Najljepša mjesta za kupanje u Bosni i Hercegovini

Stiglo je ljeto i topli dani, i već razmišljamo o tome kako se rashladiti i kako uz vodu bezbrižno provoditi slobodne dane. Ljeto na kraju uvijek pamtimo po tim uspomenama koje smo stvorili na nekoj od čarobnih destinacija. Predstavljamo vam neka od najljepših mjesta za kupanje u BiH.

Foto: Furaj.ba

Većina nas svakako žudi za morskom obalom – a naš Neum ima prelijepe plaže, no Bosna i Hercegovina bogata je sa još mnogo destinacija na kojima se možete osvježiti, sunčati i uživati u toku ljetnih mjeseci, a ovo su samo neke od njih:

Boračko i Jablaničko jezero

Prekrasno prirodno jezero u podnožju planine Prenj – Boračko je udaljeno 20 kilometara od Konjica. Omiljeno je izletište i odmaralište domaćih i stranih turista, prvenstveno zbog bistre zelene vode ovog planinskog jezera, prijatnog za kupanje, odmor i rekreaciju. Pored jezera možete kampovati i roštiljati. Najbolje mjesto je uz restoran, pokraj potoka i sa dosta raskošne hladovine.

Nizvodno od Konjica nalazi se još jedno jezero, umjetno ali i dalje prelijepo – Jablaničko. Prostire se na 13 kvadratnih kilometara od Konjica do Jablanice, uz magistralni put M-17, i privlači kupače, ribolovce i sve ljubitelje sportova na vodi. Na oba jezera možete kampirati, iznajmiti neku od vikendica ili spavati u nekom od lokalnih eko-sela.

Jablaničko jezero iz zraka; Foto: Fahrudin Kreštalica

Jablaničko jezero iz zraka; Foto: Fahrudin Kreštalica

Jezera kod Jajca

mjesta za kupanje

Foto: Furaj.ba

Okolina Jajca bogata je jezerima, i sva su pogodna za kupanje. Najpoznatije je Plivsko jezero koje pruža pravo osvježenje u ljetnim danima. Na ovom jezeru možete iznajmljiti pedaline, čamac, kajak, igrati odbojke na pijesku ili jednostavno uživati u prekrasnom prirodnom ambijentu. Nedaleko od jezera, prema Bihaću, smještena su i prekrasna jezera Veliki i Mali Đol sa toplom vodom u kojoj uživaju kupači, i bogata ribom što pogoduje ribolovcima. Na ovim jezerima možete kampovati ili iznajmiti neku vikendicu poput kuće “Mali Đol” u kojoj ćete zasigurno uživati.

Jezero Balkana

Foto: Vanja-Stokic-Foto-baza

Turističko-rekreativni centar Balkana udaljen je 4 km od Mrkonjić Grada, uz magistralni put Jajce-Mrkonjić Grad-Bihać. Riječ je o izuzetno atraktivnom izletištu koje se sastoji od 2 vještačka jezera, nekoliko bungalova, restorana i mjesta za kupanje. U julu i avgustu temperatura vode u Malom jezeru dostiže 20°, pa je vrlo ugodna za kupanje.

Kupališta na Uni

mjesta za kupanje

Foto: Furaj.ba

Bilo koju lokaciju mjesta za kupanje koju odaberete za osvježenje u Nacionalnom parku “Una” nećete pogriješiti, no jedne od omiljenih su Štrbački buk ili Martin Brod. Ukoliko ste avanturističkog duha i ljubitelj adrenalina, svakako se okušajte u raftingu na Uni koji će vam dugo ostati urezan u sjećanje. Na slapovima ove smaragdne rijeke može se i kupati, skakati sa stijena ili mostova, ili jednostavno uživati u netaknutoj prirodi.

Foto: Furaj.ba

Posebno atraktivni posljednjih godina su i Japodski otoci, smješteni su u srcu prirode i najdubljem dijelu teritorije Nacionalnog parka Una, udaljeni 16 kilometara od Bihaća. Pet unskih otočića povezuje Japodske otoke, te iz zraka čini očima najljepšu sliku – srcoliku. 

Panonska jezera u Tuzli

Foto: Furaj.ba

Popularna Panonska jezera u Tuzli svake godine privlače veliki broj posjetilaca. Jezera su poznata i po tome što imaju ljekovita svojstva zbog sadržaja soli i drugih minerala.

Kupališta na Drini

Drina je hladna i brza rijeka, ali svejedno svake godine privlači veliki broj kupača, ribolovaca zbog svog bogatog ribljeg fonda, kajakaša, a pogodna je i za splavarenje. Najomiljenije kupalište na Drini je Žanj, gradska plaža Grada Goražda smještena na maloj riječnoj adi, a na Drini se može kupati i na još nekoliko lokalnih izletišta oko ovog podrinjskog grada.

Vodopad Kravica

mjesta za kupanje

Foto: Furaj.ba

Vodopad Kravica udaljen je 40 km od Mostara i nastao je na području gdje se rijeka Trebižat dijeli, stvarajući  veličanstveni vodopad visine od 30 metara. Nalazi se na samoj granici s Hrvatskom, u blizini hodočasničkog mjesta Međugorje, od Mostara ga dijeli tek četrdesetak minuta vožnje. U jednom ljetnom danu zna ga posjetiti više od 2000 kupača. Posebno je atraktivan kada se podijeli tvoreći više manjih slapova, koji kupačima mogu poslužiti kao tuševi, dok im velike sedrene mase, visoke i do 12 metara, služe kao skakaonice. Ugodne trenutke svi posjetioci mogu provesti i u obližnjim restoranima koji u sezoni rade dokasno navečer. Možete se uputiti i na izlet u kanuu po rijeci Trebižat u organizaciji lokalnih iskusnih operatera. Ovakvo nešto ne treba propustiti, jer će vam veličanstveni ambijent stresni ritam svakodnevnog života učiniti tek dalekim sjećanjem.

Magazin Time Out izdvojio je 15 najspektakularnijih kupališta na svijetu, među kojima se nalazi vodopad Kravice.

Banjalučka kupališta

Foto: Furaj.ba

Banja Luka ima sve što je potrebno za ljetno osvježenje: krasne plaže uz rijeku Vrbas, ali i svoje među građanima popularne bazene s primamljivom ponudom. Mnoge generacije Banjalučana odrasle su na plažama Vrbasa. Kada pomenete Banja Luku, prva asocijacija je Vrbas, brza, hladna i hirovita rijeka. Kupanje na plaži Abacija, ili spuštanje niz Vrbas kod Hadži-Hivzine sedre, omiljene su ljetne uspomene brojnim generacijama zaljubljenika u Vrbas. Među stanovnicima Banje Luke plaža Vrućica veoma je popularna zbog termomineralnih svojstava, to jeste miješanja tople vode iz izvora s hladnim Vrbasom. Bilo da odaberete Vrućicu, Abaciju, Studenac, gradsku plažu ili neku od brojnih neimenovanih i skrivenih “divljih plaža”, nećete pogriješiti i svakako nećete ostati ravnodušni prema šarmu Vrbasa.

Igor Popovic – Foto baza

Tu je i kupalište na jezeru Manjača, koje od ove godine ima dosta novog sadržaja: bar na plaži, aqua park za djecu, skijanje na vodi, kajake, sup-daske, a na plaži: ležaljke, baldahine, mjesta za roštilj i besplatan parking.

Foto: Furaj.ba

Odmaralište “Zeleni vir” kod Olova

Odmaralište Zeleni vir nalazi se oko 3 kilometra od centra Olova, grada koji je na oko 50 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva, na putu koji vodi za Tuzlu. Zeleni vir je smješten na bistroj rijeci Bioštici, samo ime dovoljno govori o ljepoti ovog predjela, gdje se zelenilo bistre vode spaja s vječnim zelenilom četinara. Odmaralište je obogaćeno raznim sadržajima kao što su bazeni za djecu i odrasle opskrbljenim toplom banjskom vodom, terenom za odbojku, raznim zabavnim sadržajima za odmor i rekreaciju. Pored bazena izgrađen je i restoran gdje posjetitelji imaju priliku da uživaju pored prelijepe rijeke Bioštice u bogatoj ponudi gastronomskih specijaliteta.

Bosna i Hercegovina je posljednjih godina, osim po prirodnim ljepotama, prepoznata i kao destinacija s bogatim izborom vodenih atrakcija – zatvorenih i otvorenih bazena, pa tako osim na jezerima, rijekama ili na našem dijelu Jadrana, osvježenje možete potražiti i na nekom od njih.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content