Gravče na tavče- nacionalna delikatesa S. Makedonije

    Gravče na tavče- nacionalna delikatesa S. Makedonije

    Omiljeni specijalitet makedonske kuhinje je čuveno tavče na gravče, koje se smatra nacionalnim jelom Makedonije.

    Foto: Pulses. org

    I ne, to nije samo zapečeni grah, već prava gurmanska delikatesa koja svakog onog ko je proba obara s nogu.

    Jelo se tradicionalno služi u glinenim posudama, a nadaleko najčuveniji način njegovog pravljenja je iz Tetova.

    Pa isprobajte i vi:

    Sastojci

    500 g graha – naravno, tetovca

    400 g suhih rebara

    300 g svježe crvene paprike

    200 g svježeg paradajza

    200 g luka

    3 čehna bijelog luka

    nekoliko kašika ulja

    struk peršuna

    ljuta papričica

    kašika crvene paprike

    malo bijelog brašna

    so i biber po želji

    Priprema:

    Dan prije kuhanja, grah potopite u vodu. Zatim ga skuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Narežite na manje komade suha rebra i skuhajte. Vodu u kojoj su se rebra kuhala sačuvajte. Luk nasjeckajte i dinstajte na vrućem ulju kratko, zatim ga zalijte vodom od skuhanih rabara i nastavite pržiti na umjerenoj vatri još 15 minuta. Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani bijeli luk, ljutu papričicu i paradajz i sve zajedno pržite još 10 minuta. Na kraju zapržite sa crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zalijte s još 300 ml vode od rebara i prokuhajte. Stavite kuhani grah zemljanu posudu ako je imate, dodajte kuhana rebra, proprženo povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalijte još vode od rebara ili običnu toplu vodu. Poslužite toplo s ajvarom ili pinđurom!

    Zato što jedan članak nije dovoljan…

    MALIDŽANO – KLASIK MAKEDONSKE KUHINJE