Dubai Miracle Garden – Najveći prirodni vrt na svijetu

Sušno područje baš i nije mjesto gdje bi očekivali da ćete pronaći prirodni vrt, ali kada je o Dubaiju riječ ništa nije neočekivano. Ako može najveća zgrada i hotel i skijalište koje je pod snijegom tokom cijele godine, da li nas treba čuditi najveći prirodni vrt na svijetu “Dubai Miracle Garden” koji ima drugačiji umjetnički dizajn svake sezone?

PIxabay – Validol1311

Dubai Miracle Garden zvanično ima „najljepši i najveći vrt prirodnog cvijeća na svijetu“. Vrt se nalazi usred pustinje, a inžinjer hortikulture imao je zahtjevan zadatak budući da je cvijeće raspoređeno u neobične horizontalne i vertikalne strukture.

Vrt je otvoren na Valentinovo, 14. februara 2013. godine. Okićen je cvijećem koje visi sa lukova, a sadrži preko 45 milijuna cvijetova u cvatu, zapanjujućeg dizajna, oblika i strukture. Prostire se na površini od 72 000 kvadratnih metara sa stazama ukupne dužine od 4 kilometra. Ovim projektom Dubai je htio pokazati kako se navodnjavanjem otpadnim vodama može ozeleniti vrela pustinja, a zimski period u Emiratima je idealno vrijeme za rast cvijeća na otvorenom.

Foto: Pixabay – riyazSHERIFF

Svake sezone potpuno se mjenja dizajn vrta , tako da se zatvara krajem maja i ponovo otvara u oktobru. Uskoro će biti završena i druga faza ovog projekta u kojoj će biti zvršen i Vrt leptira u kojem će biti 9 kupola sa različitim bojama, veličinama i vrstama leptira. Zatim će tu biti i Međunarodni vrt u kojem će biti napravljene poznate sklupture iz cijelog svijeta , naravno od cvijeća. U Aromatičnom vrtu posjetioci će moći vidjeti, mirisati, čak i ubrati biljke iz svih krajeva svijeta, iz više od 200 zemalja i sami sebi napraviti čaj.

Foto: Pixabay – wian

Nevjerovatni vrt u Dubaiju vam pored savršenog pogleda na cvijetnu umjetnost pruža još niz usluga kao što su otvoreni parking, VIP parking, mesdžid, sigurnosne sobe, sobe za prvu pomoć, kolica za osobe s invaliditetom, maloprodajni kiosk i sve ostale usluge koje olakšavaju boravak posjetiocima.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content