Ilidža

Šezdeset deveta, moj stari i ja na biciklima. Pa pravac Ilidža, put rijeka livada, gdje teferiči raja iz Sarajeva. Ćebe, pivara, roštilj i odbojka, sve šareno poput ćilima, a sa radia Plima od Indexa i vijesti iz Vijetnama. To je raja iz Sarajeva, iz moga Sarajeva.

Pored Baščaršije u pjesmama najopjevaniji dio Sarajeva je Ilidža. Sevdalinke, pop, ponekad i rock pjesme gotovo uvijek spominju je u kontekstu prirodne ljepote, rahatluka i naravno nostalgije. Ilidža je rezervisana za vikend, izlete u prirodi, šetnju ali i kafu koja uvijek odmara.

Najstarije naseljeno područje Sarajeva, danas nosi epitet sportskog, banjskog, rekreativnog i turističkog centra, stoga, prvim tramvajem, starim drumom od visokih stabala do mjesta gdje teferiči raja iz Sarajeva. Odličan početak puta i dobrodošlicu čini veliki park i graciozne vile (Hercegovina, Austrija i Hungarija) sa fontanom, odakle je sve opuštenije.

3-12

U cjelokupnom ambijentu najviše doima što se nije mnogo odmicalo od prirode. Objekti u kojima se ispijaju duge nedjeljne kahve pretežno asociraju na drvene kolibe sa velikim baštama (naravno, ukoliko izuzmemo austro-ugarske elemente). Mnoštvo izletnika, raznih generacija, pa prostrite dekicu i uživajte u suncu ili produžite do izvorišta rijeke Bosne.

 

Još se nisam ni brijao
život mi je već prijao
kad sam krenuo amidži
starim drumom ka Ilidži

Sreća il’ čudo sta li je
da je bogdo i ranije
Maše zove me curica
kaze da je Mađarica (Zdravko Čolić, Mađarica)

Pripremila: Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content