Med od borovih iglica

Bor je crnogorično stablo rasprostranjeno po čitavoj Europi zbog čega su njegove borove iglice zaista lako dostupne svima, a izuzetno su ljekovite jer sadrže iznenađujuće visoke količine C vitamina u odnosu na ostale vrste drveća.

Foto: Furaj.ba

Vitamin C je od ključne važnosti za ljudski imunološki sistem jer stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv upalnih stanja organizma i jedna je od najvažnijih komponenti kolagena koji je nužan za stvaranje novih i regeneraciju oštećenih stanica organizma. Osim C vitamina, borove iglice bogate su vitaminom A te karotenoidima zbog čega mogu pomoći u liječenju i ublažavanju nekih medicinskih problema. Zbog velike količine C vitamina, proizvodi od borovih iglica mogu se koristiti kao preventiva protiv prehlade i gripe u zimskim mjesecima.

Borove iglice sadrže aktivne sastojke koji potiču iskašljavanje i izbacivanje sekreta iz dišnih puteva čime pospješuju liječenje upale grla i bronhitisa, a mogu pomoći i u ublažavanju simptoma astme. Karakteriziraju ih visoke koncentracije vitamina A i karotenoida koji djeluju blagotvorno na zdravlje očiju, sprječavajući pojavu mrene i degeneraciju makule, što su najčešći problemi vida u starijoj životnoj dobi. Vitamin A važan je i u očuvanju zdravlja kože jer njegova antioksidativna svojstva uništavaju štetne slobodne radikale te ubrzavaju regeneraciju stanica kože, zbog čega proizvodi od borovih iglica mogu pospješiti liječenje ožiljaka od akni te usporiti nastanak bora.

Iako se od suhih borovih iglica može skuhati klasičan blagotvorni čaj, manje je poznato kako nam one mogu poslužiti i u pripremi “meda” odnosno sirupa koji se može koristiti svakodnevno uz prethodnu jednostavnu pripremu.

Recept za med od borovih iglica 

Foto: Furaj.ba

Priprema “meda” od borovih iglica ne zahtijeva mnogo vremena i sastojaka, ali sirup treba odležati 40 dana na suncu prije upotrebe, što treba imati na umu kada planirate početak njegova korištenja.

Sastojci:

1 kg iglica bora, jele ili smreke,
1 kg šećera ili meda,
1 limun.

Priprema:

Naberite što više mladih izboja iglica, najbolje iz šumskih područja gdje je zrak nezagađen. Dobro ih operite i ostavite da se osuše. Na dno iste i suhe staklenke nanesite tanak sloj šećera ili meda. Preko šećera odnosno meda nanesite gusto sloj iglica.
Nanosite redom sloj šećera pa iglica pritom ih sabijajući prema dnu staklenke sve dok ne dođete do vrha. Između nekoliko slojeva možete dodati i par kriški limuna ako želite citrusnu aromu. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na osunčanom mjestu. Iglice će kroz to vrijeme pustiti smolu od koje nastaje sirup odnosno med.

Nakon 40 dana (5-6 sedmica) sirup procijedite i izlijte u manje staklenke. Čuvajte ga čvrsto zatvorenog u frižideru. Med od borovih iglica možete koristiti svakodnevno, a preporučuje se u zimskim mjesecima uzimati dvije do tri kašike čistog meda kao prevenciju od upale dišnih organa.

Napomena: Nemojte ga koristiti kao dodatak čajevima jer će vruća voda ukloniti većinu aktivnih zdravih sastojaka. Med od borovih iglica smiju koristiti i djeca starija od jedne godine. Trudnice ne smiju koristiti proizvode od borovih iglica ili drugih zimzelenih biljaka jer određeni aktivni sastojci u njima mogu naštetiti plodu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content