Najatraktivnija penjališta i via ferrate u Bosni i Hercegovini

BiH Bucket List Challenge

Izazov #17 – Ispenji neku via ferratu

U rječniku svakog ambicioznog planinara i ljubitelja avantura, u posljednjih nekoliko godina pojmovi penjanje i Via Ferrata postali su naročito popularni. Željni navale adrenalina i iskonskih doživljaja prirode, mnogi se rado kreću mapama na kojima su se ucrtale neka od najatraktivnijih penjališta i Via Ferrate u Bosni i Hercegovini. 

Autorica: Semra Hodžić

Via Ferrata

Foto: Amina Kučuk

Blagaj – penjalište za cijelu godinu!
Foto: Blagaj Climbing

Pod vrelim hercegovačkim suncem, na stijenama iznad Blagaja i u neposrednoj blizini vrela Bune i tvrđave Herceg Stjepana Kosače, nalazi se atraktivno penjalište i Via Ferrata koja se pruža duž kanjona Vulinog Potoka. Hercegovačka regija pruža idealne uslove za penjanje tokom cijele godine zbog ugodne klime, što je rijetkost i blagodat u penjačkom svijetu.

Penjalište u Blagaju na krečnjačkim stijenama zauzima poprilično velik geografski prostor dužine od nekih 2,5 kilometra, na kojima se nalaze smjerovi najmanjih težina do smjerova za top penjače. Potencijal koji posjeduje penjalište u Blagaju su, pored lokalnih penjača, prepoznale i svjetski poznate face kao Quentin Chastagnier, Silvo Karo, Said Belhaj, Nicolas Favresse.

Vrt ciklama – veličanstven pogled na Neretvu i Drežanjku

Vrt ciklama; Foto: Amina Kučuk

Penjački centar “Vrt ciklama” u Drežnici pored Mostara jedan je od omiljenih svim ljubiteljima penjanja zbog više od 80 moderno uređenih smjerova, perfektno opremljenih i osiguranih. Dužine smjerova su od 5 do 40 metara i težine od II-III do VIII i više.

Baš u Drežnici organiziraju se neke od najvažnijih penjačkih aktivnosti i dešavanja u Bosni i Hercegovini. Sam penjački kamp je smješten nedaleko od glavne magistralne saobraćajnice, a sa njega se pruža veličanstven pogled na rijeke Neretvu i Drežanjku. Mjesto je idealno za kampovanje, a tokom ljeta u Drežnici se možete i kupati.

Sokolov put – jedinstvena atrakcija na Romaniji 

Foto: Oficijelna Facebook stranica Sokolov put

Sokolov Put na Romaniji nova je Via Ferrata u penjačkom svijetu koju mogu koristiti i oni koji nemaju nikakvog alpinističkog iskustva. Planinarska je to staza po stijenama, duga 350 metara, uređena čeličnim pomagalima,  i sa dva viseća mosta što je čini jedinstvenom atrakcijom u Bosni i Hercegovini. Ljubiteljima avanturizma i ekstremnih sportova zasigurno će pružiti veliko uzbuđenje uz maksimalnu sigurnost.

Hotanjski krš – penjačka „mekka“ Tuzlanskog kantona

Via Ferrata
Via Ferrata na Konjuhu; Foto: TZ Tuzlanskog kantona

Via Ferrata u zaštićenom dijelu planine Konjuh prva je penjačka staza u Tuzlanskom kantonu. Izgrađena je na području općine Kladanj, u dijelu Hotanjski krš, koji se nalazi nadomak sela Brateljevići na putu prema poznatom dragulju “Muška voda”. Riječ je o velikom amfitetru stijena sa velikim mogućnostima za sve vrste penjanja: od klasičnih alpinističkih, preko teških tehničkih, pa do vrhunskih dužinaca i kratkih smjerova svih težina. 

Vertikale Veleža s bogatom alpinističkom historijom

Foto: Projekat “Srce Veleža”

Stjenovita planina Velež istočno od Mostara ima idealne uslove za ljubitelje alpinizma, zbog čega je u promovirana kao svjetska alpinistička destinacija kroz projekt “Srce Veleža”. Nije to nikakva slučajnost, jer je sjeverna stijena Veleža sa 13 kilometara dugačkom barijerom, jedna od najprepoznatljivijih i najvećih u čitavom regionu jugoistočne Evrope i s bogatom alpinističkom historijom gdje su zlatnim slovima upisana velika penjačka imena.

U namjeri da vrate alpinistički duh Veležu, napravljeno je nekoliko smjerova ferrate pripremljenih za sportsko penjanje, te je i markirana planinarska staza od podnožja planine do na sam vrh Botina. Jedna od ferrata posvećena je Arminu Gaziću, tragično stradalom alpinisti koji je i napravio. Visina ferrate je 200 metara, duga je 350, a namijenjena je za penjače B i C kategorije.

Tu su još i ferrata „Srce Veleža“ koja je izuzetno teška, te ferrata na južnim padinama Veleža, u sklopu mostarskog parka Fortica, u kojem se nalazi i popularni zipline i staklena šetnica s panoramom Mostara.

Osobac na Prenju – jedna od najvećih ferrata regije

Via Ferrata
Via ferrata Osobac na Prenju; Foto: Planinarski savez FBiH

Ako pitate planinare, reći će vam da je ferrata s najljepšim pogledom ona koja se nalazi na sjeveroistočnom bridu harizmatičnog prenjskog vrha Osobac.

Ferata Osobac na planini koju zovu i „bosanski Himalaji“  je dugačka 1.200 metara sa visinskom razlikom oko 700 metara što je čini jednom od najvećih ferrata regije. Smatra se zahtjevnom za penjanje, tehnički srednje i povremeno vrlo teška, sa svim elementima visoko gorskog planinarenja, a penjanje njom predstavlja istinski užitak.

Prije nego li se uputite na nju, kontaktirajte Planinarski savez BiH koji će vam reći informacije o njenom trenutnom stanju!

Ferrata u Nacionalnom parku Kozara

Via Ferrata
Via ferrata u NP Kozara; Foto: TZ RS

U bogatoj ponudi nacionalnog parka Kozara posebno se ističe pješačka staza Rajkovići-Planinarski dom Kotlovača-Bijeli kamen-Zečiji kamen dužine 4,2 km koja prolazi kroz neke od najljepših dijelova parka sa živopisnim vidikovcima i simpatičnim vodopadom.

Ono što ovu stazu čini posebnom jeste tzv. Via Ferrata na stijeni Bijelog kamena duga 26 metara. Prva je to staza u regiji na kojoj će vam srce snažno lupati od uzbuđenja tokom avanture, uz pogled na nestvarne ljepote krajolika. Uz pješačku stazu zasađeno je 1.500 sadnica tise – rijetke i ugrožene biljne vrste koja se nalazi i na Crvenoj listi zaštićene flore i faune RS.


Sportsko penjanje je adrenalinski sport koji se razvio iz alpinizma i jača snagu duha i tijela, fokusiranost i povezanost sa samim sobom. 


BiH Bucket List Challenge

Izazov #17 – Ispenji neku via ferratu

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi poeli neku via ferratu.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

              

Medijski pokrovitelji: 

          

    Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 VRHUNSKIH AVANTURA U HERCEGOVINI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content