Ljetovanje u Bodrumu u doba korone

Ljeto 2020. je bilo neizvjesno od ranog proljeća pa sve do početka jula kada su mnoge zemlje otvorile svoje granice za strane državljane. Jedna od zemalja koja je odlučila da u svakom pogledu spasi sezonu i turizam je Republika Turska. 

Tekst i fotografije: Larisa Jahić

Već u januaru prije proglašenja pandemije, odlučila sam da sa svojom porodicom i ovo ljeto provedem u Egejskoj regiji, u gradu Bodrumu. U neizvjesnosti smo dočekali juli te se zaputili ka Beogradu. Na letu do Bodruma smo obavezno morali popuniti obrazac o svom zdravstvenom stanju, pa ga predati prije izlaska iz aviona i dolaska na pasošku kontrolu.

U Tursku možete ući bez ikakvih problema, a u slučaju da se razbolite dok boravite u zemlji, liječenje vam je zagarantovano u jednoj od privatnih klinika, o njihovom trošku. Republika Turska je poduzela sve mjere da bi se suzbilo širenje corone i da bi se turisti osjećali sigurno. Nošenje maski je obavezno u svim vozilima, pri ulasku u restorane, prodavnice, glavne ulice, gdje vam izmjere temperaturu, pa potom ulazite uz poštivanje distance. Hoteli su corona free, sve je prilagođeno novonastaloj situaciji.

Nakon dolaska u hotel i kraćeg odmora, uslijedila je naša jedanaestodnevna avantura. Nisam od onih koji vole vrijeme na moru provesti u hotelskom odmaralištu, nego uživati u istraživanju svega o tom mjestu, probati lokalnu hranu, okupati se u najljepšim uvalama, plažama, upoznati se sa historijom i kulturom tog mjesta. I ovaj put nije bio izuzetak.

Drugog dana po dolasku smo upoznali mjesto Gumbet. Prelijepa plaža ovog zaljeva obiluje beach barovima, restoranima i klubovima koji privlače nešto mlađu populaciju. Iz ovog mjesta svaki dan možete ići na cjelodnevno krstarenje oko poluotoka te obići plaže do kojih se inače ne može doći drugačije. Za 20 eura dobijete all inclusive krstarenje, a zbog pandemije broj osoba na gulletima je umanjen. Usidrili smo se pet puta, na pet različitih mjesta:  Aspat zaljev sa nestvarno plavom prozirnom vodom, a sličan je i Adabogaz. Nakon kupanja u kristalno čistom moru dolazimo do Camel beach čiji zlatnožuti pijesak daje posebnu ljepotu morskoj vodi i plaži.

Na ovoj plaži možete jahati kamile, kupiti suvenire ručne izrade ili jednostavno uživati. Aquarium zaljev je četvrta stanica, a on je posebna priča. Na ovo mjesto se ne ide bez opreme za ronjenje jer nećete do kraja uživati u bogatstvu podvodnog svijeta. Dovoljno je samo da pogled spustite u vodu i uživate među hiljadama raznobojnih riba. Bagla zaljev je zadnja stanica,ništa manje ljepša nego prethodne.

 

Pobliže upoznavanje sa podvodnim svijetom pruža scuba diving, a škola ronjenja Happy Bubbles se pobrinula da doživimo nezaboravno iskustvo duboko pod morem. U najljepšim zaljevima Crnog ostrva – Karaade smo  se okušali u ronjenju, a  može se roniti i do olupina aviona i brodova. Prije polaska u ovu avanturu proći ćete kroz manju corona proceduru u vidu ispunjavanja obrasca, mjerenja temperature i obavezne dezinfekcije i distance.

Ove godine u gradu nema gužve, a sama sezona je počela tek 15. jula. Samim tim, ponuda za izlete i avanture je skromna. Mnogi dnevni izleti se ne realizuju kao što je odlazak u Denizli, Pamukkale. Ali samostalno se mogu istražiti mnoga mjesta što je zaista lahko zahvaljujući dolmušima i gradskom saobraćaju koji je besprijekoran i jednostavan za korištenje. Dovoljno je da na glavnom terminalu napunite elektronsku karticu i da odaberete na koju destinaciju želite ići. Za 3,05 TL možete otići bilo gdje na poluotoku, a za 5,45 TL i dalje. Tako smo se zaputili ka Gumušluku, neizostavnom mjestu sa posebnom ljepotom.  Zastavica koja se vijori na plaži garantuje da se kupate u 100 posto čistoj vodi, bez zagađivača iz naselja.

Na brdu koje dijeli Gumbet zaljev od samog centra Bodruma se nalaze vjetrenjače, a one su simbol ovog mjesta. Trenutno se na toj lokaciji snima i jedna od turskih serija – Sefirin Kizi ili Ambasadorova kći. Na pola sata hoda od Gumbeta su lokacije iz antičkog doba kao što su: Myndos kapija, Antički teatar, Mauzolej Halikarnasos. U samom centru Bodruma je tvrđava sa muzejskim dijelom. Ulaz u tvrđavu košta 65 TL (oko 15 KM), a broj osoba koje ulaze u tvrđavu se strogo kontroliše. Jedan dio tvrđave je zatvoren zbog rekonstrukcije ali opet vrijedi ući i uživati u eksponatima, a i u pogledu na grad.

Corona ljeto je bilo drugačije u svakom smislu, ali ništa manje ljepše nego i sva prethodna. Vratili smo se zdravi i živi, puni utisaka i nahranjenih duša. Da li bih ponovo otišla na ljetovanje u ovakvim okolnostima? Naravno da bih, bez puno razmišljanja.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content