Jubileji u Puračiću – vašar i ćaskanje

U malom mjestu nadomak Lukavca ovih dana življe je nego inače, jer teku pripreme za omiljene događaje cijele čaršije u godini – tradicionalni vašar i Puraćko ćaskanje.

Fotografiju ustupila Mirha Osmanović

Bosanski “October fest”

Narodna svetkovina koja se održava svake godine, 12,13. i 14. oktobra u Puračiću okuplja trgovce, zanatlije, namjerne i slučajne brojne goste. U Puračiću se ovih dana vrše prve pripreme za održavanje 160. Vašara.

Prema nekim kazivanjima, vašar u Puračiću se, ali pod drugim imenom, održavao još u vrijeme srednjovjekovne bosanske države. Svakako da postoje i pisani tragovi da se vašar održavao i u doba osmanske vlasti. Vašer Puračić jedana je od najstarijih manifestacija ovog tipa u Bosni i Hercegovini i regionu koju za vrijeme održavanja posjeti preko blizu 200.000 ljudi. Sama posjećenost vašara govori o kakvom je događaju riječ, jer brojni posjetioci pristižu autobusima iz drugih krajeva BiH, pa čak i preko granice, iz Hrvatske i Srbije. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu muziku, velika ponuda slatkiša i halve, specijaliteti sa roštilja i ražnja, suhomesnati proizvodi, samo su mali dio onoga što posjetioce čeka u Puračiću.

Puračko ćaskanje

Još jedan jubilarni događaj održava se početkom oktobra u Puračiću – manifestacija Puraćko ćaskanje.

„Puračka ćaska – umijeće pripremanja i služenja” je 2020.godine upisana na Listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, a samim time i na Preliminarnu listu UNESCO svjetske baštine, kao prvo tradicionano jelo na prostoru BiH.

Kulturno umjetničko društvo „Puračić“ poziva na učešće na tradicionalnoj gastro-manifestaciji (priprema puračkog tradicionalnog jela – ćaske, uz razgovor i druženje), koje će se održati u nedjelju, 8. oktobra 2023. godine u vremenu od 10 do 17 sati na izletištu „Ljuštak“ u Puračiću.

Na ovogodišnjem ćaskanju planirano je da učešće uzmu udruženja građana, restorani, turističke agencije i predstavnici medija i sponzori.

Domaćin manifestacije je KUD Puračić, koje za pozvane ekipe obezbjeđuje potrebne artikle za pripremu ćaske (1 kg mesa, potrebne začine i vodu), ogrevno drvo, tehničku vodu, prostor za rad, kao i recepturu (ako je potrebna) za pripremu ovog tradicionalnog jela.

Onima koji do sada nisu pripremali ćasku pružit će se i pomoć po pitanju recepture i načina pripreme jela.

Ćaska se priprema shodno terenskim uslovima kuhanjem u kotliću, a potom zapjecanjem pod pekom (sać-peka) u zemljanim posudama neposredno prije serviranja i ocjenjivanja. Oni koji imaju zemljanu ćasu i peku (sać) mogu je pripremati u zemljanoj ćasi pod pekom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content