Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Breškama

Drvena crkvica, koja je služila kao župna crkva u Breškama, posvećena je Uznesenju Marijinu, a podignuta je 1854. god. Umjesto te skromne građevine, izgrađena je 1890. od čvrstog materijala, nova, sadašnja, crkva.

 

Foto: Samir Zahirović

Prvotni plan predviđao je crkvu s dva tornja i prostorno znatno veću, ali zbog preskupe izvedbe od toga se odustalo. Ipak, i zbog te grad

iteljske redukcije, objekt sadašnje crkve je dobio i zadržao svoju stilsku prepoznatljivost. Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća crkva se obnavlja. Unutrašnjost crkve u potpunosti se mijenja u odnosu na svoj nekadašnji izgled.
 
Naime, 1986. pod vodstvom akademskog kipara Zdenka Grgića započeli su poslovi na umjetničkom uređenju crkve. Uređenje je trajalo nekoliko godina, čime je unutrašnjost ove crkve dobila veoma prestižan umjetničko-estetski izgled. Opće je uvjerenje da je to jedan od najvrjednijih umjetničkih ostvarenja kipara Zdenka Grgića.
 
Grgićev interijer u crkvi svodi se na vitraje, reljefe u bakru, bronci i drvetu, zatim mozaik u likovnoj tehnici, te u drvetu: oltarna menza, ambon, klupe, na stropu drveni križ iz kojeg izbija svjetlost koja osvjetljava prostor crkve.

U crkvi, posebno dominira oltarna slika Uznasenja BD Marije, rađena u mozaik tehnici, dimenzije 300×615 centimetara. Gospa je prikazana kao ona koja svojim raširenim rukama privlači pod svoje okrilje sve staleže i uzraste.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content