Lijepi li su mostarski dućani

  Lijepi li su mostarski dućani

  Lijepi li su mostarski dućani,
  još su ljepši mladi bazerdžani
  a najljepši bazerdžan Mustafa

  Haj, prošetala Suljagina Fata

   haj, prošetala do Mostara grada

  luta Fata po čaršiji sama
  ona traži Muju bazerdžana

  Mostarska čaršija sastoji se iz malih dućana u kojima se nude predmeti od bakra, ćilimi, potom razni suveniri, ali u pravili svi su dio jednog umjetničkog stvaralaštva koji podrazumjeva isključivo ručni rad. Cilj im je očuvati tradiciju, pa ćete nerijetko naići na starinske predmete poput ibrika, pegle na zagrijavanje i sličnih radova koji imaju dušu. Dućani su mali, sa ćepenkom ispred, a samim svitanjem dućandžije su pred radnjom, polahko kuckaju i uživaju u danu koji slijedi i svojim predmetima.

  Jedan od svojevrsnih zaštitnih znakova starog dijela Mostara je i Safet Begović, obučen u bijelo, nezaobilazan sa svojom malom radnjicom, prepunom starih predmeta koje je prosto otimao vremenu da ne bi bile uništene. Safet je uvijek raspoložen za razgovor o svojim rukotvorinama, prvenstveno da se ne bi zaboravili stari običaji i kako se prije živjelo.

  Suvenire možete kupiti po cijenama od 1 euro (magnetni simboli starog mosta), 5 eura nakit, 10 eura ručno rađene tašne,  20 eura džezve i slično.

  Tako, ove zbijene ulice sa širom otvorenim dućanima, kaldrmom i starim kućama odaju mir kakav je moguć samo u gradovima poput Mostara.

  Fotografija i tekst: Elvira Leka, Furaj.ba