Drvene hipostilne džamije – arhitektonska čuda UNESCO-ve svjetske baštine u Anadoliji

Stoljećima je Anadolija bila dom drevnih civilizacija, čuvajući historijska i arhitektonska blaga koja danas posjetiteljima pružaju neponovljiva iskustva. Među njima se izdvajaju „Anadolijske srednjovjekovne drvene hipostilne džamije“ – dvadeset i prva stavka Turske na listi svjetske baštine UNESCO-a, dodana prošle godine. 

Duž ove rute nalaze se djela tursko-islamske arhitektonske tradicije, uključujući pet džamija podignutih u Anadoliji između kasnog 13. i sredine 14. stoljeća, koje su podigli Turci. Ove intrigantne džamije datiraju iz srednjeg vijeka i dijele tehničke karakteristike poput drvenih unutrašnjih stubova (hipostilnog tipa) i ukrasa koji odražavaju estetiku toga doba. Upoznajmo se s ovim veličanstvenim građevinama iz pet različitih anadolijskih gradova, kao i s drugim značajnim lokalnim znamenitostima.

Konya: Beyşehir Eşrefoğlu džamija

Ruta počinje kod džamije Beyşehir Eşrefoğlu u Konyi. U 12. i 13. stoljeću, Konya je bila prijestolnica Turaka Seldžuka, a mnogi artefakti iz tog vremena se još uvijek mogu vidjeti u gradu. Beyşehir Eşrefoğlu džamija, podignuta između 1296-1299 godine, jedna je od njih. Predstavljajući veličanstvenost kamena i drvene izrade iz seldžučkog perioda, najveća drvena džamija u Anadoliji jedina je koja obuhvata raznolike dekorativne umjetnosti poput kamena, cigle i šarenih pločica.

Ne propustite posjetiti: Otkrijte znamenitosti Çatalhöyüka, jednog od UNESCO-vih lokaliteta svjetske baštine u Turskoj, koji se smatra jednim od najstarijih neolitskih naselja na svijetu. Novootvoreni Informativni centar za posjetitelje Çatalhöyük omogućuje posjetiteljima interaktivno putovanje kroz historiju ovog slavnog mjesta.

Ne propustite probati: Probajte čuveni etli ekmek Konye, somun preliven začinjenim mljevenim mesom.

 

Afyonkarahisar: Ulu (Velika) džamija

Nakon što napustite Konyu, slijedeća destinacija u susjedstvu je Afyonkarahisar. Ulu (Veliku) džamiju, jednu od najvećih džamija u ovom historijskom gradu koji je bio dom drevnih civilizacije od Frigijaca do Osmanlija, takođeR su podigli Seldžuci. Nedavno restaurirana, zadržala je svoj izvorni sjaj, predstavljajući vrhunski primjer seldžučke arhitekture i majstorske izrade od drveta. Građevina je poznata i kao „Džamija od 40 stubova” jer ima 40 drvenih stubova postavljenih u pet redova.

Ne propustite posjetiti: U Afyonu možete posjetiti planinsku regiju Frigija, gdje se nalaze fragmenti stijena i drevne ruševine koje čuvaju tragove Frigijaca. Područje je 2015. godine uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, pružajući uvid u u tri milenijuma bogatu historiju ovoga kraja.

Ne propustite probati: U Afyonkarahisaru, članu UNESCO-ve mreže kreativnih gradova u gastronomiji, lokalni specijaliteti uključuju rahatlokume, sudžuk i kajmak.

 

Eskişehir: Sivrihisar Ulu (Velika) džamija

Eskišehir je impresivan grad s historijskim i modernim aspektima. Sivrihisar Ulu (Velika) džamija u Eskišehiru jedna je od najvećih džamija s drvenim stubovima u Anadoliji. U džamiji, koja može primiti do 2.500 vjernika, mogu se vidjeti lijepi primjeri tkanja ćilima iz Sivrihisara. Gornji dijelovi nekih od 67 stubova u džamiji ukrašeni su tankim ornamentima, dok su drugi ukrašeni u bizantijskom stilu. Džamija je poznata i po svom minberu od orahovog drveta i smatra se jednim od najljepših primjeraka te vrste.

Ne propustite posjetiti: U mjestu Yazılıkaya, u Eskišehirovom okrugu Han, nalazi se spomenik Midasu, nazvan po kralju Midi, sinu kralja Gordija koji je poznat po legendi da bi sve što bi dotaknuo pretvorio u zlato. Okružena drevnim pećinama i hramovima, ovu lokaciju vrijedi posjetiti kako biste vidjeli veličanstveni hram visok 17 metara uklesan u stijenu  prije otprilike tri hiljade godina.

Ne propustite probati: Eskişehir, poznat kroz historiju kao centar proizvodnje pšenice u Anadoliji, također je dom tradicionalnog jela poznatog kao çibörek, koji se priprema od mljevenog mesa.

Ankara: Ahi Şerafeddin (Arslanhane) džamija

Ahi Şerefeddin džamija u Ankari, udaljena samo sat i po vožnje brzim vozom od Eskišehira, predstavlja arhitektonsko čudo koje očarava uprkos svojoj skromnosti. Građevina iz vremena Seldžuka poznata je i kao Arslanhane (Sklonište za lavove) zbog drevne mramorne statue lava koja je zakopana u  unutrašnjem zidu grobnog kompleksa istočno od nje. Jednospratna džamija, s 24 drvena stuba i mermernim kapitelima, predstavlja primjer harmonije spolije i drveta.

 Ne propustite posjetiti: Morate posjetiti Gordion, grad kralja Mide i 20. mjesto kulturne baštine Turske na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Gordion i područje oko grada poznati su po tome što su naseljavani skoro 4.500 godina. Posjetite pećinu Tulumtaş staru pet miliona godina u okrugu Gölbaşı u Ankari; pećina, koja se ubrzano uređuje za posjetitelje, arheološki je značajna jer u svojim slojevima čuva ostatke naselja iz srednjeg bronzanog doba, helenističkog, rimskog i bizantijskog perioda.

Ne propustiti probati: Dok ste u glavnom gradu Turske, probajte simidi iz Ankare, döner i Çubuk turşusu (kisele krastavce).

 

Kastamonu: selo Kasaba Mahmut-begova džamija

Mahmut-begova džamija u selu Kasaba u Kastamonu je posljednja građevina na ruti anadolijskih drvenih džamija. Džamija, izgrađena za vrijeme kneževine Candaroğulları, poznata je kao „Džamija bez eksera” zbog jedinstvenog načina gradnje bez upotrebe metalnih eksera. Jedna od najistaknutijih karakteristika zgrade je njena prelijepa krunska kapija koja je pravo umjetničko djelo. Budući da u Turskoj ima tako malo primjera takvog tipa, vrata se nalaze u Etnografskom muzeju Kastamonu. Nakon posjete džamiji, uputite se u muzej da vidite vrata i naučite više o Kastamonskoj kulturi.

Ne propustite posjetiti: U Kastamonuu možete istražiti historijske vile izgrađene krajem 19. i u prvoj polovini 20. stoljeća, te posjetiti Arheološki muzej koji otkriva bogatstvo arheološke baštine ovog grada.

Ne propustite probati: Prije nego što krenete iz grada, obavezno probajte simit tiridi, koji se pravi od izdrobljenih, odstajalih simita bez susamovih sjemenki i servira se s čorbom od kostiju i jogurtom od bijelog luka.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content