Dubai Miracle Garden – Najveći prirodni vrt na svijetu

Dubai Miracle Garden – Najveći prirodni vrt na svijetu

Sušno područje baš i nije mjesto gdje bi očekivali da ćete pronaći prirodni vrt, ali kada je o Dubaiju riječ ništa nije neočekivano. Ako može najveća zgrada i hotel i skijalište koje je pod snijegom tokom cijele godine, da li nas treba čuditi najveći prirodni vrt na svijetu koji ima drugačiji umjetnički dizajn svake sezone?

Dubai Miracle Garden zvanično ima „najljepši i najveći vrt prirodnog cvijeća na svijetu“. Vrt se nalazi usred pustinje, a inžinjer hortikulture imao je zahtjevan zadatak budući da je cvijeće raspoređeno u neobične horizontalne i vertikalne strukture.

Vrt je otvoren na Valentinovo, 14. februara 2013. godine. Okićen je cvijećem koje visi sa lukova, a sadrži preko 45 milijuna cvijetova u cvatu, zapanjujućeg dizajna, oblika i strukture. Prostire se na površini od 72 000 kvadratnih metara sa stazama ukupne dužine od 4 kilometra. Ovim projektom Dubai je htio pokazati kako se navodnjavanjem otpadnim vodama može ozeleniti vrela pustinja, a zimski period u Emiratima je idealno vrijeme za rast cvijeća na otvorenom.

Svake sezone potpuno se mjenja dizajn vrta , tako da se zatvara krajem maja i ponovo otvara u oktobru. Uskoro će biti završena i druga faza ovog projekta u kojoj će biti zvršen i Vrt leptira u kojem će biti 9 kupola sa različitim bojama, veličinama i vrstama leptira. Zatim će tu biti i Međunarodni vrt u kojem će biti napravljene poznate sklupture iz cijelog svijeta , naravno od cvijeća. U Aromatičnom vrtu posjetioci će moći vidjeti, mirisati, čak i ubrati biljke iz svih krajeva svijeta, iz više od 200 zemalja i sami sebi napraviti čaj.

Nevjerovatni vrt u Dubaiju vam pored savršenog pogleda na cvijetnu umjetnost pruža još niz usluga kao što su otvoreni parking, VIP parking, mesdžid, sigurnosne sobe, sobe za prvu pomoć, kolica za hendikepirane posjetioce, maloprodajni kiosk i sve ostale usluge koje olakšavaju boravak posjetiocima.

Vrt je otvoren svako jutro od 9h ujutro do 21h navečer, s tim da vikendom i praznikom radi do 23h. Cijena ulaza u Dubai Miracle garden je 30 AED.

Mnogi tvrde da je ovaj vrt sa raznovrsnim cvijećem prava konkurencija vrtovima širom svijeta koji nose titulu najljepših, a da li je to zaista tako pogledajte fotografije i procijenite sami.