10 najljepših lokacija za fotografije vjenčanja u Bosni i Hercegovini

Dan vjenčanja, kažu, pamti se cijeli život. Tog dana kada se slavi ljubav mladenci žele da sve bude lijepo i bajkovito, baš onako kako se oni osjećaju. I da imaju mnoštvo detalja za pamtiti.

Bunski kanali; Foto: Dženad Džino

Posljednjih godina sve popularniji trend je da se taj dan iz snova ovjekovječi profesionalnim fotografijama, a mladenci i fotografi su sve inovativniji sa lokacijama na kojima se prave photoshootinzi. Jednostavno, iskoristili su prirodno i kulturno-historijsko blago naše prekrasne domovine za scenografiju svojih fotografija i ta ideja je bila pun pogodak.

Mi vam donosimo najljepše lokacije u Bosni i Hercegovini na kojima su nastale vrhunske fotografije za vjenčane fotoalbume:

Mostar

Foto: Dženad Džino

Mostarska čaršija izuzetno je fotogenična, a simbol grada na obalama smaragdne Neretve – Stari most omiljen je objektivima fotografa. No, bilo da se slikate u samoj čaršiji među slikovitim dućanima, na Starom mostu ili manjoj kamenoj ćupriji po čijem je uzorku sagrađen Stari, fotografije će vam biti prekrasne. U to nas je uvjerio majstor fotografije iz Jablanice Dženad Džino, na čijem smo profilu otkrili fenomenalne lokacije za vjenčane photoshootinge.

Foto: Dženad Džino

Panoramske fotografije Mostara također su vrlo popularne, da li sa brda Fortica ili neke druge lokacije, ali pogled na ovaj prekrasni bh. grad oduševit će vas, a fotografije će biti neprocjenjive.

Blagaj

Foto: Dženad Džino

Mistična blagajska tekija, pećina iz koje izvire veličanstvena rijeka Buna koja hita u zagrljaj Neretvi prizori su kao san! Kada se Buna usljed velikih vrućina na samom izvoru malo povuče, na njenim sedrenim barijerama kao da je prirodna pozornica na kojoj možete doslovno “usred Bune” stati i fotografirati se sa ovim prekrasnim krajolikom iza. Osim što ćete time ovjekovječiti svoj najljepši dan, ostat će vam zauvijek u pamćenju i ovo čudo prirode – jer kad se sljedeći put zateknete tu, nećete moći ni noge do članaka skvasiti od brzine i dubine Bune.

Jedna od idealnih lokacija u Blagaju je mjesto gdje Buna ljubi Neretvu – zaštićen dio prirode: Bunski kanali.

Jablanica

Foto: Dženad Džino

Gdje god se okrenete u Jablanici, naići ćete na izvrsne kadrove za fotografiju. Gradić je to kojeg grle planinski gorostasi Čvrsnica i Prenj, a miluju vode rijeke Neretve i drugih, Jablaničkog jezera…  Bilo da se odlučite da na izletištu Križ napravite panoramske fotografije s vjenčanja, ili da se slikate kraj simbola Jablanice – srušenog mosta, Ćire i Muzeja Bitka za ranjenike, nećete pogriješiti.

Konjic

Foto: Dženad Džino

Gradić koji spaja Hercegovinu sa Bosnom, smješten u podnožju Prenja i na obalama Neretve, također je vrlo zanimljiv objektivima fotografa. Kamena ćuprija, stara čaršija, brojna izletišta i znamenitosti, u Konjicu jednostavno sve vrvi od dobre scenografije za photoshooting. A ukoliko je taj grad na neki način obilježio vašu ljubav, onda i zaslužuje da se nađe u vašem vjenčanom fotoalbumu.

I nadomak Konjica mnoštvo je fotogeničnih mjesta, u šta smo se uvjerili u Dženadovim fotoalbumima poput Glavatičeva, etnosela Ban Vir, Neretve, Neretvice, Boračkog jezera…

Park prirode Blidinje

Foto: Dženad Džino

Kada pravite fotografije u prirodi, i još su svi nasmiješeni, fotografijama ne treba nikakav photoshop. Širom BiH mnoštvo je pitoresknih prirodnih predjela, a jedan od najznamenitijih parkova prirode – Blidinje jedan je od njih. Čarobno glečersko jezero po kojem je park dobio ime, tri prekrasne planine – Vran, Čabulja i Čvrsnica, Dugo polje idealan su recept za vrhunske fotografije! A zrak čist, pitom i pomalo snen – baš poput osjećaja kojeg imate na dan vjenčanja.

Foto: Vlasta Weddings

Pored Blidinjskog jezera, simbol Parka su i Hajdučka vrata na vrhu Čvrsnice, sa kojih smo nedavno imali priliku vidjeti prekrasne fotografije s vjenčanja koje je napravio fotograf Vladan Gavrić, a zbog kojih nas je uvjerio da ljubav i priroda su nepogriješiv spoj.

A ništa manje nisu fotogenične ni nekropole sa stećcima u Dugom polju.

Ramsko jezero

Foto: Dženad Džino

Još jedno prekrasno jezero do kojeg put također vodi iz Jablanice preko Prozora, ima idealnu scenografiju za fotografije. Ramsko jezero istinski je biser Hercegovine. Malene ade, nevjerovatan vidikovac i prostrana obala, franjevački samostan Rama-Šćit, sve su to kadrovi koji će se odlično uklapati u scenarij koji ste osmislili vi ili fotograf za photoshooting.

Sarajevo

Složit ćete se s nama da je i Sarajevo samo od sebe kao već postavljena scenografija za filmove, serije i fotografije! No, u Sarajevu postoji nekoliko izrazito popularnih lokacija za fotografisanje vjenčanja – Vijećnica i Zemaljski muzej, za koje se termin treba najaviti i platiti, a u njima se mogu održati i sama vjenčanja.

Zimska bajka u Zemaljskom muzeju; Foto: Emir Jamak Photography

Mladenci često biraju da stanu i naprave fotografije pored simbola Sarajeva, kojih zaista ima mnogo i među kojima je teško izabrati najljepše. Najpopularnije su svakako ulice Baščaršije, panoramski pogled na Sarajevo, ali i brojne druge lokacije…

Foto: Alen Hadžiabdić

Pored gradskih predjela, za fotografije su popularne lokacije i nadomak grada poput Vrela Bosne, Rimskog mosta, Žute tabije i Trebevića.

Ostrožac, Cazin

Foto: Ismart Weddings

Oni koji su sanjali vjenčanje iz bajke, u jedinom dvorcu u Bosni i Hercegovini, na srednjevjekovnom Ostrošcu kod Cazina mogu svake subote organizirati vjenčanje, ali i samo photoshooting, uz prethodnu najavu Kulturnom centru Cazin. U bilo koje godišnje doba ovaj fenomenalni dvorac sarađivat će sa objektivom vašeg fotografa, a rezultat će biti i više nego odličan.

Nacionalni park Una

Foto: Ismart Weddings

Una je cijela jedinstvena, a ogromni nacionalni park koji je nastao oko njenih obala je zaista čudnovat. Od Martinbrodskih slapova do Štrbačkog buka, gotovo na svakom koraku

Tvrđava u Travniku

Foto: Dani Općine Travnik

Travnička tvrđava beznadežno je romantična! Dok se penju na tvrđavu, mladenci prelaze kameni mostić i dolaze do prelijepo uređene i održavane tvrđave s čarobnim panoramskim pogledom na nekadašnji vezirski grad, gdje će nastati njihove prve fotografije kao vjenčani par. Ko zna koliko je tu ljubavi ovjekovječeno, djevojaka zaprošeno, palo prvih poljubaca… U Travniku se inače u jedinstvenom ambijentu srednjovjekovne tvrđave Stari grad održavaju zajednička vjenčanja pod nazivom „Moje travničko vjenčanje“ i to pod okriljem kulturno-zabavne i sportske manifestacije „Dan općine Travnik“.

S. Hodžić, Furaj.ba


https://furaj.ba/dev2/dzenad-dzino-originalni-fotoalbumi-sa-vjencanja-uz-znamenite-simbole-bih/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content