Najljepši suveniri iz Bosne i Hercegovine

Najljepši suveniri iz Bosne i Hercegovine

Ako ste u posjeti Bosni i Hercegovini i želite iz naše zemlje ponijeti neki predmet koji će vas uvijek podsjećati na lijepo iskustvo koje ste ovdje doživjeli, donosimo vam nekoliko prijedloga za unikatne bosanskohercegovačke suvenire!

Bosnian Kingdom Clothing
Brend koji svjedoči bogatoj historiji BiH

Bosnian Kingdom Clothing je brend koji je osnovan 2012. godine i do danas nastoji da doprinese bh. modnoj sceni kroz svoje odjevne predmete koji svjedoče bogatoj historiji Bosne i Hercegovine s naglaskom na period Kraljevine Bosne. Ideja o brendu u početku je postojala u mislima trojice mladića kao manifestacija patriotizma, a potom je došla i realizacija, isključivo kao rezultat njihove ljubavi prema domovini. Nakon prve godine rada, shvatili su da Bosnian Kingdom Clothing žele učiniti njihovom primarnom poslovnom obavezom i od tog momenta svoju su energiju usmjerili u stvaranje ozbiljnog bh. proizvoda. Bosnian Kingdom Clothing u ponudi nudi urbanu odjeću za muškarce, žene i djecu.

Na socijalnim mrežama i u shopu možete pronaći sve proizvode iz ponude, kao što su majice, dukserice, trenerke, šorcevi, te razne aksesoare. Motivi na odjevnim predmetima su uglavnom vezani za period vladavine Tvrtka I Kotromanića, za čije je vladavine bivša Kraljevina doživjela i vrhunac moći. Cilj brenda je da kroz vrijeme pokuša formirati pozitivan rast nacionalne svijesti u smislu ljubavi prema domovini i spremnosti da učinimo sve da doprinesemo našoj zajednici na najbolji mogući način.

HAAD
Suveniri s motivom bosanskog ćilima

Bosanski ćilim je posebna vrsta ćilima, većinom orijentalnog izgleda koji predstavlja važnu kulturnu vrijednost naroda u Bosni i Hercegovini. Prije su žene same pravile ove ćilime i često su davani kao pokloni, a skoro uvijek pokrivali podove starih bosanskih kuća. Bosanski ćilim je nit identiteta, a njedreći i šireći priču o bosanskom ćilimu, modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad njedri vrijednosti moderne Bosne i Hercegovine. Svilena marama, kravata, podloga za miš ili šolja s potpisom Haada bit će odličan poklon iz BiH koji spaja moderno i tradiciju!

Svi proizvodi s motivom bosanskog ćilima dolaze u originalnom pakovanju i kratkom pojašnjenju ćilima na engleskom jeziku, a možete ih pronaći na Sarajevskom aerodromu, suvenirnici u Vijećnici, svim prodajnim objektima Svjetlostkomerca ili na Facebook stranici HAAD. 

Zvekir

Zvekir – metalni krug pričvršćen na ulazna vrata, načinjen u obliku prstena ili halke, nekada je mijenjao zvono. Danas, u vrijeme modernih zvona, zvekir je izgubio prvobitni smisao, ali i dalje zadržao jaku simboliku. Gadget u obliku Bosanskog Zvekira, može biti idealan poklon za ljude širom svijeta.

Zvekir dolazi upakovan u posebnu drvenu kutiju, a pakovanje prati i knjižica o simbolici zvekira na bosanskom, engleskom, njemačkom, francuskom, turskom i arapskom jeziku. Zvekir se aplicira na stražnju stranu telefona, a postavljen pod 90 stepeni služi kao držač telefona.

Articoolisan

Brend Articoolisan usmjeren je na brendiranje bh. kulture, s ciljem da u domove širom svijeta smjesti motive iz bogate historije i naslijeđa Bosne i Hercegovine. Ovaj brend je prepoznatljiv po print radovima na canvas platnu, međutim njihova ponuda je raznolika.

U Articoolisan Modern Art Shopu možete naći i rokovnike, majice, šolje, čestitke, razglednice i mnoštvo zanimljivih predmeta s motivima Bosne i Hercegovine. Sve ovo može poslužiti kao uspomena za dugo sjećanje na Sarajevo!

Suveniri iz Kazandžiluka

Kazandžijski zanat je dio bh. tradicije sačuvan u jednom od najljepših i najstarijih dijelova Sarajeva, Baščaršiji, gdje se nalazi i poznata ulica u kojoj stvaraju kazandžije – Kazandžiluk. Predmeti od bakra, naročito posuđe, nekada se ukrašavalo različitim ornamentima, a kazandžijski zanat se uglavnom prenosio s koljena na koljeno.

I danas je ostao dio onih koji čuvaju tradiciju ručne izrade predmeta od bakra; od šećerluka, ibrika, džezvi do sahana i tacni s različitim mustrama, te tako u Kazandžijskoj ulici možete kupiti najljepše suvenire od bakra, koji će onome kome ga poklonite, pričati priču o tradiciji Sarajeva!

Nakit Samusa i Fasada

Ako želite obradovati nekog ljubitelja nakita, obavezno birajte neki komad od Samusa ili Fasada nakita. Ono što razlikuje ovaj nakit od ostalih, jeste to što oslikava određene motive kulturno-historijskog naslijeđa Sarajeva (Samusa) i Mostara (Fasada). Izrađuje se od srebra, a u kolekcijama je moguće pronaći prstenje, privjeske, naušnice i broševe. Nakit predstavlja spoj produkt dizajna i arhitekture.

Bazerdžan

Krenete li u šetnju Velikim ćurčilukom na Baščaršiji, sigurno ćete primijetiti Bazerdžan, konceptualni dućan koji čuva proizvode bh. kreativaca. Najprije će vas privući neodoljivo lijep eksterijer, a kada uđete u radnju…, tek tada nastaje prava čarolija! Ovdje možete obradovati sebe ili kupiti lijep, nesvakidašnji poklon prijateljima. U Bazerdžanu sve kolekcije dolaze u ograničenim količinama, a fokus je na izradi proizvoda od finih prirodnih materijala poput pamuka, lana, viskoze i svile, s visokim standardima izrade. Možete birati između odjeće, obuće, nakita, igračaka, slika, kao i drugih proizvoda visoke kvalitete!