Kod Gacka postavljena najduža ferrata u BiH

Volonterski tim PD „Volujak“ Gacko nedavno je u potpunosti završio feratu na planini Кuk u dužini od 830 metara, što je čini najdužom u BiH.

 

Fotografije: Muamer Drugovac

Osim Planinarskog doma u Papinom dolu čija su vrata za posjetioce otvorena 2012.godine, ferata otvara vrata prirode, na planini koja je ugniježđena između Volujaka i Lebršnika.

Zanimljiv položaj planine Кuk je karta za turiste iz Evrope, željne čiste prirode. Pogled sa vrha na dolinu Sutjeske, Zelengoru, planinu Prenj ostavlja bez daha, kažu ljubitelji prirode koji vrijedno rade više decenija na otkrivanju ovog blaga.

Via ferata „Кuk“ duga je 832 metara, sa prelijepim pogledima na vrhove Volujka, Lebršnika i Zelengore. Ferata posjeduje elemente B i C težine, sa visinskom razlikom od 202 metara i završava na vrhu Кuk 1817 m.n.v.

Maršuta: planinarski dom „Volujak“- via ferata „Кuk“- planinarski dom „Volujak“, duga je 8400 metara.

Najteža ferata nalazi se na nevesinjskom Veležu, a najatraktivnija na Romaniji, a ova na planini Кuk je najduža, a pritom prihvatljiva za „obične“ ljude, kojima je bitno samo da imaju solidnu kondiciju  i nemaju straha. Sve ostalo-obuka, je na plećima iskusnih planinara iz Gacka, koji su spremni da pomognu.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

NAJATRAKTIVNIJA PENJALIŠTA I VIA FERRATE U BiH

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content