Naše more, Neum

BiH Bucket List Challenge

Izazov #99 – Ljetuj na našem moru

Okićen zelenilom i smješten na području turističke regije južnog Jadrana, Neum – kao jedini izlaz BiH na Jadransko more – krase duga i topla ljeta svrstavajući ga u kategoriju primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana. Udaljenost Neuma od Dubrovnika je 65 km, od aerodroma Dubrovnik 85 km, od Mostara 70 km, Međugorja 70 km, od željezničke stanice Ploče i Metkovića po 30 km.

Piše: Elma Zećo, Furaj,ba

Foto: Fotobaza

Na spomen Neuma, odmah pomislimo na more, ali Neum je mnogo više od toga. Zahvaljujući dostatnim količinama vode i blagoj mediteranskoj klimi, ovim područjem, kojeg je prijašnji čovjek uvidjevši sigurno prebivalište u krškim špiljama, nastanio još u staro kameno doba, paleolitiku, dominira zelenilo s bogatom florom i faunom.

No, ovdje također nalazimo prahistorijska naselja, gradine, grobne  humke – tumule iz bronzanog i željeznog doba, tragove antičkog doba, srednjovjekovne crkve i sela, te mnoge nekropole stećaka.

Foto: Furaj.ba

Svetište Kraljice mira

Tako se, naprimjer, nekropola humske gospode Nikolića nalazi u Vranjevu selu. Očuvano je još uvijek oko 160 stećaka. Na tri su stećka natpisi. Pod njima su grobovi Katarine Kotromanić, žene župana Nikole, te kneza Vladislava, sina župana Nikole, i kneza Petra. Antičko naselje s nekropolama stećaka uvršteno je na listu nacionalnih spomenika 2005. godine.

U Starom Neumu, gdje je sačuvana stara jezgra sela, nalazi se vrt Ljanik u kome se sadio i uzgajao, kaže se, najkvalitetniji duhan u Hercegovini, koji se slao svojevremeno carskim dvorovima u Evropu. Poviše sela u katoličkom groblju nalazi se crkva sv. Ante, izgrađena još 1904. godine.

U novom naselju dočekuje vas župna crkva Gospe od zdravlja. Muzej i galerija smješteni su u prostorijama uz crkvu.

Svetište Kraljice mira u Donjem Hrasnu, na Cerovici, proglašeno je 1977. godine središnjim marijanskim svetištem Trebinjsko-mrkanske biskupije. Na Gradini se uzdiže kip “Majke Božije Kraljice Mira” do kojeg vjernike i posjetitelje vodi Križni put, djelo Roberta Kvasine, dok je odljeve u bronzi izradio akademski kipar Dušan Stanojević. Nedaleko od svetišta Kraljice mira je Boškanova (Markova) špilja, zasigurno, smatra se, jedna od najljepših špilja na području općine.

Temperatura mora do 32°C
Neum
Foto: Furaj.ba

Neumski zaljev, gdje je more mirno, nalazi se u okviru većeg Malostonskog zaljeva, kojeg zatvara poluotok Klek. Kao dio Jadranskog mora, predstavlja jedini izlaz BiH na more.

Neum je usmjeren na turizam, koji se u njemu počinje razvijati 1911. godine, kada su austro-ugarski namještenici zatražili od Zemaljske vlade da im izgradi smještajni objekat i uredi dio plaže za njihove porodice, što bi oni koristili tokom ljeta.

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Otakako su njime počeli pohoditi turisti, Neum u potpunosti oživi ljeti. Sa srednjim mjesečnim temperaturama mora na površini do 32°C u julu i augustu, upravo je on morska uživancija brojnim stanovnicima, logično, BiH. Dok provodite vrijeme na plaži, sve izgleda kao da je na dohvat ruke: smještaji, prodavnice, lokali u kojima se možete osvježiti i utažiti glad.

Uzme li se u obzir veličina općine kao i njen turistički potencijal, trenutni smještajni kapaciteti: 7.000 ležaja u hotelima visoke kategorije, te odmaralištima i privatnom smještaju, gdje su osigurani uslovi za ugodan boravak tokom cijele godine, zadovoljavaju potrebe. Svi veći hoteli nude ronjenje, parasailing, iznajmljivanje brodica i vodenih skutera.

Ono što je važno turistima, Neum ima i svoj dom zdravlja, poštu, banke, trgovine, te male privatne restorane, koji obogaćuju ponudu grada.

Neum
Foto: Furaj.ba

Odlučite li se doći, svoje slobodno vrijeme zasigurno možete konstruktivno provesti. Pored hotelskih sadržaja, gostima se nude i izletnička putovanja autobusom i brodom u susjedna turistička mjesta kao što su Dubrovnik, Mostar, Međugorje i Hutovo blato.

Također možete pobliže upoznati autohtono stanovništvo, koje se oduvijek bavilo poljoprivredom, ribarstvom i ekstenzivnim stočarstvom, dok su za dodatni izvor prihoda kuhali morsku so i brali ljekovito i začinsko bilje: kadulju, ruzmarin i vrijesak. U prošlosti su Neumljani bili poznati i kao klesari kamena za gradnju kuća i suhozida.

Foto: Furaj.ba

Cijene u Neumu niže su nego u drugim primorskim gradovima susjednih zemalja, tako da je uvijek dobro na vrijeme rezervisati smještaj. Povoljni klimatski uslovi, osim kupanja i sunčanja u sezoni, omogućavaju gotovo tokom sedam mjeseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski zrak, šetnje obalom, te bavljenje raznim sportovima na vodi.BiH Bucket List Challenge

Izazov #99 – Ljetuj na našem moru

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Neum.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

                        

       

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

OD STAROG GRADA DO SELA KOJEG SU SAGRADILI RIMLJANI: ŠTA VIDJETI U OKOLINI NEUMA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content