Lachmacun – turska pizza

    Lachmacun – turska pizza

    Lachmacun je popularno tursko jelo koje zovu još i “turska pizza”, no on je puno više od toga.

    Foto: Pixabay/Ilustracija

    Jelo je u svojoj osnovi tijesto s mljevenim mesom, začinima, umakom od paradajze i mljevene paprike, lukom i paprikom. Zbog specifičnog izgleda – nadjev na tankom, okruglom tijestu, u ostatku svijeta zovu turska pizza.

    Ukoliko ga jedete u Turskoj pripremite se da je jelo ljuto, no ukoliko ga pripravljate sami, uopće ne mora biti. Još ima i savršenu hrskavu koricu, fino i ukusno mljeveno meso, a možete je zarolati sa salatom od svježeg kupusa čime ćete dobiti jedan odličan obrok.

    U Turskoj se obično priprema sa junetinom ili janjetinom, a po originalnom receptu se jede sa puno svježeg peršuna i limuna.

    Tijesto:

    4 čaše od 2dcl bijelog brašna
    1,5 čaša mlake vode
    Pola čaše mlakog mlijeka
    kašičica soli
    Pola supene kašike kvasca
    Malo šećera
    Gotovo tijesto pokriti i ostaviti da nadođe

    Namaz od mesa:
    250 gr mljevenog mesa
    2 manje zelene paprike
    2 manje glavice luka
    2 paradajza
    Svježi peršun
    Pola šolje ulja
    Kašičica paradajz pirea
    Kumin, biber, so od začina

    Od tijesta s ovim mjerama možete napraviti 16 loptica, koje treba tanko razviti. Na svaku staviti supenu kašiku smjese, pa polako razmazati prije jufke. Jufku namazati odmah pred pečenje i staviti u tavu, da ne bi omekšala i bila teška za prebaciti u tavu. Peći na suhoj tavi s poklopcem, na tihoj vatri. Lachmacun se peče samo sa jedne strane.