Omiljeni specijalitet makedonske kuhinje je čuveno gravče na tavče, koje se smatra nacionalnim jelom Makedonije.
Foto: Pixabay-RitaE
I ne, to nije samo zapečeni grah, već prava gurmanska delikatesa koja svakog onog ko je proba obara s nogu.
Jelo se tradicionalno služi u glinenim posudama, a nadaleko najčuveniji način njegovog pravljenja je iz Tetova.
Pa isprobajte i vi:
Sastojci
500 g graha – naravno, tetovca
400 g suhih rebara
300 g svježe crvene paprike
200 g svježeg paradajza
200 g luka
3 čehna bijelog luka
nekoliko kašika ulja
struk peršuna
ljuta papričica
kašika crvene paprike
malo bijelog brašna
so i biber po želji
Priprema:
Dan prije kuhanja, grah potopite u vodu. Zatim ga skuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Narežite na manje komade suha rebra i skuhajte. Vodu u kojoj su se rebra kuhala sačuvajte. Luk nasjeckajte i dinstajte na vrućem ulju kratko, zatim ga zalijte vodom od skuhanih rabara i nastavite pržiti na umjerenoj vatri još 15 minuta. Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani bijeli luk, ljutu papričicu i paradajz i sve zajedno pržite još 10 minuta. Na kraju zapržite sa crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zalijte s još 300 ml vode od rebara i prokuhajte. Stavite kuhani grah zemljanu posudu ako je imate, dodajte kuhana rebra, proprženo povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalijte još vode od rebara ili običnu toplu vodu. Poslužite toplo s ajvarom ili pinđurom!
Zato što jedan članak nije dovoljan…