Jezero Perućac – biser Srebrenice

Ljeta u Srebrenici i u podrinjskom kraju mnogi najradije provode na obalama jezera Perućac, u očaravajućem pejzažu kanjona rijeke Drine koja na tom mjestu odmara.

 

Kućice na vodi, čamci, uređene plaže za kupanje i mjesta za pecanje, splavarenje, samo su dio sadržaja kojeg ćete zateći ako dođete na Perućac.

Perućačko jezero vještačko je jezero nastalo pregrađivanjem toka rijeke Drine, za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“. Ima površinu oko 12,4 km², a duboko je do 60 metara i nalazi se na 290 metara nadmorske visine, a obavija planinu Taru.

Jezero ima i svoj kanjonski dio, gdje ga okružuje izrazito strma obala oivičena strmim kamenim liticama i kamenim blokovima koji vertikalno poniru u vodu. Zbog strmine obale, dubina jezera na samo par metara od same obale dostiže prosječnu dubinu od 3 do 8 metara.

Ukoliko se otisnete odlučite upoznati kanjon rijeke Drine, Perućac je najbolje polazište, jer se od naselja Oštrika i Klotjevac brodom može doploviti jezerom do Višegradske ćuprije

U zaljevu Prohići uređen je kamp za mlade, a ako mu priđete iz Žepe, naići ćete i na restoran, motel, ribogojilište…

 

Na desnoj obali jezera nalazi se Nacionalni park Tara dok se sa druge strane nalazi Nacionalni park Drina, a sredina jezera je granica između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Svake godine krajem jula na jezeru se tradicionalno održava Pančićeva regata, jedna od rijetkih regata koja plovi uzvodno, a kreće od plaže Oštrika i plovi do ulaza u kanjon rijeke Drine i nazad.

Njen glavni cilj je promocija jezera Perućac koje ima kapacitete da postane jedna od glavnih turističkih potencijala ove općine na rubu BiH.

Fotografije: Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content