„Dom oslobodilaca“ na Žuči

“Dom oslobodilaca” nalazi se na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na sarajevskom brdu Žuč. Iako je otvoren prošle godine, već sada je jedna od turističkih atrakcija grada Sarajeva.

Foto: Furaj.ba

U “Domu oslobodilaca” možete pogledati stalnu izložbenu postavku „Memorijal Dom oslobodilaca brdo Žuč“ koja je realizovana u saradnji sa JU „Muzej Sarajeva“, a u sklopu koje su izloženi autentični eksponati; ostaci granata, čahura, oružja i drugih predmeta, koje je u najvećoj mjeri sačuvala Civilna zaštita Općine Novi Grad, a dio su u toku izgradnje muzeja donosili borci koji su učestvovali u odbrani grada, te mještani.

Foto: Furaj.ba

Ovaj objekt je prije rata bio dom kulture, a početkom rata u njemu su bili smješteni agresorski položaji. No, 8. juna 1992. godine dom je oslobođen i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH u ratu. Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

“Dom oslobodilaca” zanimljivo je mjesto za posjete turista, građana, kao i za učenike, za koje škole organiziraju grupne posjete. Nakon što razgledate izložbenu postavku, možete se udobno smjestiti u restoran ”Žuč”, koji se nalazi unutar “Doma oslobodilaca”, a iz kojeg se pruža predivan pogled na Sarajevo.

Foto: Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content