Grandiozna Dolmabahče palača – raskoš i ekstravagancija 19. stoljeća

Svako onaj koga put navede u Istanbul, bilo slučajno ili namjerno, isto tako zna da se iz Istanbula ne želi vratiti a da ne vidi njegovu čuvenu, grandioznu Dolmabahče palača i svu raskoš i ekstravagantni stil 19. stoljeća.

Tekst i fotografije: Furaj.ba

Dolmabahče Palača nalazi se u istanbulskom naselju Bešiktaš, na evropskoj obali Bosfora, na površini od 250.000 m² i po mnogo čemu je posebna. Služila je kao dom sultana, a dao ju je izgraditi upravo jedan od njih Abdulmedžid I 1843. godine na osnovu projekta jermenskog arhitekte Кarabet Balijana i njegovog sina Nikoga. Do 1856. godine u palači je sagrađeno 285 soba, 43 salona i najveći prostor za balet u palačama ikada na svijetu. Kada je sagrađena podsjećala je na evropske dvorce zbog mješavine stilove u njenoj arhitekturi – barok, rokoko i neoklasicistički stila sa tradicionalnim osmanskim gravurama i islamskim dekoracijama. No iako su njenoj gradnji kao uzori poslužile palate Louvre i Backingamska, Dolmabahče ispala je zaista jedinstven – najbolje od Istoka i Zapada u jednoj palati.

Foto: Furaj.ba

Odmah po završetku gradnje iz Topkapi palate u nju se preselio sultan. Od tada je služila kao sjedište sultana, njihova ljetna rezidencija i centar uprave Osmanskog carstva sve do 1922, sa pauzom između 1889-1909, gdje su se donosile sve važne odluke carstva. U njoj je 10. novembra 1938. godine umro osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk u 9:05 sati ujutro. On je ujedno i posljednja osoba koja je stanovala u palači. Na dan njegove smrti i dan-danas ispred palače horde hodočasnika odaju počast ocu turske nacije. Neko vrijeme svi satovi u palači pokazivali su vrijeme njegove smrti, sada je tako samo u sobi u kojoj je preminuo.

Foto: Furaj.ba

Danas je Dolmabahče palača jedna od omiljenih lokacija u Istanbulu, no posjete su jako stroge kako bi se očuvala njena grandioznost i ljepota. U nju se ulazi samo u grupama. Preko obuće morate navući najlonske navlake i morate biti jako pažljivi dok hodate njome – nema dodirivanja eksponata. Iako ćete to naravno željeti, fotografiranje u palači nije dozvoljeno!

Ono što ćete u njoj vidjeti će vas očarati! Najprije neki od predmeta kakvih nema u svijetu, poput najvećeg lustera od bohemijskog kristala kojeg je britanska kraljica Viktorija poklonila Sultanu Abdulazizu kao znak dobre volje Britanskog carstva. A na Kristalnom stepeništu palače inače se nalaze i najveća kolekcija kristalnih lustera na svijetu.

Dok budete šetali kroz palaču uvidjet ćete zašto je njena gradnja državu dovela do bankrota – zlatni listići prekrivaju plafone, vidjet ćete drago kamenje poput marmarskog mermera i egipatskog  alabastera, veličanstvene tepihe i ćilime, te kolekciju od 202 crteža u ulju koji krase zidove palate.

Dolmabahče palača je ujedno bila i jedno od prvih mjesta na svijetu koje je bilo opremljeno lampama na gas, savremenim protočnim vodokotlićima u kupatilima, električnim svjetlom i liftom.

Foto: Furaj.ba

Prekrasno i prostrano dvorište palate krasi i barokna džamija, izgrađena sredinom 19. stoljeća, kao i sahat-kula. Pažnju plijene i velelijepne kapije: sultanova kapija, Kapija riznice i Kapija Bosfora. Do nje možete doći i prilikom krstarenja Bosforom, te sagledati palaču s te strane moreuza i to će vam zaista biti neprocjenjivo iskustvo!


Palata Topkapi / Topkapı Sarayı | Furaj.ba

Od vremena kada je 1453. godine sultan Mehmed II Fatih (“Osvajač”) osvojio Konstantinopolj i proglasio ga osmanlijskom prestonicom, novoizgrađeni Topkapi saraj postao je sjedište novih vladara. Dobio je naziv po jednoj od kapija konstantinopoljskih zidina kroz koju je mlađahni, 22-godišnji sultan ujahao osvojivši grad (“Top kapi” na turskom znači “kapija topa”).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content