Moćni Kuvajt: Država na obali mora

Naftom bogati Kuvajt mala je zemlja smještena u vrhu Perzijskog zaljeva. Okružen susjedima Saudijskom Arabijom, Irakom i Iranom,  njegov strateški položaj i masivne rezerve nafte čine ga jednom od najbogatijih zemalja na svijetu po glavi stanovnika.

Foto: Pexels – SenuScape

Pregršt životnih blagodati

Sa značajnim prihodima od prodaje nafte, vlada Kuvajta obezbjeđuje Kuvajćanima visok životni standard. To između ostalog znači: besplatno obrazovanje, finansijska briga o djeci, zdravstvene usluge, jaka kupovna moć i sigurno zaposlenje. Sve ono što nezamislivom broju stanovnika planete Zemlje zvuči zaista utopistički!

Ekonomija koja je u stalnom usponu također je učinila Državu na obali mora, što u prevodu znači Kuvajt, popularnom destinacijom za radnike iz različitih dijelova svijeta, posebno visoko kvalificirani kadar. Za sve strance koji su došli ovdje raditi veliki je plus što je Kuvajtski dinar jedna od najjačih valuta, a najbolji dio priče o radu u ovoj zemlji je činjenica da je prihod radnika apsolutno neoporezovan, odnosno, to je kao kada biste dobili dodatnu platu na kraju svakog mjeseca.

Pexels – Shahbaz Hussain Shah

Predanost obrazovanju

Uprkos bogatstvu kojeg imaju, Kuvajćani su predani obrazovanju i u tome im država pomaže čak i kada studiraju na svjetskim univerzitetima finansirajući njihovo školovanje. Uslov je samo da se po završetku vrate kući, što oni rado čine.

Ljudi koji su boravili u Kuvajtu, tamošnje stanovništvo opisuju kao veoma pristupačne ljude. Njihov životni ambijent, kojim dominiraju moderna arhitektonska zdanja, ukrašen je širokim ulicama kojima kruže skupi automobili, tu je i mnogo lijepo građenih centara kao i trgovačkih kompleksa gdje možete naći sve velike međunarodne luksuzne marke. Odlazak u šoping tretira se kao grupna aktivnost, tako da boravkom u nekom od njih možete vidjeti mnogo porodica i grupa mladih koji kupuju, ručaju ili jednostavno šetaju.

Foto: Pexels-ahmed-salem-ragab

Emancipovane žene

U Kuvajt je nemoguće otići a ne primijetiti njihove lijepe i veoma njegovane žene. One pretežno rade u bankama i državnoj administraciji i slove za najviše emancipovane žene u regiji Bliskog istoka. Od otkrića nafte iskusile su mnoge promjene i imaju dugu priču službenog političkog i društvenog aktivizma, koji je počeo 1960-ih. O njihovom prisustvu u društvu govore i zanimljivi podaci iz 2013. godine: 53% kuvajtskih žena učestvovale su u radnoj snazi, te bile brojnije od muškaraca.

Monarhija

Kuvajt ima uređenje ustavne monarhije. Na 17.870 km2 površine ove zemlje živi blizu 3,7 miliona stanovnika. Od toga je preko 1,4 miliona (33%) Kuvajćana i preko 2,2 miliona (67%) stranaca. Iako je islam najzastupljenija religija u Kuvajtu, zemlja ima velike zajednice stranaca hindusa, kršćana, budista i sikha. Zemljom upravlja dinastija Al-Sabah, a šef države je Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, peti po redu emir Kuvajta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content