Korme Sabzi je omiljeno jelo svih Iranaca i može se naći na stolu svake sedmice.

Smatrano nacionalnim jelom Irana, tradicija i historija Korme Sabzija datira najmanje od 500 do 1.000 godina. Stoljećima se posluživalo kao glavno jelo u iranskim domaćinstvima, a ujedno jelo i za članove porodice vraćajući se nakon dugih izbivanja daleko od kuće.
Aromatično perzijsko varivo popularna je iranska hrana ne samo u Iranu, već i u Iraku i Azerbejdžanu. Iako nije najbolje vizualno ugodno jelo, Korme Sabzi svoj nedostatak čini estetikom ukusa. Sastoji se od hrskavih i aromatičnih sastojaka kao što su korijander, mladi luk, poriluk, peršin i začinsko bilje. Postupak kuhanja za iransku nacionalnu deliciju varira može se kuhati na različite načine. Jelo je toliko omiljeno da ima i svoj međunarodni dan, koji se slavi svake posljednje subote u novembru!
U videoprilogu pogledajte kako se pravi: