Zima u Mostaru

Ove godine posebna pažnja posvećena je dječijem programu, koji će se svaki dan održavati na pozornici ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Hrvatska pjevačica Ivana Vrdoljak Vanna glavna je zvijezda mostarskog Adventa koji se ove godine održava od 4. do 30. decembra. Dan nakon zatvaranja Adventa, Mostarce i goste će spektakularnim koncertom u 2024. godinu uvesti srbijanski pjevač Željko Joksimović. Na prošlogodišnjem dočeku Nove godine u najvećem hercegovačkom gradu, kada je nastupao također Željko, ali Bebek, bilo je gotovo 30 hiljada ljudi. 

34 muzička događaja

Ove godine organizatori očekuju daleko veći broj onih s kojima će odbrojavati sekunde do ulaska u 2024..

Interes je jako veliki i kada su u pitanju noćenja, pa ako ste planirali put Mostara za najluđu noć, imamo vijest – Mostar je za praznične dane „rasprodan“, a gotovo su rasprodani i kreveti u okolnim mjestima. 

Ove godine svoju posvećenost organizaciji decembarskih događanja u Mostaru pokazala je i Turistička zajednica Hercegovačko-nerertvanskog kantona, sa 40 hiljada maraka sponzorskih sredstava. 

No, vratimo se Adventu. Grad je raskošno okićen, kako i priliči dijelu godine i praznicima. Zapaljena je prva adventska svijeća i ove godine Mostarci će u adventskim čarolijama uživati šetajući između tridesetak okićenih kućica sa različitim sadržajima i ponudom, birajući između medenjaka i kolačića sa cimetom, kakaa i tople čokolade. Miris finih slastica i oblak pare od toplih čajeva iznad grada Mostarcima je svake godine podsjetnik da je vrijeme praznika. 

Večernja pozornica u gastro kutku Adventa otvara se 14. decembra. Na otvorenju nastupaju DJ Bosco i grupa Afrodita, a za vrijeme trajanja Adventa predviđena su održavanja čak 34 muzička događaja. 

Betlehemsko svjetlo

Foto: Advent u Mostaru

Organizatori nastoje zadovoljiti sve muzičke ukuse, ali i djecu, pa je ove godine posebna pažnja posvećena dječijem programu, koji će se svaki dan od 4. do 24. decembra održavati na pozornici ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača. Najveću radost najmlađima svakako će donijeti klizalište koje će biti smješteno na igralištu.  

Na pozornici ispred Doma, svakim danom u razdoblju od 12 do 15 sati prigodnim programima i aktivnostima predstavljat će se djeca iz mostarskih škola i vrtića. Bit će tu zanimljivh izložbi, plesnih tačaka, lutkarskih predstava, čitanja bajki, kreativnih radionica, prazničnih predstava i druženja sa svetim Nikolom. I radovanja poklonima, naravno.

Organizatori najavljuju i manifestaciju Betlehemsko svjetlo te izložbu jaslica. 

Foto: Advent u Mostaru

Zašto Advent nekad traje duže, a nekad kraće

Ove godine Advent zvanično traje samo 22 dana, najkraći je do sada i ne treba vas zbuniti činjenica da se u Mostaru razni događaji održavaju sve do 30. decembra. 

Advent ili Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića (što ne mora biti 28 dana), a završava prvim slavljem Božića (ponoćkom) na Badnjak. Advent može početi bilo kojeg dana između 27. novembra i 3. decembra i može jednu godinu trajati kraće, drugu duže. Nema uvijek isti broj dana, ali uvijek ima četiri nedjelje. Prošle godine je trajao pune četiri sedmice jer je Božić pao u nedjelju. Ove godine Božić pada u ponedjeljak pa je početak četvrte sedmice Došašća ujedno i Badnjak.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content