Grandiozna Dolmabahče palača – raskoš i ekstravagancija 19. stoljeća

Grandiozna Dolmabahče palača – raskoš i ekstravagancija 19. stoljeća

Svako onaj koga put navede u Istanbul, bilo slučajno ili namjerno, isto tako zna da se iz Istanbula ne želi vratiti a da ne vidi njegovu čuvenu, grandioznu Dolmabahče palatu i svu raskoš i ekstravagantni stil 19. stoljeća.

Foto: Furaj.ba

Dolmabahče Saray nalazi se u istanbulskom naselju Bešiktaš, na evropskoj obali Bosfora, na površini od 250.000 m² i po mnogo čemu je posebna.

Služila je kao dom sultana, a dao ju je izgraditi upravo jedan od njih Abdulmedžid I 1843. godine na osnovu projekta jermenskog arhitekte Кarabet Balijana i njegovog sina Nikoga. Do 1856. godine u palači je sagrađeno 285 soba, 43 salona i najveći prostor za balet u palačama ikada na svijetu. Kada je sagrađena podsjećala je na evropske dvorce zbog mješavine stilove u njenoj arhitekturi – barok, rokoko i neoklasicistički stila sa tradicionalnim osmanskim gravurama i islamskim dekoracijama. No iako su njenoj gradnji kao uzori poslužile palate Louvre i Backingamska, Dolmabahče ispala je zaista jedinstven – najbolje od Istoka i Zapada u jednoj palati.

Foto: Furaj.ba

Odmah po završetku gradnje iz Topkapi palate u nju se preselio sultan. Od tada je služila kao sjedište sultana, njihova ljetna rezidencija i centar uprave Osmanskog carstva sve do 1922, sa pauzom između 1889-1909, gdje su se donosile sve važne odluke carstva. U njoj je 10. novembra 1938. godine umro osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk u 9:05 sati ujutro. On je ujedno i posljednja osoba koja je stanovala u palači. Na dan njegove smrti i dan-danas ispred palače horde hodočasnika odaju počast ocu turske nacije. Neko vrijeme svi satovi u palači pokazivali su vrijeme njegove smrti, sada je tako samo u sobi u kojoj je preminuo.

Foto: Furaj.ba

Danas je Dolmabahče jedna od omiljenih lokacija u Istanbulu, no posjete su jako stroge kako bi se očuvala njena grandioznost i ljepota. U nju se ulazi samo u grupama. Preko obuće morate navući najlonske navlake i morate biti jako pažljivi dok hodate njome – nema dodirivanja eksponata. Iako ćete to naravno željeti, fotografiranje u palači nije dozvoljeno!

Foto: Furaj.ba

Ono što ćete u njoj vidjeti će vas očarati! Najprije neki od predmeta kakvih nema u svijetu, poput najvećeg lustera od bohemijskog kristala kojeg je britanska kraljica Viktorija poklonila Sultanu Abdulazizu kao znak dobre volje Britanskog carstva. A na Kristalnom stepeništu palače inače se nalaze i najveća kolekcija kristalnih lustera na svijetu.

Najveći luster od kristala na svijetu; Foto: Bosphorustour

Dok budete šetali kroz palaču uvidjet ćete zašto je njena gradnja državu dovela do bankrota – zlatni listići prekrivaju plafone, vidjet ćete drago kamenje poput marmarskog mermera i egipatskog  alabastera, veličanstvene tepihe i ćilime, te kolekciju od 202 crteža u ulju koji krase zidove palate.

Palata je ujedno bila i jedno od prvih mjesta na svijetu koje je bilo opremljeno lampama na gas, savremenim protočnim vodokotlićima u kupatilima, električnim svjetlom i liftom.

Foto: Furaj.ba

Prekrasno i prostrano dvorište palate krasi i barokna džamija, izgrađena sredinom 19. stoljeća, kao i sahat-kula. Pažnju plijene i velelijepne kapije: sultanova kapija, Kapija riznice i Kapija Bosfora. Do nje možete doći i prilikom krstarenja Bosforom, te sagledati palaču s te strane moreuza i to će vam zaista biti neprocjenjivo iskustvo!

Pogledajte fotogaleriju:


Palata Topkapi / Topkapı Sarayı | Furaj.ba

Od vremena kada je 1453. godine sultan Mehmed II Fatih (“Osvajač”) osvojio Konstantinopolj i proglasio ga osmanlijskom prestonicom, novoizgrađeni Topkapi saraj postao je sjedište novih vladara. Dobio je naziv po jednoj od kapija konstantinopoljskih zidina kroz koju je mlađahni, 22-godišnji sultan ujahao osvojivši grad (“Top kapi” na turskom znači “kapija topa”).