Na mezaru Muse Ćazima Ćatića u Tešnju

“Ja sam vjerni rob ljepote… Kad mi majka život dala,

S oblaka je vila pjesme nad bešiku moju pala

I cjelovom, štono pali kao tropsko sunce vrelo,

Taknula u usne moje i djetinsko sitno čelo;

Zato vazda na mom čelu vječnog aška misli

gore,

A usne ih pjesmom zbore…”

Foto: Furaj.ba

Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih pjesnika Musa Ćazim Ćatić rođen je 12. marta 1878. godine u Odžaku.

Smatra se začetnikom bh. moderne poezije.

“Rijetko je koji pjesnik uspio stvaralački objediniti te dvije raznorodne, ponekad i sasvim oprečne duhovne tradicije, kao što je u nemalom broju pjesama učinio s prividnom lakoćom Musa Ćazim Ćatić”, napisao je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz u svojoj knjizi u knjizi “Musa Ćazim Ćatić – Književno naslijeđe i duh moderne.”

U rodnom gradu pohađao je mekteb i osnovnu školu, a nakon očeve smrti i majčine preudaje seli se u Tešanj. Tamo uči brijački zanat, upisuje se u medresu i uči kod tešanjskog muftije Mesud efendije Smajlbegovića turski, arapski i perzijski jezik. Godine 1898. odlazi u Carigrad, gdje se upoznaje s Osmanom Đikićem, a slijedeće godine vraća se kući, nakon čega tri godine služi vojsku u Tuzli i Budimpešti. Otuda ponovo odlazi u Carigrad, gdje pohađa medresu Mektebi numuci terekki, a zatim prelazi u gimnaziju. Usljed imovinskih neprilika, vraća se u Sarajevo i tu upisuje Šerijatsku sudačku školu. Tada piše za brojne listove, ponajviše za Behar.

Nakon što je zbog boemskog života isključen iz internata, preuzima uredništvo Behara, diplomira i odlazi u Zagreb. Tu upisuje Pravni fakultet, druži se s Matošem i Tinom. 1910. godine vraća se u Bosnu, gdje u više mjesta (Bijeljina, Tešanj, Sarajevo) službuje da bi napokon preuzeo časopis Biser u Mostaru i u potpunosti se posvetio spisateljskom radu. Piše pjesme, eseje, kritike, prevodi brojne studije i knjige za Kalajdžićevu Muslimansku biblioteku, među kojima je i Borba polumjeseca i krsta turskog autora Halila Halida (1913). Godine 1914. ponovo biva mobilisan, prebačen u Tuzlu, pa u Örkény u Mađarskoj. Tada se razbolio od tuberkuloze i poslije kratkog liječenja vraćen u Tešanj gdje je umro.

Na njegovom mezaru u Tešnju stoji uklesana rubaija Safvet-bega Bašagića: “Ovdje leži pjesnik odličnoga dara, koji nije tražio časti ni šićara, već boemski živio i čuvenstveno pjevo, dok ga smrt ne doprati do ovog mezara.” 

Neke škole u Bosni i Hercegovini nose njegovo ime među kojima je i tešanjska Gimnazija “Musa Ćazim Ćatić”.

Njegov lik nalazi se na bh. novčanici od 50 konvertibilnih maraka.

U njegovom rodnom Odžaku svake godine bude upriličena svečana manifestacija “Ćatićevi dani kulture i stvaralaštva – poezija u sevdahu” koju organizira Udruženje “Musa Ćazim Ćatić” s ciljem davanja prostora umjetnicima, posebno mladima, za njihovu afirmaciju i promociju najrazličitijih ideja, programa i aktivnosti iz oblasti kulture, a koje i dodjeljuje književnu nagradu za najbolje neobjavljene pjesme i priče na konkursu s njegovim imenom.

Sva njegova djela su naknadno sabrana u dvije knjige: Izvorna poezija i Izvorna i prevedena proza, pod nazivom Sabrana djela.

Musa Ćazim Ćatim je umro 6. aprila 1915. godine u Tešnju. Njegovu smrt nije zabilježio niti jedan dnevni list, a na dženazi mu je bilo tek devet osoba.

Tek godinu kasnije u trobroju časopisa „Biser“ objavljen je nekrolog pjesniku kojeg je napisao njegov prijatelj Šemsudin Sarajlić. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content