Kazani kod Trnova, mjesto na kojem morate izletovati

Najpoznatije izletište u okolini Trnova su Kazani, prirodna atrakcija na rijeci Željeznici smještena u blizini mjesta Turovi, u podnožju planina Bjelašnice i Treskavice.

Foto: S. Hodžić/Furaj.ba

Uređeno izletište, čista rijeka i nesputana priroda izuzetno su privlačni posjetiocima. Naime, na izletištu imate nekoliko šadrvana s klupama i stolovima i neobičan prirodni fenomen.

Rijeka Željeznica, koja čitavim svojim tokom protiče kroz sarajevsku regiju, nastaje iznad sela Turovi od dva potoka – Godinjskog i Hrasničkog. Nedaleko od mjesta gdje postaje rijeka, nakon nekoliko stotina metara mirnog toka, udubila je svoje korito duboko 10 metara, široko 2-4 m i dugo 150 m i napravila krečnjačku gredu – kazan, kroz koji voda pjeni, ključa baš kao u nekom velikom kazanu na vatri i zbog ove neobične pojave ljudi su ovo mjesto nazvali „Kazani”.

Iznad “kazana” se nalazi drveni mostić koji vas vodi na vidikovac na kojem se nalazi jedna klupa, te do vodopada i same rijeke ispod kazana. Preko mosta može se doći i do starog mlina i vodenice, još jednog prekrasnog mjesta u ovom dijelu.

Na tom mjestu svaki posjetilac se divi neobičnoj slici koju je plahovita planinska voda napravila. Zbog ovog fenomena Kazani su i značajna turistička atrakcija trnovske regije.

Foto: S. Hodžić/Furaj.ba

Kako doći?

Na samom izlasku iz Trnova, skrenite prema naselju Turovi kod jasno naznačene table i vozite se nekih pet minuta automobilom do mjesta na kojem možete parkirati automobil, kraj samog izletišta. Put je označen putokazima. Usput ćete vidjeti i nekropolu sa stećcima, te još jedan pristupni put za drugo izletište. Do izletišta se može doći i sa Bjelašnice, nakon što prođete Dejčiće i Dujmoviće, skrenite prema Godinji i nastavite se voziti pravo prema Trnovu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content