Grand Central Terminal, New York

Šesta po redu najposjećenija turistička destinacija u svijetu je Željeznička stanica Grand Central Terminal New York. Pravi podzemni grad  koji pored svoje prvobitne namjenje ima i nekoliko hotela, poslovnih zgrada, pa se za cjelokupno područje koristi naziv Terminal City.

Stanica je otvorena februara 1913. godine, a posjetitelji joj se i danas dive. Tokom 1970-ih trebala je biti srušena, a spašena je nakon duge sudske bitke, koju je predvodila bivša prva dama SAD-a Jaqueline Kennedy Onassis. Slučaj je došao čak do Vrhovnog suda i pomogao je da se uspostavi pravna osnova za očuvanje historijskih spomenika širom zemlje. I terminal i šine, koje se protežu čak osam spratova ispod zemlje, nakon toga su obnovljeni.

Svakog dana kroz njene aule prođe oko 750 hiljada ljudi, neki zbog kupovine ili razgledanja, a neki kako bi se ukrcali na podzemnu željeznicu ili vozove kojima svaki dan putuju do posla. Sa svojih 44 perona i 67 tračnica, od kojih su sve podzemne važi za najveću na svijetu. Glavna aula, gdje su prozori sa lukovima, sat sa četiri strane ukrašen draguljima i staromodne kase za prodaju karata, također su bili dio scene u nedavno snimljenim filmovima, među njma The Fisher King, u kojima se putnici koji žure transformiraju u parove koji plešu valcer.

Urbani historičar Justin Ferate već tri decenije vodi turiste kroz Grand central. On kaže da je stanica dizajnirana kako bi putovanje učinila zadovoljstvom.

Razlog zašto se ljudi u stanici Grand central ne sudaraju je jednostavan, svaki kameni blok je dužina vaše noge i dužina vaše ruke. Svaki kameni blok je druge boje, tako da je to tabla sa kockama zasnovana na vama samima, objašnjava Justin Ferate.

Elvira Leka, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan…

NEW YORK NOĆU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content