Izletišta oko Goražda

  Izletišta oko Goražda

  Bosansko-podrinjski kanton čiji je centar Grad Goražde obiluje izuzetno lijepim prirodnim ljepotama, zbog čega ima idealne uslove za razvoj turizma, naročito seoskog i avanturističkog, namijenjen onima koji žele odmor u netaknutoj prirodi u koju mogu otići na izlet, lov, pa čak i na kampovanje.

  Kupanje na Žanju; Foto: TZ BPK

  Ovo su neka od najljepših mjesta koje možete obići oko grada na Drini:

  Izletište Rorovi

  Monumentalno izletište Rorovi kod Goražda jedno je od najposjećenijih, najpoznatijih i najznačajnih gradskih izletišta.

  Smješteno je iznad starog austrougarskog izletišta „Belvedere Würtemberg” na Površnici koje je izgrađeno krajem XIX stoljeća u čast zemaljskog poglavara hercega Wilhelma Würtemberga. Rorovi se nalaze iznad naselja Površnica, te su od centra grada udaljeni dva kilometra, a sa njih se Goražde i Drina vide kao na dlanu, stoga privlače veliku pažnju i interesovanje turista. Na njemu se mogu vidjeti reprezentativni primjeri ratnih eksponata (tenkovi, topovi, protivavionsko oruđe itd), kao i spomen kuća-muzej oficira Armije RBiH Zaima Imamovića sa eksponatima, spomenik žrtvama rata. Izletište je opremljeno i klupama za odmor, te šadrvanom, ali i dječijim parkom kojim će se oduševiti najmlađi posjetioci. Osim u nestvarnom pogledu na herojski grad i obale zelene Drine, posjetioci na ovom izletištu mogu uživati u svježem zraku i mirisu bjelogorične i crnogorične šume koje okružuju ovo izletište.

  Kupališta kraj Drine

  Ljepota zelene i hladne rijeke Drine privlači svake godine veliki broj kupača, a njena voda je kao malo gdje u BiH, još nezagađena. Duž njene obale je veliki broj izletišta idealnih za odmor, rekreaciju i boravak u prirodi. Za Goraždane najatraktivnija su izletišta: Osanica/Desetka, Sadba, Zupčići, Žanj (gradska plaža), Podlozje, a popularno je i izletište Modran koje se nalazi na putu prema Ustikolini.

  Na Modranu možete uživati u prirodnom ambijentu, raznovrsnoj flori i fauni, prirodnim izvorima zdrave vode, tradicionalnoj bosanskoj kuhinji, zatim plivanju u Drini, ribolovu, splavarenju, raftingu, kampovanju, igranju raznih sportskih igara, a na njemu se nalazi i pristanište za splavove.

  Pecanje na Sadbi; Foto: TZ BPK

  Izletište na Sadbi idealno je za mirna porodična druženja i školske izlete. Duž obale Drine su pješčane plaže na kojima se možete kupati, na njenim obalama možete roštiljati, a možete uživati i u  u sportskom ribolovu, kajaku, splavarenju, raftingu, kampovanju, te šetnji obalom Drine.

  Izletište u Zupčićima smješteno je na desnoj obali rijeke Drine na 4 kilometra udaljeno od Goražda. Na njemu je uređena pješčana plaža sa neophodnom pratećom turističkom signalizacijom i sadržajima, pa tako na ovom izletištu možete uživati u boravku u prirodi, šetnji obalom, plivanju, sportskom ribolovu i kajakaštvu. U naselju Lug kod Zupčića 2017. godine otkriveno je arheološko nalazište koje je otkrilo da je tu nekada bilo neolitsko naselje.

  Plaža Žanj u Goraždu; Foto: BPK

  Čuveni Žanj je gradska plaža i nalazi se u samom centru grada na riječnom ostrvu (adi). Plaža je veoma atraktivna za posjetioce, a naročito kada je u pitanju mlađa populacija. Pogodna je za kupače i kajakaše. Za vrijeme trajanja Internacionalnog festivala prijateljstva u mjesecu augustu na Žanju se organizuju različita druženja i sportske aktivnosti (koncerti, DJ party, Igre bez granica, Državno prvenstvo u kajaku na divljim vodama).

  Drina i njene pritoke bogate su ribom i zaista su pravi su ugođaj za ribolovce, a privlači i brojne kajakaše i veslače, a jedna od omiljenih avantura na Drini koja će se svakome zasigurno urezati u sjećanje je i splavaranje, jedinstvena svjetska atrakcija koja traje vijekovima, a koja je u ovim krajevima naročito popularna.

  Planinski predjeli oko Goražda

  Planinska uzvišenja oko Goražda prave su vazdušne banje gdje će u potpunosti uživati vaša pluća, ali i vaše oči pri pogledu na proplanke i planinska prostranstva. Okolne šume idealan su habitat svim vrstama sitne i krupne divljači, stoga pružaju odličan ugođaj i avanturu za lovce koje će sigurno dugo pamtiti. Lovište i izletište “Bijele vode” na Krivoj Dragi idealan su ambijent za lovce, ali i turiste koji vole netaknutu prirodu i svježu vodu.

  Lovno-turistički centar “Bijele vode”; Foto: Kemo Bećirović

  Izletište Posestra

  Goraždansko naselje Posestra postalo je jedno od najljepših izletišta. Nedavno je dobilo i botanički vrt, izletište sa brojnim sadržajima, među kojima je i vidikovac s kojeg se pruža pogled na rijeku Drinu i okolinu Goražda. Nadomak izletišta je i jedinstveni kompleks ”Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372”. Planirana je i izgradnja biciklističkih staza, sportskih terena i drugih sadržaja.

  Pripremila: S. Hodžić; Furaj.ba

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  GORAŽDE – HEROJSKI GRAD NA OBALAMA PLAHOVITE DRINE

  MONUMENTALNO IZLETIŠTE ROROVI

  DOLINA GORNJEG TOKA RIJEKE DRINE – TURISTIČKI DRAGULJ BIH