Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Kuhinja
  3. Dunje, mirisne ljepotice
 Dunje, mirisne ljepotice
Kuhinja

Dunje, mirisne ljepotice

by Furaj.ba 6 min read

AA

Ne, dunja ne služi da bi se samo držala na ormaru. Ko se malo bolje razumije, znat će da nema ukusnije ni zdravije jesenje voćke od dunje.

Foto: Furaj.ba

Pune su vitamina A i C, kao i antioksidanata, sadrže magnezijum, fosfor, kalijum i vitamine B kompleksa, dobre su za štošta, a naročito za jačanje imuniteta. A sve što napravite od njih prava je delikatesa, pa isprobajte!

Slatko od dunja

Sastojci:

kilogram dunja

½ kg šećera

2 čaše vode

Priprema:

U šerpu stavite šećer, prelijte ga vodom i kuhajte 20 minuta da dobijete sirup. Dunje operite, ogulite i izrendajte krupno, pa ih dodajte u pripremljen sirup i kuhajte još 45 minuta. Kad je slatko gotovo, vrućeg ga sipajte u čiste, suhe i zagrijane tegle, koje je potrebno hermetički zatvoriti. Slatko čuvajte na suhom i hladnom mjestu do otvaranja. 

Kitnkez – sir od dunja

Sastojci

kilogram očišćenih dunja

700 g šećera

limun

Priprema:

Dunje operite, očistite od košpica, pa narežite s koricom na kockice. Potom ih zalijte vodom i kuhajte dok ne omekšaju, pa izlijte vodu a dunje usitnite u pire štapnim mikserom. U pire dodajte šećer i sok od limuna, pa kuhajte na laganoj vatri otprilike dva sata i povremeno promiješajte. Kitnkez je gotov kada smjesa postane narandžasta i gusta. Vruću je izlijte u lim preko papira za pečenje, poravnajte i ostavite da se stisne. Sutradan prebaciti kitnkez na dasku i izrežite ga na kvadratiće. Premjestiti na veći pladanj, malo ih odvojiti i pokriti čistim papirnim ubrusom, a zatim ih ostaviti da se suše na zraku najmanje 2 dana. Nakon toga možete kockice uvaljati u kristalni šećer, šećer u prahu ili kokos, potom ih prebaciti u neku posudu i zatvoriti sa pokojim listićem lovora jer će tako imati još posebniju aromu. Može stajati mjesecima!

Foto: Furaj.ba

Starinski kompot od dunja

Sastojci:

veća dunja,

litar vode,

3 kašike meda,

kašikica cimeta

Priprema: 

Dunju dobro operite, po želji ogulite i narežite na komadiće, koje trebate posuti cimetom, pa ih preliti vodom i ugrijati do vrenja. Kad voda provri, dodajte med i kuhajte kompot još pet minuta na nižoj temperaturi. Od ovoga će vam ispasti četiri porcije kompota kojeg možete jesti dok je topao, a ukusan je i kad je hladan.

Pita od dunja

Foto: Pixabay/Ilustracija

Sastojci: 

30 dg oštrog brašna 

20 dg maslaca

5 dg smeđeg šećera 

2 žumanceta

korica limuna 

1/2 paketića praška za pecivo 

3 kašike limunoga soka 

8 dunja srednje veličine 

2 kašike meda 

5 dg maslaca 

10 dg smeđeg šećera

cimet   

Priprema:  

Prosijte brašno s praškom za pecivo, zatim u to utrljajte maslac, pa dodajte šećer, žumanca, koricu limuna i nekoliko kašika limunovog soka, pa umijesiti tijesto. Kad ga zamijesite, zamotajte ga plastičnom folijom i odložite u frižider na sat vremena. Dunje operite, ogulite i očistite pa ih narežite na četvrtine, pa još po pola, a zatim ih pirjajte na maslacu sa šećerom dok ne omekšaju, oko 15 minuta, pa dodajte med, cimet, i grožđice namočene u limunovu koricu. Tijesto prerežite, pola razvijte i obložite njime kalup u kojem ćete peći pitu, preko papira za pečenje. Po tijestu posložite dunje, a drugi dio tijesta razvijte i preklopite preko nadjeva i premažite žumancetom. Pecite na 170 stepeni oko pola sata, dok pita poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Web3 i blockchain u BiH: Prijavite svoja istraživanja i radove

26 Januara, 2023
Novosti

FIS Europa kup u OC Bjelašnica okupit će najelitnije skijaške

26 Januara, 2023
Novosti

U produkciji BH Content Laba: Snima se novi sitcom „Princ

25 Januara, 2023
Novosti

RAMAZANSKA UMRA II

24 Januara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lavanda – recepti za savršeno ljetno osvježenje

Sladoled, limunada, keksići… Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih

Adresar Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina

Reumal: Drugo ime za zdravlje i relaksaciju

Već decenijama fojničko lječilište Reumal je zahvaljujući čudesnoj djelotvornosti radioaktivne

Furaj Planetom Kuhinja

Najukusniji hljeb od banane

Ukoliko imate banana koje su već pomalo gnile, predlažemo da

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.