Jednostavan recept za ljekoviti sirup od bagrema

Sezona je cvjetanja bagrema, jednog od najmedonosnijih stabala čiji su cvjetovi svjetložute boje, blagog mirisa i okusa.

Foto: Pixabay

Počinje cvjetati u maju, nekih 10 do 14 dana u zavisnosti u temperature i to 40 dana nakon što su se pojavili prvi pupoljci.

Poznato je da se od bagrema pravi jedna od najcjenjenijih vrsta meda u svijetu, a od njega se može praviti i sirup ili čaj. Ima ljekovita svojstva, te se koristi kod prehlade, gripe, ali i grčeva u želucu, za bolje lučenje žuči te kod glavobolje.

 

Sirup od bagrema pravi se slično kao sirup od zove. Cvjetovi se beru čim procvatu, po suhom i sunčanom vremenu, kada je u njemu najviše peludi.

Za jednu mjeru potrebno vam je:

  • 50 cvjetova (grozdova)
  • 5 litara prokuhane i ohlađene vode
  • 100 grama limunske kiseline
  • 0,5 kg izrezanog limuna
  • 5 kg šećera

Vodu prokuhati i ohladiti, pa u ohlađenu vodu staviti cvjetove bagrema, limunsku kiselinu i izrezani limun. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 sata, ali povremeno promiješajte, te nakon toga procijedite kroz cjediljku na koju ste stavili gazu. Šećer istresite u zdjelu te zalijte s jednom litrom vode i kuhajte do vrenja. Kada se istopi sav šećer, vrući sirup sipajte u procijeđeni sok te dobro promiješajte. Sipajte u čiste i suhe boce, dobro zatvorite te ostavite na suhom i tamnom mjestu. Ako se bojite da bi se sirup ipak mogao pokvariti, umjesto konzervansa, boce stavite u hladnu pećnicu, postavite temperaturu na 80°C te pasterizirajte oko 30 minuta. Sirup možete sipati u plastične boce i spremiti u zamrzivač. U slučaju da želite intenzivniji okus, povećajte broj cvjetova na ovu količinu vode.

Cvjetove bagrema možete čuvati i za čaj, kada ih naberete sušite ih na toplom i sjenovitom mjestu ili u pećnici na 40°C. Nakon sušenja, cvjetovi se odvoje od stabljike i čuvaju u papirnatoj vrećici, kartonskoj kutiji ili u staklenki na suhom i tamnom mjestu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content