Najbolja mjesta za splavarenje u BiH

U vrelim ljetnim danima, poseban gušt domaćim i stranim turistima u Bosni i Hercegovini nudi splavarenje. Na brodici sa otvorenom platformom otisnusti se niz vode, osjetiti neukrotivu snagu najljepših bh. rijeka i mir jezera jedinstven je doživljaj kojem ćete se uvijek rado vraćati. 

Jablaničko jezero

Sve od Une pa do Drine, turističke su destinacije na kojem možete potražiti iznajmljivače splavova i otisnusti se na pravu ljetnu avanturu.

Splavarenje na Drini

Sezona splavarenja na Drini jedinstven je turistički brend. Najpopularnija tura splavom vodi od Ustikoline do Goražda, i duga je 25 kilometara, a traje i od četiri do pet sati u zavisnosti od vodostaja Drine i dodatnih aktivnosti poput ribarenja, plivanja u osvježavajućoj tirkizno plavoj vodi rijeke, vožnji kajakom ili biciklom, sunčanja na splavu ili na obalama Drine na pješčanim i šljunkovitim plažama, ili mirisnim cvijetnim livadama itd. Uz splavarenje neizostavna je i bogata gastroponuda, s posebnim domaćim specijalitetom ovog kraja – ribljom čorbom.

Kontakt:

Obner d.o.o.

Telefon: 061/136-903

Splavaranje na Jablaničkom jezeru

Uživanje u rajskim ljepotama Jablaničkog jezera sa splava ne može se opisati riječima. Već na najpopularnijoj jablaničkoj plaži Peta možete iznajmiti poseban splav kojim se možete odvesti na sredinu jezera i kupati tamo gdje nikoga nema, otisnusti se do brane ili poznatog bh. Golden Gatea – visećeg mosta u Ostrošcu, i sve to dok uživate okruženi fascinantnom prirodom. Na splavu ćete uživati i u tradicionalnim bh. specijalitetima, a možete doživljaj upotpuniti i mirisom specijaliteta sa roštilja.

Kontakt: Rent-a-boat Jablanica lake

Telefon: 060/30-30-882

E-mail: jablanicalake@gmail.com

una splavarenje

Splavarenje na Uni

Otkad postoji svijeta i vijeka, i Une, u ovom kraju postoji i splavarenje. Na Japodskim otocima – srcolikim unskim otočićima nadomak Bihaća tradicija splavarenja i danas je živa i zaista predstavlja nevjerovatno iskustvo, pa je tako uz rafting, noćenje u kućici na drvetu i odmaranje u netaknutoj prirodi, vožnja splavom jedna od stvari koje morate isprobati kada ste već tu. Uvijek vedri krajiški skiperi pokazat će vam sve ljepote koje ovaj kraj nudi.

Kontakt: Una-Aqua Centar

Telefon: 063/141-414; 061/604-313

E-mail: info@una-aqua.com

Splavarenje na Bunici

Zamislite da obiđete jedno od najdubljih vrela u regiji a da se i ne skvasite? Splavarenje na jednoj od najljepših bosanskohercegovačkih rijeka, čijoj prekrasnoj plavoj boji ne treba nikakav filter, zaista je prava antistres terapija. Odlazak na splav na rijeku Bunicu sve je popularniji, a ono što posebno privlači posjetioce na njene vode je odlazak na izvor dubok 73 metra, najdublji u Evropi, gdje boje rijeke jednostavno očaravaju, a koji je ujedno i ronilačka atrakcija. Vrelo grle litice Parila, 200 metara visokog spomenika prirode bogatog florom i faunom. Na vožnji splavom dugoj sat i 15 minuta vremena poslužit će vas domaćom kafom i dati vam da se osvježite svježim voćem koja se uzgaja u ovom kraju. 

Kontakt: Bunica boating

Telefon:  061/293-110

Foto: Lejla Bojić Berberović

Splavarenje na Sani

Na obalama rijeke Sane u Sanskom Mostu, nadomak Hamzibegove džamije, smjestio se simpatični Frully’s bar, idealno mjesto za bijeg od gradske buke. Iz ovog bara možete se „lađom“ otisnuti niz Sanu. Splav je natkriven i vrlo je jednostavan čak i za samostalno upravljanje pitomom rijekom,  zbog čega će vam iskustvo uživanja u ovom očaravajućem krajoliku biti posebnije. U baru je moguće naručiti i hranu i piće za splav, a sama vožnja traje sat vremena. Ukoliko ste sretni pa nema puno gužve, na splavu možete uživati dok vam ne dosadi – a sigurno neće. 

Kontakt: Frully’s bar 

Telefon: 061/695-408

 

Zato što jedan članak nije dovoljn….

VESLANJE NA TREBIŽATU

NAJLJEPŠA MJESTA ZA KUPANJE U BOSNI I HERCEGOVINI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content