Štrbački buk na Uni – najposjećenije mjesto Nacionalnog parka

BiH Bucket List Challenge

Izazov #59 Slušaj gromoglasni huk Štrbačkog buka

Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, rijeka Una se spušta niz predivni Štrbački buk visine 24 metra, koji uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na ovoj bosanskohercegovačkoj rijeci, ali i u tom dijelu Evrope.

Foto: Np Una

Štrbački buk, najviši vodopad na rijeci Uni, impresivne je ljepote, a nastao je uslijed tektonskih pomjeranja i hiljadugodišnjeg taloženja sedimentne stijene-sedre kao geološkog fenomena koji krasi ovu rijeku iznimne čistoće i smaragdno zelene boje.

Putem Državne komisije za suradnju s UNESCO-om, Nacionalni park “Una” pokrenuo je inicijativu da se uz kompleks slapova u Martin Brodu, i Štrbački buk upiše na listu UNESCO-a.

Foto: Furaj.ba

Trenutno je najposjećeniji lokalitet u Nacionalnom parku Una, gdje počinje teže pristupačni kanjonski dio gornjeg toka Une koji se nalazi u zoni stroge zaštite sve do naselja Lohovo u kojem se završava administrativna granica nacionalnog parka. Taj dio poznat je kao najzanimljivija rafting dionica.

Oko Štrbačkog buka izgrađena je šetnica dužine 400 metara koja je omogućili lakši pristup posjetiocima.

Loš put koji je vodio prema Štrbačkom buku postao je prošlost, jer je Nacionalni park Una asfaltirao dio puta Orašac – Ćelije – Štrbački buk, sa regulacijom oborinskih voda u dužini od 5.200 metara.

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #59 – Slušaj gromoglasni huk Štrbačkog buka

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Štrbački buk.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

NJEGOVO VELIČANSTVO, NACIONALNI PARK UNA

MARTIN BROD, MJESTO GDJE UNAC LJUBI UNU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content