje sa zdravom jetrom donora. Transplantacija jetre izvodi se kada su iscrpljene sve ostale mogućnosti liječenja bolesti jetre i ovo je tehnički najsloženija transplantacija organa, ali je jedina metoda izlječenja terminalne bolesti jetre s obzirom na to da ne postoji mehanička zamjena za funkcionirajuću jetru. 

Medical park grupacija trenutno se može pohvaliti timom od 10 članova koji se sastoji od najiskusnijih profesora iz SAD-a i Njemačke, koji su specijalisti za transplantaciju jetre i koji se mogu nositi sa svim ključnim vanrednim situacijama koje bi se mogle dogoditi tokom transplantacije jetre.

PRESAĐIVANJE KOŠTANE SRŽI

Transplantacija koštane srži najčešći je transplantacijski poduhvat radi kojeg pacijenti iz Bosne i Hercegovine dolaze u Centra za transplantaciju organa Medical parka. Transplantacijom koštane srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i hroničnim oblikom leukemije, te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. To je medicinski postupak koji se izvodi radi zamjene koštane srži koja je oštećena ili uništena bolešću, infekcijom ili hemoterapijom. Ovaj postupak uključuje presađivanje matičnih ćelija krvi, koje putuju u koštanu srž gdje stvaraju nove krvne stanice i potiču rast nove srži. 

Zdrave matične ćelije mogu doći od živog donatora ili mogu doći iz vlastitog tijela pacijenta. U takvim slučajevima matične ćelije se mogu uzgajati prije nego se započne s hemoterapijom ili zračenjem. Te zdrave ćelije se zatim skladište i koriste u transplantaciji. 

Stručni timovi Medical parka brzo pronalaze rješenja za zdravstvene probleme pacijenata i postižu visok prosjek preživljavanja pacijenata, organa i tkiva. Ne samo tokom operacije, već i u postoperativnom periodu, zahvaljujući godinama iskustva u transplantaciji organa.  S vrhunskom tehnološkom opremom i s iskusnim timovima za transplantaciju organa, Medical Park nudi veoma kvalitetnu uslugu za svoje pacijente, bez pravljenja ikakve koncesije na polju medicinske etike i poštujući prava pacijenata.

Sve informacije vezane za transplantaciju organa, ali i druge usluge grupacije Medical park možete dobiti u agenciji: 

Agencija Medical Care

Reisa Džemaludina Čauševića br.2, Sarajevo

kontakt telefon 00 387 61 55 44 30

e-mail bosnia@mlpcare.com

                                                          medicalparkinternational.com

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content