Istanbul za solo putnike

Rangiran kao jedna od najboljih destinacija u Evropi, Istanbul za solo putnike nudi širok spektar aktivnosti i doživljaja za posjetioce koji putuju sami.

Obiljem muzeja, spomenika, posebnih izložbi, slikovitih ulica, luksuznih hotela, restorana nagrađenih Michelinovim zvjezdicama i ekskluzivnim shopping destinacijama, ova kozmopolitska metropola mami posjetioce da istraže grad samostalno.

Dva kontinenta, jedan grad

Ako ste prvi put u Istanbulu – jedinom gradu na svijetu koji se prostire na dva kontinenta – započnite svoje istraživanje na historijskom poluostrvu. Ovo područje obiluje brojnim spomenicima, uključujući veličanstvenu Aja Sofiju (Ayasofya) i Baziliku Cisternu (Yerebatan Sarnıcı), kao i Topkapi palatu (Topkapı Sarayı) i Plavu džamiju (Sultanahmet Camii). 

Aja Sofija

Bazilika Cisterna (Yerebatan Sarnıcı)

Plava džamija (Sultanahmet Camii)

Arheološki muzej Istanbula (İstanbul Arkeoloji Müzesi), smješten u vrtu kompleksa Topkapi, nezaobilazna je stanica za sve znatiželjnike o arheološkoj baštini Turske.

Topkapi palatu (Topkapı Sarayı)

Naravno, putovanje u Istanbul ne bi bilo potpuno bez posjete legendarnom Velikom bazaru (Kapalıçarşı), starom vijekovima. Slično tome, Bazar začina (Mısır Çarşısı) u Eminönü nudi jedinstveno iskustvo kupovine u historijskom ambijentu. Nakon što probate – i možda kupite – razne začine, biljne čajeve, suho voće i povrće ili druge delicije na bazaru, možete se ukrcati na brod na obližnjem terminalu za trajekte i započeti vožnju Bosforom, gdje će vas dočekati legendarne znamenitosti, uključujući Djevojačku kulu (Kız Kulesi), prvu, od mnogih znamenitosti koje će vas očarati duž Bosfora.

Djevojačka kula (Kız Kulesi)

Jedinstvena gradska iskustva  

Zamislite da sletite u Karaköy, poznatu turističku destinaciju koja očarava svojim muzejima, modernoj luci za kruzere – Galataport Istanbul, te tržnim centrom na otvorenom.

Luka Galataport 

Tu se nalazi i Muzej moderne umjetnosti Istanbulu (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi). Prvi je to muzej za modernu i savremenu umjetnost koji je projektovao čuveni arhitekta Renzo Piano. Nakon istraživanja kolekcija u ovom muzeju, možete prošetati do Muzeja slikarstva i vajarstva u Istanbulu (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi), prvog i najsveobuhvatnijeg muzeja likovnih umjetnosti u Turskoj.

Muzej moderne umjetnosti Istanbulu (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

Napuštajući Karaköy, uputite se ka Galata distriktu, poznatom po elegantnim buticima, te se popnite na Galata kulu (Galata Kulesi). Odatle ćete uživati u panoramskom pogledu na Istanbul s tornja, a zatim se uputite prema Istiklalu, najpoznatijoj ulici grada. Na Istiklalu, osjetite puls grada dok se vozite legendarnim crvenim tramvajem ili šetate duž ove živahne ulice koja je okružena historijskim hanovima, crkvama i drugim elegantnim zgradama zaustavljajući se na turskoj kafi u nekom od poznatih kafića.

Također, tradicionalna turska kupatila (hamami) u Karaköy, Sultanahmetu, Cağaloğlu, Beyoğlu i Beşiktaşu pružaju savršeno mjesto za opuštanje i uživanje u nezaboravnim doživljajima.

Hamam

Samostalne avanture pune ukusa

Sa svojom bogatom i gostoljubivom gastronomskom scenom Istanbul je savršeno odredište za solo putovanja.  Dok istražujete grad, primijetit ćete kako kultura hrane i pića oblikuje svakodnevni život. Istanbul obuhvata raznolika kulinarska iskustva, od ulične hrane do tradicionalnih taverni i restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Mnogi od uglednih restorana u gradu, kojima upravljaju žene šefovi kuhinje, nude klasične i inovativne interpretacije internacionalnih jela te hiljadama godina stare recepte Anatolije.

Na evropskoj obali Bosfora, možete uživati u ekskluzivnim ribljim restoranima duž poteza Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek i Sarıyer, gdje možete uživati u obilju morskih plodova i regionalnih predjela.

Ako tražite tipičnu uličnu hranu, pronaći ćete bogatu ponudu ukusa od kokoreča, dönera i pečenog krumpira (kumpir) do prženih ili punjenih dagnji u Taksimu i Bešiktašu, na evropskoj strani, te na tržnici u Kadikoju na anadolskoj strani.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content