Džindijska džamija u Tuzli

Huseina Čauša ili Džindijska džamija jedna je od najljepših džamija u Tuzli, mišljenje je mnogih, a statistika kaže da ova džamija spada među rijetke sačuvane primjerke džamija građenih od drveta u islamskom svijetu.

Džindijska džamija u Tuzli smještena je u zoni najintezivnijeg tonjenja terena, ispod slanih bunara. Prvi put se spominje 1701. godine. Više puta je obnavljana, ali je uvijek zadržavala svoj prvobitni izgled. Temeljito je rekonstruisana 1863/64. kao i 1961. godine.


Ovo je tipična mahalska džamija, dimenzije 7x7m, s drvenom munarom i 16 prozora. Kvadratnog je oblika i ima vrlo dekorativna drvena vrata na dva kanata. Zidana je od ćerpića s tim što je okvir oko vrata sveden na čemer kamena od miljevine. Mihrab u zidu je vrlo malen bez dekoracije, a ćurs minber i mahfil su drvene izrade. Krov na četiri vode je prilično visok i pokriven crijepom. Interesantno da se gornji dio iznad sofa oslanja na osam drvenih stubova, koji su obrađeni u rezbarenju što predstavlja rad tadašnjih majstora.

Tekst i fotografije: Samir Zahirović

Zato što jedan članak nije dovoljan….

MEJDANSKA DZAMIJA U TUZLI

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TUZLU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content