Duman – prelijepi izvor rijeke Bistrice u Livnu

BiH Bucket List Challenge

Izazov #72Posjeti bistrički Duman

Jedno od najljepših mjesta u Livnu je Duman – izvor rijeke Bistrice koji se nalazi u podnožju kraškog brda Bašajkovac, podno strmih stijena Crvenice.

Ime mu potječe od istoimene turske riječi duman koja označava dim ili maglu, a u slučaju livanjskog Dumana etimologija se odnosi na dim od kapljica vode odnosno vodenu zavjesu, koja je vidljiva za velikog vodostaja Bistrice tokom zimskih mjeseci.

Izvor rijeke Bistrice geomorfološki je spomenik prirode.

Oko njega su se uzdigli visoki zeleni borovi između kojih dopire žubor vode sa izvora, gdje se priroda savršeno uskladila sa arhitekturom.

Skroviti most na Dumanu ili Firdusov most također je jedno od obilježja grada. Jedini je most koji je ostao na ovoj rijeci, i pretpostavlja se da je podignut u 17. stoljeću. Ispod njega se voda u kaskadama spušta niz liticu, a pogled s mosta će vas oduševiti.

Kako doći?

Do Dumana možete doći laganom šetnjom od Dukatareve džamije u Livnu. Kraj Bistrice je i šetalište, gdje možete istinski uživati.

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #72 – Posjeti bistrički Duman

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Duman u Livnu.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

DIVLJI KONJI S KRUGA

LIVNO – GRAD SA 2.250 SUNČANIH SATI GODIŠNJE

GABRIEL JURKIĆ FRANJEVCIMA U LIVNU OSTAVIO DIO SVOJE UMJETNIČKE OSTAVŠTINE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content