Daily Mail o Sarajevu: Jeftini skijaški bijeg u grad s intrigantnom kulturom

Britanski putopisac John Gimlette napisao je zanimljiv tekst o glavnom gradu Bosne i Hercegovine za čuveni britanski medij Daily Mail u kojem ga je opisao kao “jeftini gradski i skijaški bijeg u bosansku prijestolnicu u kombinaciji s intrigantnom kulturom”.

Foto: Furaj.ba

Ovaj britanski putopisac otkriva kako je za svoj zimski godišnji odmor pronašao kompromis sa suprugom i kćerkom podijelivši odmor na sedmicu dana provedenih u Sarajevu, a sedmicu na njegovim obližnjim planinama.

“Odmah sam se zaljubio u Sarajevo. Nigdje na svijetu ne osjećate ovakvu mješavinu svega. U jednom trenutku ste u katedrali, u sljedećem ste na čaršiji, u sinagogi ili jedete kolače u bečkom stilu. Ne možete čak ni biti sigurni u kojoj ste eri. Evo grada s predstavništvom Porschea i kvartom kazandžija”, piše Gimlette dodajući i kako su gradom prolazile mnoge vojske ostavivši na njemu traga što se vidi u lokalnim muzejima.

“Naš hotel je bio odmah iza ugla i također je bio austrougarski, ali kao i sam grad, doručak se nije mogao odlučiti da li je istočnjački ili zapadni, pa bismo svako jutro sjedili na veličanstvenoj gozbi od muslija, ćevapa, punjenog kupusa i pite od špinata. Hrana je veliki dio života Sarajlije”, opisuje u nastavku teksta svoj doživljaj Sarajeva posebno ističući ćevape kao važne nama u BiH opisujući ih kao “sočne komade ljute teletine, servirane na hrskavim kriškama lepine”.

“Nije uvek bilo ovako. Tri godine (1992-95) grad je bio pod opsadom. Do kraja je više od milion projektila palo sa planina. Obruč artiljerije dug 60 kilometara opkolio je grad. Svi se sjećaju gladi”, napisao je Gimlette.

Foto: Furaj.ba

Iako žalostan što odlazi, ovaj britanski putopisac se nakon Sarajeva zaputio na olimpijsku planinu Bjelašnicu na skijanje.

“Čak i za najumornijeg skijaša, Bjelašnica ima wow faktor. Odmaralište, uništeno tokom rata, sada je potpuno obnovljeno i izgleda kao štab Thunderbirdsa”, navodi i dodaje kako su na njoj održane Zimske olimpijske igre 1984, a pet glavnih staza opisuje kao “veličanstveno strme”. Dodaje da bi na drugim mjestima platili bogatstvo “za ovu vrstu ludila”.

“Ali ovdje, dan skijanja (skije i karta) košta manje od 20 funti”, naglašava.

Ne krije da je najviše od svega uživao u pogledima…

“Sa obronaka smo mogli razaznati udaljene utvrde i minarete, ostala zimovališta i Sarajevo, 16 kilometara dalje i daleko ispod. Za poluskijaše poput nas, savršen je: uvijek spektakularan, uzbudljivo neobičan i sa velikodušnom dozom bosanskog šarma”.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content