Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Kuhinja
  3. Lachmacun – turska pizza
 Lachmacun – turska pizza
Foto: Pixabay/Ilustracija
Kuhinja

Lachmacun – turska pizza

by Furaj.ba 2 min read

AA

Lachmacun je popularno tursko jelo koje zovu još i “turska pizza”, no on je puno više od toga.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Jelo je u svojoj osnovi tijesto s mljevenim mesom, začinima, umakom od paradajze i mljevene paprike, lukom i paprikom. Zbog specifičnog izgleda – nadjev na tankom, okruglom tijestu, u ostatku svijeta zovu turska pizza.

Ukoliko ga jedete u Turskoj pripremite se da je jelo ljuto, no ukoliko ga pripravljate sami, uopće ne mora biti. Još ima i savršenu hrskavu koricu, fino i ukusno mljeveno meso, a možete je zarolati sa salatom od svježeg kupusa čime ćete dobiti jedan odličan obrok.

U Turskoj se obično priprema sa junetinom ili janjetinom, a po originalnom receptu se jede sa puno svježeg peršuna i limuna.

Tijesto:

4 čaše od 2dcl bijelog brašna
1,5 čaša mlake vode
Pola čaše mlakog mlijeka
kašičica soli
Pola supene kašike kvasca
Malo šećera
Gotovo tijesto pokriti i ostaviti da nadođe

Namaz od mesa:
250 gr mljevenog mesa
2 manje zelene paprike
2 manje glavice luka
2 paradajza
Svježi peršun
Pola šolje ulja
Kašičica paradajz pirea
Kumin, biber, so od začina

Možda ste propustili:  Korme Sabzi - omiljeno jelo svih Iranaca

Od tijesta s ovim mjerama možete napraviti 16 loptica, koje treba tanko razviti. Na svaku staviti supenu kašiku smjese, pa polako razmazati prije jufke. Jufku namazati odmah pred pečenje i staviti u tavu, da ne bi omekšala i bila teška za prebaciti u tavu. Peći na suhoj tavi s poklopcem, na tihoj vatri. Lachmacun se peče samo sa jedne strane.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

BiH će dobiti još jedan ski-centar

30 Juna, 2022
Novosti

“Kiss&Fly zona” na aerodromu Sarajevo

30 Juna, 2022
Novosti

ŠKODA AUTO pokreće proizvodnju MEB baterijskih sistema

29 Juna, 2022
Kolumne

Njemica bosanskih korijena u balkanskoj avanturi električnim automobilom

29 Juna, 2022
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lavanda – savršeno ljetno osvježenje

Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih biljki, koja se

Zanimljivosti

Sve dobrobiti čudesne žare koju vole naše nane i bake

Da mogu, naše bi nane žaru ili koprivu proglasile svetom

Zanimljivosti

Recepti naših predaka: Sarajevsko jelo koje je oduševilo Evliju Čelebiju

Tirit-pita, kajmak-baklava i sarajevski ručka-ćurek starinski su recepti naših predaka

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.