Nacionalni park Una

Nazvan po impresivnoj rijeci Uni, kojoj su Rimljani dali ime sa značenjem jedina, Nacionalni park Una privlačan je za posjete tokom cijele godine, a najljepši je u proljeće, ljeto i jesen. Ovdje se od malih nogu počinje razvijati svijest o očuvanju prirodnog naslijeđa kroz organizaciju ekoloških radionica i kvizova za najmlađe. Od aprila do juna svake subote već godinama organizuju se i ekološke akcije čišćenja Samo malo dobre volje, dok se 17. maja obilježava Dan rijeke Une. Bit će zabavno i nekoliko dana kasnije, 21. maja, kada se okupljaju trkači na 3. brdskoj utrci Nacionalni park Una u saradnji sa sportskim društvom Ultra iz Bihaća.

Nacionalni park Una
Foto: Furaj.ba

Zabava u parku

Bogata slapovima, vodopadima, kaskadama i brzacima, Una je prava poslastica za ljubitelje ekstremnih sportova poput raftinga, kajaka i ronjenja. Sezona raftinga počinje 1. maja i traje do polovine oktobra. Za veliki broj domaćih i stranih gostiju highlight je popularna internacionalna turističko-sportska manifestacija Una regata, kada četiri dana uživaju u ljepotama ovog podneblja.

Pandemija je zaustavila održavanje regate na dvije godine, no u skladu s trenutnom situacijom 48. Una regata bi trebala biti održana u uobičajenom terminu, odnosno u zadnjoj sedmici mjeseca jula, te bi uskoro trebao biti objavljen zvaničan datum.

Spektakularni vodopadi

Plovidba Unom odvija se u okruženju najprivlačnijih dijelova Une. Štrbački buk je najviši i najspektakularniji vodopad nacionalnog parka. Stotinama metara duga šetnica s drvenim stepenicama i rukohvatima posjetiocima omogućava lakši pristup atraktivnom buku, dok mali vidikovci duž staze pružaju bolji pogled i pregled ostalih zanimljivosti parka.

Jedno od njegovih ukrasa su i stari mlinovi za mljevenje žita. Svaki je zaštićen drvenom kućicom izgrađenom na drvenim stubovima iznad vode, ili je izdignuta na kamenim zidovima između kojih protiče voda.

Put ka Štrbačkom buku je sada asfaltiran u dužini od 5,2 km. Time je najveća atrakcija Nacionalnog parka Una postala još dostupnija turistima, što će se pozitivno odraziti na posjećenost.

Kroz historiju poznat po vodenicama za mljevenje žita i bučnicama, Martin Brod također predstavlja posebnost parka. Njegovo sedreno područje obuhvata mnogobrojne slapove od kojih se izdvajaju Jalak, Srednji i Donji, te Veliki slap, ili Milančev buk, najveći i najljepši dio Martin Broda, koji je nominiran za UNESCO-ovu listu prirodne baštine.

Cijeli kompleks martinbrodskih slapova visok je oko 54 metra i preko njega se prelijevaju, prosječno, 63 kubna metra vode u sekundi. S ovog mjesta, pa kroz cijelo naselje, može se vidjeti mnoštvo drugih slapova, bazena i kaskada, što ga čini jednim od najprivlačnijih dijelova Une kao i Nacionalng parka Una.

Foto: Furaj.ba

Jedinstvena prirodna cjelina na jednom mjestu nudi sve – mirno utočište, urnebesnu zabavu i odmor koji će se pamtiti

Blizu staze koja vodi prema Milančevom buku nalazi se piknik zona Lučica. Danas je to multifunkcionalno područje uređeno za kampiranje. Obezbijeđeno je novoizgrađenim sanitarnim čvorom.

Martin Brod ima još turističkih atrakcija. Tako se u njegovom Gornjem selu nalazi prirodna, ekološka veš mašina nazvana “bučnica” za koju se pretpostavlja da je starija od 300 godina. Bučnica ima sedam brzina, pere bez deterdženta za veš zahvaljujući velikoj akumulaciji čiste i kisikom bogate vode koja u buretu s rupicama proizvodi centrifugu.

Svjesni resursa koje imaju, predstavnici NP “Una” smatraju da se kompletno područje treba brendirati i uključiti u svjetske destinacije, te da su se stekli uslovi za kandidaturu oba vrijedna bisera – vodopada Štrbački buk i kompleksa slapova u Martin brodu za UNESCO-ovu listu svjetske prirodne baštine.

Nova perspektiva

Nacionalni park Una oduševljava prirodnim ljepotama, unskim slapovima, odmorom, ribolovom i gastronomskom ponudom. Ribolovna sezona na pastrmku i za mušičarenje počela je 1. marta, dok će od 1. maja biti otvoreni svi reviri za ribolov. Međunarodno takmičenje u mušičarenju – flyfishingu, NP Una organizuje u junu i oktobru u ribolovnim revirima br. 1 Martin Brod i br. 1B  Kulen Vakuf, na rijekama Una i Unac.

Obiljem kvalitetne riječne ribe privlači veliki broj sportskih ribolovaca na lokacije za mušičarenje. Unac je bogat potočnom i kalifornijskom pastrmkom kapitalne vrijednosti, jer je prosječna lovna veličina i za potočnu i kalifornijsku pastrmku na Uncu od 2 do 6 kilograma, mada u svojim virovima krije ribe još većih dimenzija, i preko 10 kilograma. Pored pastrmki Unac i Unu naseljava i lipljan.

Na području Nacionalnog parka Una iz godine u godinu raste broj prihvatnih smještajnih jedinica. U Orašcu je otvoren novoizgrađeni hotel sa 100 kreveta, a osim u njemu smještaj se može bukirati u Kulen Vakufu, Lohovu, Račiću, Ripču, Martin Brodu, ukoliko želite biti u srcu Nacionalnog parka Una, blizu grada Bihaća, Bosanskog Petrovca, kao i drugih gradova Unsko-sanskog kantona.

Stari grad Ostrovica / Foto: Pixabay-fotos1992

U posljednje vrijeme posebna tema Nacionalnog parka Una bio je predstavljeni idejni projekat za izgradnju žičare, koja bi povezivala srednjovjekovni stari grad Ostrovica i Kulen Vakuf. Njegova realizacija vrijedna više miliona dodatno bi obogatila turističku ponudu. Olakšalo bi se kretanje turista u što većem broju i osigurao doživljaj ovog dijela Nacionalnog parka Una iz potpuno druge perspektive

Nacionalni park Una

Info Box

Bosanska 17d, 77 000 Bihać
Telefon: +387 37 221 528
www.nationalpark-una.ba/bs/
 info@nationalpark-una.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content