Najljepši suveniri iz Bosne i Hercegovine

BiH Bucket List Challenge 

Izazov #1 – Počasti sebe nekim od bh. suvenira

 

Ako ste u posjeti Bosni i Hercegovini i želite iz naše zemlje ponijeti neki predmet koji će vas uvijek podsjećati na lijepo iskustvo koje ste ovdje doživjeli, donosimo vam nekoliko prijedloga za unikatne bosanskohercegovačke suvenire!

Turistički vodič “Bosna i Hercegovina – 100 izazova” potpuno je drugačiji od standardnih turističkih vodiča i možete ga kupiti u knjižarama Svjetlost.

Napisan na 188 strana, šarmantno i pitko, vodi čitatelje kroz stotinu intrigantnih izazova kroz sve kutke naše zemlje. Izazovi uključuju posjete kulturnim spomenicima i prirodnim ljepotama, uživanje u gastro delicijama, okušavanje u različitim sportskim i adrenalinskim aktivnostima i još mnogo toga zabavnog.

Priču o svakoj destinaciji obogatili smo QR kodom za pristup video sadržajima koji predstavljaju destinacije.

Putem QR koda moguće je uživati u sjajnim glasovima najvećih regionalnih i svjetskih, a ipak, prije svega, bosanskohercegovačkih muzičkih zvijezda – Dine Merlina, Zdravka Čolića, Amire Medunjanin, Divanhane, Damira Imamovića i Crvene jabuke.

Više detalja o vodiču pogledajte OVDJE

suveniri

Foto: Furaj.ba

Suveniri iz Kazandžiluka

Kazandžijski zanat je dio bh. tradicije sačuvan u jednom od najljepših i najstarijih dijelova Sarajeva, Baščaršiji, gdje se nalazi i poznata ulica u kojoj stvaraju kazandžije – Kazandžiluk. Predmeti od bakra, naročito posuđe, nekada se ukrašavalo različitim ornamentima, a kazandžijski zanat se uglavnom prenosio s koljena na koljeno.

suveniri

Foto: Furaj.ba

I danas je ostao dio onih koji čuvaju tradiciju ručne izrade predmeta od bakra; od šećerluka, ibrika, džezvi do sahana i tacni s različitim mustrama, te tako u Kazandžijskoj ulici možete kupiti najljepše suvenire od bakra, koji će onome kome ga poklonite, pričati priču o tradiciji Sarajeva!

Ćilimi i serdžade

Tkanje ćilima na razboju su od davnina radile žene za potrebe kuće i domaćinstva. Predivan spoj boja i šara, na prirodan način bojene vune, postali su umjetnost koja u svakom ćilimu, serdžadi ostavlja dio mašte, ornamentike, duboko utkane u svijest tkalje.

Foto: Furaj.ba

Ukoliko i vi želite imati nešto ovako unikatno u kući kupite ih u nekom od mnogobrojnih dućana u starom gradu na Baščaršiji ili Mostaru!

Magneti i razglednice

Nekada su se putovanja skupljale razglednice, danas suvenir i magnet za frižider. U Sarajevu potražite one sa Vučkom, maskotom Zimskih olimpijskih igara iz 1984. ili Groodvyjem, maskotom EYOF-a.

Širom BiH potražite magnete u info centrima, knjižarama ili gradskim radnjama. Ako ne nađete magnete u nekim gradovima, dovoljna je i razglednica ili ručni rad karakterističan za taj grad.

Ručni radovi

Bosanci i Hercegovci vrlo su talentirani za ručni rad, stoga ćete posvuda moći pronaći nešto za sebe. U Sarajevu su to najčešće proizvodi zanatlija sa Baščaršije, u Banjoj Luci sa zmijanjskim vezom, u Konjicu nešto od drvorezbara. U svakom slučaju, šta god vam se dopadne, budite sigurni da ste odabrali kvalitetan i lijep proizvod koji će krasiti vaš dom i podsjećati vas na BiH.

Foto: Furaj.ba

Fotografije Dženada Džine

Fotografije Dženada Džine malo ko do dan-danas nije vidio niti čuo za njih. Cijeli njegov fotografski opus inspiriran je prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, naročito planina koje strastveno pohodi.

Nagrađen je odličnim kritikama i priznanjima, no posebno ga raduje činjenica da se jedno od njegovih dijela pojavilo i na stranicama čuvenog National Geographica.

Neke od njegovih fotografija možete imati u svom domu, samo ga kontaktirajte!

Kontakt:

Telefon: +387(0)62/115-195

E-mail: dzdzphotography@gmail.com

HAAD

Suveniri s motivom bosanskog ćilima

Bosanski ćilim je posebna vrsta ćilima, većinom orijentalnog izgleda koji predstavlja važnu kulturnu vrijednost naroda u Bosni i Hercegovini. Prije su žene same pravile ove ćilime i često su davani kao pokloni, a skoro uvijek pokrivali podove starih bosanskih kuća. Bosanski ćilim je nit identiteta, a njedreći i šireći priču o bosanskom ćilimu, modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad njedri vrijednosti moderne Bosne i Hercegovine. Svilena marama, kravata, podloga za miš ili šolja s potpisom Haada bit će odličan poklon iz BiH koji spaja moderno i tradiciju!

Svi proizvodi s motivom bosanskog ćilima dolaze u originalnom pakovanju i kratkom pojašnjenju ćilima na engleskom jeziku, a možete ih pronaći na Sarajevskom aerodromu, suvenirnici u Vijećnici, svim prodajnim objektima Svjetlostkomerca ili na Facebook stranici HAAD. 

Zvekir

Zvekir – metalni krug pričvršćen na ulazna vrata, načinjen u obliku prstena ili halke, nekada je mijenjao zvono. Danas, u vrijeme modernih zvona, zvekir je izgubio prvobitni smisao, ali i dalje zadržao jaku simboliku. Gadget u obliku Bosanskog Zvekira, može biti idealan poklon za ljude širom svijeta.

Zvekir dolazi upakovan u posebnu drvenu kutiju, a pakovanje prati i knjižica o simbolici zvekira na bosanskom, engleskom, njemačkom, francuskom, turskom i arapskom jeziku. Zvekir se aplicira na stražnju stranu telefona, a postavljen pod 90 stepeni služi kao držač telefona.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content