Karta sjećanja – “Sarajevske ruže 1992-1995”

Prepoznavajući dokumentarno-historijsku i simboličku vrijednost “Sarajevskih ruža”, važnih u kolektivnoj memoriji i identitetu grada, JU Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, od početka dvijehiljaditih godina kontinuirano ih je evidentirao i valorizirao kao autentične spomenike opsade. 

Foto: U Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo

Nažalost, protokom vremena i uticajem atmosferilija (kiša, snijeg, led, sunce…), brojne “Sarajevske ruže” su propale, pri čemu je značajnije uništavanje nastalo ljudskim djelovanjem, odnosno prilikom sanacije pločnika i ulica.

Iako su od 1996. godine pa do danas bili suočeni sa izazovima opstanka ovih spomenika, stručna služba Zavoda aktivno je radila na njihovoj zaštiti i promociji.

Njihova najnovija aktivnost predstavlja “Karta sjećanja – Sarajevske ruže 1992 – 1995”. Ovaj projekat podrazumijevao je terenski obilazak, fotografisanje i lociranje sačuvanih “ruža”, s ciljem trajnog dokumentiranja ovih spomenika stradanja.

Mapu je izradio kreativni tim Zavoda: Amra Čusto i Damir Hodžić, koja nije osmišljena na način da prikaže sve “ruže”, već da naglasi važnost očuvanja ovih autentičnih spomenika i vjerodostojne interpretacije kako bi opstali kao važna mjesta sjećanja.

Objavljivanje Mape “Karta sjećanja – Sarajevske ruže 1992 – 1995” omogućilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Sarajevske ruže, bolne uspomene 

Sarajevske ruže predstavljaju ožiljke rata. Tokom četverogodišnje opsade, 1992.-1995., Sarajevo je svakodnevno granatirano, a građani su bili u potpunoj nemilosti agresora. Minobacačke granate koje su eksplodirale prilikom udara u asfalt stvarale su svojevrsne kratere koji su asocirali na cvjetove. Poslije rata su ispunjeni crvenom bojom simbolizujući krv ubijenih ljudi. Ostali su sačuvani kao tragovi stradanja, a stanovnici Sarajeva su ih nazvali Sarajevskim ružama. Vidjet ćete ih šetajući gradom. 

Zamislite tada da su na tim mjestima ubijani ljudi u prolazu: oni koji su išli na posao, po vodu, u nabavku hrane, mladi koji su se trebali naći sa svojim drugarima.  

Spomen-obilježja Sarajeva pod opsadom

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content