Ljubljana

Kažu da je Ljubljana Evropa u malom. Metropola, čista, dobro organizovana, sa ljubaznim stanovnicima i preciznim trgovcima. Arhitektura grada u samom centru ima austro-ugarski karakter, dok je ostali dio sličan većim gradovima Balkana. Prednost Ljubljane, univerzitetskog i glavnog grada jeste  što je od Italija i Austrija udaljena na samo 2 sata vožnje, a na samo sat vremena sa jedne strane je obala Jadranskog mora sa predivnim Koprom, Portorožom i Piranom, a sa druge nacionalni park Triglav u srcu Alpa.

Fotografije: Furaj.ba

Autobuska i željeznička stanica nalaze se u samom centru, pa na samo stotinjak metara je simbol grada, Zmaj, tj. Zmajski most, prvi ljubljanski gvozdeno-betonski most. Izgrađen je na mjestu drvenog Mesarskog mosta, koji je tamo stajao od 1819. Odatle grad možete obići pješke ili čak biciklom, čije iznajmljivanje košta pet eura na dan. Većina Ljubljanaca svakodnevno putuje pješke ili biciklom, što je doprinjelo činjenici da su buka, smog, saobraćajna gužva pojmovi nepoznati, a opuštenost stanovnika kako u ponašanju, tako i u odjevanju je očigledna. Sa svojih 300.000 stanovnka doima se miran i rasterećen grad. Ljudi zarađuju oko 1000 eura, cijene nisu visoke, pa ćete kafu u centru platiti od 1.1 do 1.6 eura, a obući ponekad i jeftinije nego kod nas.

Gradska posebnost je Tromostovje na rijeci Ljubljanici. Trostruki most je remek-djelo slovenačkog arhitekte i zapravo podržava pravce ulica koje se ulivaju na Prešernov trg, koji je inače centralno okupljalište turista i mještana. Na trgu se nalazi Franjevačka crkva i samostan, spomenik Francu Prešerenu, slovenskom književniku poznatom po sonetnom vijencu napisanom Juliji Primicovoj).

Foto: Blaz-Gostincar

Ukoliko želite da upoznate lokalna pravila trgovanja i usput kupite neku sitnicu, ne propustite buvlju pijacu nedeljom ujutru.

Robova fontana ili Fontana tri rijeke je najpoznatija ljubljanska fontana od bijelog mermera, rad vajara Frančeska Robe. Frančesko je zbog dugotrajnog procesa i skupog materijala umalo bankrotirao, a na samu fontanu su personificirane tri kranjske rijeke, Sava, Krka i Ljubljanica. Fontana danas stoji pred sjedištem Gradske kuće – Magistratom (sjedište gradonačelnika Ljubljane) u staroj Ljubljani.

 Posebno zanimljiv dio grada je i poznati Ljubljanski grad, tvrđava na brdu, atrakcija do koje se dolazi uskim krivudavim puteljcima, vozeći se turističkim vozićem koji svakog sata polazi sa Prešernovog trga. Ljubljanski grad je nekada bio zamak, rezidencija vladara i, na kraju, zatvor. Njegovi najstariji zidovi potiču čak iz rimskog perioda, iako prvi poznati pisani izvori svjedoče o naseljavanju ovog zamka tek u XII vijeku. Sa tornja se pružaju panoramski vidici prema svim dijelovima grada, a po lijepom danu se pogledom može obuhvatiti i trećina Slovenije.

Potrebne servisne informacije možete dobiti kroz Ljubljana Tourist Card

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content