Ne, dunje ne služe da bi se samo držale na ormaru. Ko se malo bolje razumije, znat će da nema ukusnije ni zdravije jesenje voćke od dunje.
Foto: Furaj.ba
Pune su vitamina A i C, kao i antioksidanata, sadrže magnezijum, fosfor, kalijum i vitamine B kompleksa, dobre su za štošta, a naročito za jačanje imuniteta. A sve što napravite od njih prava je delikatesa, pa isprobajte!
Slatko od dunja
Sastojci:
kilogram dunja
½ kg šećera
2 čaše vode
Priprema:
U šerpu stavite šećer, prelijte ga vodom i kuhajte 20 minuta da dobijete sirup. Dunje operite, ogulite i izrendajte krupno, pa ih dodajte u pripremljen sirup i kuhajte još 45 minuta. Kad je slatko gotovo, vrućeg ga sipajte u čiste, suhe i zagrijane tegle, koje je potrebno hermetički zatvoriti. Slatko čuvajte na suhom i hladnom mjestu do otvaranja.
Kitnkez – sir od dunja
Sastojci
kilogram očišćenih dunja
700 g šećera
limun
Priprema:
Dunje operite, očistite od košpica, pa narežite s koricom na kockice. Potom ih zalijte vodom i kuhajte dok ne omekšaju, pa izlijte vodu a dunje usitnite u pire štapnim mikserom. U pire dodajte šećer i sok od limuna, pa kuhajte na laganoj vatri otprilike dva sata i povremeno promiješajte. Kitnkez je gotov kada smjesa postane narandžasta i gusta. Vruću je izlijte u lim preko papira za pečenje, poravnajte i ostavite da se stisne. Sutradan prebaciti kitnkez na dasku i izrežite ga na kvadratiće. Premjestiti na veći pladanj, malo ih odvojiti i pokriti čistim papirnim ubrusom, a zatim ih ostaviti da se suše na zraku najmanje 2 dana. Nakon toga možete kockice uvaljati u kristalni šećer, šećer u prahu ili kokos, potom ih prebaciti u neku posudu i zatvoriti sa pokojim listićem lovora jer će tako imati još posebniju aromu. Može stajati mjesecima!
Foto: Furaj.ba
Starinski kompot od dunja
Sastojci:
veća dunja,
litar vode,
3 kašike meda,
kašikica cimeta
Priprema:
Dunju dobro operite, po želji ogulite i narežite na komadiće, koje trebate posuti cimetom, pa ih preliti vodom i ugrijati do vrenja. Kad voda provri, dodajte med i kuhajte kompot još pet minuta na nižoj temperaturi. Od ovoga će vam ispasti četiri porcije kompota kojeg možete jesti dok je topao, a ukusan je i kad je hladan.
Pita od dunja
Foto: Pixabay/Ilustracija
Sastojci:
30 dg oštrog brašna
20 dg maslaca
5 dg smeđeg šećera
2 žumanceta
korica limuna
1/2 paketića praška za pecivo
3 kašike limunoga soka
8 dunja srednje veličine
2 kašike meda
5 dg maslaca
10 dg smeđeg šećera
cimet
Priprema:
Prosijte brašno s praškom za pecivo, zatim u to utrljajte maslac, pa dodajte šećer, žumanca, koricu limuna i nekoliko kašika limunovog soka, pa umijesiti tijesto. Kad ga zamijesite, zamotajte ga plastičnom folijom i odložite u frižider na sat vremena. Dunje operite, ogulite i očistite pa ih narežite na četvrtine, pa još po pola, a zatim ih pirjajte na maslacu sa šećerom dok ne omekšaju, oko 15 minuta, pa dodajte med, cimet, i grožđice namočene u limunovu koricu. Tijesto prerežite, pola razvijte i obložite njime kalup u kojem ćete peći pitu, preko papira za pečenje. Po tijestu posložite dunje, a drugi dio tijesta razvijte i preklopite preko nadjeva i premažite žumancetom. Pecite na 170 stepeni oko pola sata, dok pita poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.