Krupa na Vrbasu – bajkoviti prizor netaknute prirode i zelenila

BiH Bucket List Challenge

Izazov #50 – Otkrij carstvo dabrova na Vrbasu

Krupa na Vrbasu, smještena nedaleko od Banja Luke, uvrštena je na listu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) najboljih turističkih sela na svijetu preporučenih za posjetu. Bajkoviti prizor netaknute prirode i zelenila, šum hladne vode i slapovi od kojih svaki kao da želi da ispriča priču turistima i posjetiteljima koji ih sa oduševljenjem posmatraju. 

Foto: Ajdin Kamber – Foto baza

Voda izvire na sve strane, raštrkane vodenice poziraju da ih slikate, drveni mostovi da ih pozdravite i preko njih pređete na drugu stranu. Ovo popularno lokalno izletište tokom godina se transformisalo u značajnu turističku destinaciju, koja pored domaćih privlači i strane turiste. Mnogo je zanimljivosti u ovome kraju i mnogo ljepote. Drveće koje raste iz kamena, kolonije dabrova koji na svakom drvetu ostavljaju tragove glodanja, lijepo označene staze, šuplje stijene kroz koje možete proći, brojni mostovi.

Srednjovjekovni gradovi Greben i Zvečaj, manastir Svetog Ilije i  mlinovi na vodi, samo su dio neočekivano bogate i raznovrsne ponude ovog posebnog izletišta. Za most udaljen dva kilometra od Krupa na Vrbasu veže se legenda koja i dan-danas živi.

Djevojački most; Foto: @don_ajdin

Kameni most, poznatiji kao Djevojački most, predstavlja pravo čudo prirode, koje je nastalo erozivnim dejstvom vode i vjetra. U narodu postoji vjerovanje da je djevojka zbog neuzvraćene ljubavi skočila s Kamenog mosta i zbog toga se naziva i Djevojački most. Ukoliko ogladnite od šetnje i rekreacije, a želite da probate nešto domaće, svakako probajte heljdine uštipke s  kajmakom i pršutom kao i svježu pastrmku u restoranu Krupski slapovi. Od mlinara možete kupiti heljdino, raženo, pšenično i kukuruzno brašno, svježe samljeveno na vodeničkom kamenu.

Kako doći?

Krupa na Vrbasu se nalazi na 25 km od Banje Luke. Smještena je u dolini Vrbasa u Krupskoj kotlini, na putu ka Jajcu ili Mrkonjić Gradu. Idite automobilom, biciklom, motorom ili nekim drugim ličnim prevoznim sredstvom.

U centru Krupe na Vrbasu, na magistralnom putu, postoje oznake za skretanje ka slapovima, crkvi brvnari i manastiru. Posjetu je najbolje započeti od slapova Krupe.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #50 – Otkrij carstvo dabrova na Vrbasu

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Krupu na Vrbasu. Prihvatamo isključivo fotografije sa slapova Krupe ili Djevojačkog mosta!

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE POSJETITI BANJU LUKU

DAJAK – ATRAKCIJA NA VRBASU KOJU MORATE PROBATI

TVRĐAVA KASTEL – BISER BANJA LUKE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content