Ljeto na Jablaničkom jezeru

Od Konjica do Jablanice, na površini od 13 kilometara kvadratnih, prostire se prekrasno Jablaničko jezero.

Jablaničko jezero; Foto: S. H/Furaj.ba

Zbog svoje prostranosti i pitome prirode koja ga je obgrlila sa svih strana, jedno je od omiljenih jezera za odmor tokom vikenda ili uživanje tokom vrelih ljetnih dana za domaće goste, ali i turiste sa svih strana svijeta. Privlači kupače, ribolovce ali i ljubitelje sportova na vodi.

Jablaničko je vještačko akumulaciono jezero nastalo 1953. godine izgradnjom lučne brane na Neretvi, 5 km uzvodno od Jablanice, zbog čega se ono tako i zove. Bogato je ribom, i prekrasnim plažama.

Poslijeratna razglednica iz Čelebića i Ostrošca

Na nekima od njih može se kampovati, poput plaže u mjestu Čelebići, gdje se znalo i ljetovati. Na plaži u ovom mjestu voda je plića, stoga je ona idealna za djecu i neplivače, dok se na pojedinim plažama ili vikendicama odmah “upada” u duboku vodu. Na ovom mjestu se rijeka Idbar ulijeva u Neretvu, a nedaleko od poznate plaže je i prekrasan vodopad skriven uz pećinu koja se nalazi odmah do istoimenog restorana. U pošti u Čelebićima nekada su se mogle kupiti razglednice ovog malog mjesta sa vodopadom kao njihovim nezaobilaznim motivom. U njegovoj blizini je i poznato eko-selo, te skoro trideset srednjovjekovnih grobnica.

Vodopad u Čelebićima; Foto: Furaj.ba

Neke od plaža imaju igralište za odbojku i nogomet na pijesku, a od sadržaja tu su još i sportski ribolov, vožnja kajakom i kanuom, čamcem ili pedalinama, što u vrućim ljetnim danima predstavlja pravo osvježenje. Posebna atrakcija svim posjetiteljima na gotovo cijelom Jablaničkom jezeru su splavovi, na kojima se možete okrijepiti pićem, ručati, pa čak i roštiljati, samo pripazite da su vaši splavari registrirani.

Najatraktivnija i najposjećenija je plaža Peta u mjestu Paprasko, smještena uz magistralni put M17, kao i plaža “Čivelj” u mjestu Gornje Paprasko, udaljena 8 kilometara od Jablanice, gdje se uz plažu se nalazi ljetni caffe-bar. Plaža je opremljena skakaonicom, a kupalište uz samu obalu je posuto šljunkom, te ima betonirane prilaze u vodu.

Foto: Wikipedia

Oko jezera smjestilo se još nekoliko prelijepih naselja među kojima je najpopularniji Ostrožac, popularan po velikom limenom mostu preko jezera i čuvenim pogačicama s kajmakom koje dobro pamte putnici-namjernici koji iz sjevernih idu prema južnim krajevima naše zemlje. U Ostrošcu je, kao i u drugim mjestima na Jablaničkom jezeru, moguće iznajmiti vikendice kraj vode, ali i bungalove, među kojima neki čak imaju i balkone na vodi. Od Ostrošca do Papraskog tradicionalno se održava i veslački maraton svake godine.

Lisičići

Popularno je i mjesto Lisičići na sjevernoj obali jezera, koje se tu smjestilo još u mlađem kamenom dobu, a gdje je 2019. godine održan i međunarodni “Green Lake BH Triathlon Cup” koji je okupio brojne sportiste, profesionalce i rekreativce, a svake godine tu se održava i tradicionalni plivački miting. U ovom mjestu uređene su prekrasne šetnice kraj jezera, dokovi za čamce, a mjesto je omiljeno i ribolovcima. Grupa mladih iz Lisičića je u vrijeme pandemije korona virusa došla na ideju da u blizini Jablaničkog jezera naprave vidikovac i tako na kvalitetan način provedu dane u prirodi. Nakon što su napravili put, pristupili su uređenju i popločavanju platoa vidikovca, te postavljanju klupa i stola. Ovo mjesto već privlači posjetioce koji uživaju u prirodnom ambijentu i pogledu na Jablaničko jezero.

Vidikovac iznad Jablaničkog jezera

Jablaničko jezero ima naseljena mjesta i u svojim zaljevima Orahovica, Ribići, Nevizdraci, Kostajnica, Buturović Polje, Ostrožac, Glodnica i Čivelj, od kojih su mnoge bile naseljene još u rimsko doba, poput Ribića – iznad kojih se nekada nalazila rimska utvrda, a gdje se i danas može pronaći njenih ostataka.

Na jezeru postoje manji kampovi i auto – kampovi u Orahovici, Ostrošcu, Buturović Polju i na Čivelju, dok se smještajni kapaciteti nalaze u nekoliko vila, restorana i vikendica, sa veoma povoljnim cijenama.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content