Dunje, mirisne ljepotice

    Dunje, mirisne ljepotice

    Ne, dunje ne služe da bi se samo držale na ormaru. Ko se malo bolje razumije, znat će da nema ukusnije ni zdravije jesenje voćke od dunje.

    Pune su vitamina A i C, kao i antioksidanata, sadrže magnezijum, fosfor, kalijum i vitamine B kompleksa, dobre su za štošta, a naročito za jačanje imuniteta. A sve što napravite od njih prava je delikatesa, pa isprobajte!

    Slatko od dunja

    Slatko od dunja

    Sastojci:

    kilogram dunja

    ½ kg šećera

    2 čaše vode

    Priprema:

    U šerpu stavite šećer, prelijte ga vodom i kuhajte 20 minuta da dobijete sirup. Dunje operite, ogulite i izrendajte krupno, pa ih dodajte u pripremljen sirup i kuhajte još 45 minuta. Kad je slatko gotovo, vrućeg ga sipajte u čiste, suhe i zagrijane tegle, koje je potrebno hermetički zatvoriti. Slatko čuvajte na suhom i hladnom mjestu do otvaranja. 

    Sastojci

    Kitnkez – sir od dunja

    kilogram očišćenih dunja

    700 g šećera

    limun

    Priprema:

    Dunje operite, očistite od košpica, pa narežite s koricom na kockice. Potom ih zalijte vodom i kuhajte dok ne omekšaju, pa izlijte vodu a dunje usitnite u pire štapnim mikserom. U pire dodajte šećer i sok od limuna, pa kuhajte na laganoj vatri otprilike dva sata i povremeno promiješajte. Kitnkez je gotov kada smjesa postane narandžasta i gusta. Vruću je izlijte u lim preko papira za pečenje, poravnajte i ostavite da se stisne. Sutradan prebaciti kitnkez na dasku i izrežite ga na kvadratiće. Premjestiti na veći pladanj, malo ih odvojiti i pokriti čistim papirnim ubrusom, a zatim ih ostaviti da se suše na zraku najmanje 2 dana. Nakon toga možete kockice uvaljati u kristalni šećer, šećer u prahu ili kokos, potom ih prebaciti u neku posudu i zatvoriti sa pokojim listićem lovora jer će tako imati još posebniju aromu. Može stajati mjesecima!

    Starinski kompot od dunja

    Sastojci:

    veća dunja,

    litar vode,

    3 kašike meda,

    kašikica cimeta

    Priprema: 

    Dunju dobro operite, po želji ogulite i narežite na komadiće, koje trebate posuti cimetom, pa ih preliti vodom i ugrijati do vrenja. Kad voda provri, dodajte med i kuhajte kompot još pet minuta na nižoj temperaturi. Od ovoga će vam ispasti četiri porcije kompota kojeg možete jesti dok je topao, a ukusan je i kad je hladan.

    Pita od dunja

    Foto: Pixabay/Ilustracija

    Sastojci: 

    30 dg oštrog brašna 

    20 dg maslaca

    5 dg smeđeg šećera 

    2 žumanceta

    korica limuna 

    1/2 paketića praška za pecivo 

    3 kašike limunoga soka 

    8 dunja srednje veličine 

    2 kašike meda 

    5 dg maslaca 

    10 dg smeđeg šećera

    cimet   

    Priprema:  

    Prosijte brašno s praškom za pecivo, zatim u to utrljajte maslac, pa dodajte šećer, žumanca, koricu limuna i nekoliko kašika limunovog soka, pa umijesiti tijesto. Kad ga zamijesite, zamotajte ga plastičnom folijom i odložite u frižider na sat vremena. Dunje operite, ogulite i očistite pa ih narežite na četvrtine, pa još po pola, a zatim ih pirjajte na maslacu sa šećerom dok ne omekšaju, oko 15 minuta, pa dodajte med, cimet, i grožđice namočene u limunovu koricu. Tijesto prerežite, pola razvijte i obložite njime kalup u kojem ćete peći pitu, preko papira za pečenje. Po tijestu posložite dunje, a drugi dio tijesta razvijte i preklopite preko nadjeva i premažite žumancetom. Pecite na 170 stepeni oko pola sata, dok pita poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.