Narodno pozorište Sarajevo

Narodno pozorište u Sarajevu najveća je pozorišna kuća u cijeloj Bosni i Hercegovini, te je jedna od najznačajnijih u Jugoistočnoj Evropi. Nalazi se u samom centru Sarajeva, preko puta zgrade Pošte i u blizini Pravnog fakulteta.

Narodno pozorište je prvobitno bilo „Društveni dom“ i sagrađen je 1897. godine po projektu Karla Paržika. Svečano otvaranje bilo je 2. januara 1899. godine predstavom „Medeja“ Franza Grillparzera, austrijskog dramatičara koji je spajao formalno nasljeđe austrijskog baroka i idejne elemente njemačke klasike.

 

17. novembra 1921. godine dom je pretvoren u Narodno pozorište, a tadašnji načelnik Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete Branislav Nušić je bio glavni kada je u pitanju svečani čin otvaranja. Početak rada Narodnog pozorišta obilježilo je izvođenje muzičko-dramskog programa tri noći za redom.

2-12

Kada je tek počelo djelovati, Narodno pozorište je djelovalo isključivo kao dramsko pozorište, a od 1946. godine uvode se i muzički oblici djelovanja, pa su tako bogatoj historiji pozorišta izuzetno pridonjeli Opera, odnosno Balet. 9. novembra 1946. godine svečenom premijerom „Prodana nevjesta“, Bedricha Smetane započela je Sarajevska opera.

 

Sarajevski balet je također osnovan 1946. godine, ali je prva samostalna predstava „Žetva“ Borisa Papandopula izvedena tek 25. maja 1950. godine. To je bio početak njegovog prvog profesionalnog postojanja na sceni Narodnog pozorišta.

1996. godine obilježeno je 75 godina rada Narodnog pozorišta i do tada je izvedeno 1040 dramskih premijera i 264 baletna i operna programa.

Fotografije: Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content