Krajiška trahana

Specijalitet krajiške kuhinje – trahana među prvim je bh. proizvodima koji su dobili oznaku garantirano tradicionalni specijalitet, a proizvođači tih autohtonih kulinarskih delicija odgovarajući certifikat akreditiranih institucija.

Foto: Pexels

Prvi bosanskohercegovački proizvod sa ovom oznakom zapravo je supa koju vole svi u Bosni i Hercegovini. I baš svugdje je zovu tarhana, samo eto u Krajini – trahana.

Supa je to koja je othranila i odgojila generacije Krajišnika. Danas je nešto bogatijeg sastava, a ranije se pravila čak i bez začina. Domaćice bi umutile tijesto, malo soli i jedno jaje, a danas se u nju stavlja više vrsta povrća, dodaje se i faširano meso koje se preprži i začini, pa se zatim dolije voda i kuha se supa.

Porijeklo jela vodi iz istočnog Egeja, a udomaćilo se i u krajiškoj kuhinji toliko da su joj Krajišnici posvetili i manifestaciju, pa svake jeseni u bihaćkom parku Gelenderi održavaju manifestaciju “Trahanijada”. Prave trahanu, zabavljaju se, poslužuju goste i upoznaju ih sa ponosom svoje kuhinje.

Tri vrste trahane

U krajiškoj kuhinji pripremaju se tri vrste trahane – bijela koja se pravi na mlijeku, crvena koja se još zove kisela trahana i trahana sa povrćem. Sve tri se prave na domaćem maslu.

Način pripreme ne razlikuje se mnogo od domaćina u drugim dijelovima BiH koji je prave. Ipak, gotovo svaka kuća u Krajini ima svoj recept za trahanu.

Priprema:

Trahana se dobija potkuhavanjem tijesta koje treba da nadođe desetak dana, a zatim se rastire kroz rešeto i suši – na sitno ili krupno, najčešće na sitno koje se brže i kuha.

Onda se u šerpi/loncu prvo dinsta povrće – luk i mrkva, u koje se zatim dodaje faširano meso, pa se sve to lagano kuha oko 45 minuta do sat vremena. Nakon toga se zasipa trahana i dodaje paradajz sos da se zgusne i da joj dadne crvenu boju.

Baklava od trahane

Stariji Krajišnici sjećaju se da se od trahane mogla napraviti i baklava koja se jela uglavnom kao slani proizvod. A ako bi željeli slatki proizvod, miješali su trahanu sa orasima. Razlika između prave baklave i baklave koja se pravi od trahane je u tome što se ova s trahanom vraća u rernu nakon što se zalije, da bi dobila na okusu i kvaliteti.

Brže i jeftinije od tradicionalne baklave.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content