National Geographic: Preskočite prenapućeni Dubrovnik, probajte BiH!

Ugledni magazin National Geographic ponudio je sedam alternativa popularnim svjetskim destinacijama prenapučenim turistima.

Old Mostar city town street by evening; Depositphotos

Kao alternativu krcatom Dubrovniku ponudili su Bosnu i Hercegovinu koju opisuju kao “kulturno raznolikog i historijski intrigantnog susjeda na sjeveru”.

“Preskočite Dubrovnik, probajte Bosnu i Hercegovinu”, poručili su.

Screenshot/National Geographic

Screenshot/National Geographic

Dubrovnik se, kao i neki drugi UNESCO gradovi nalaze pod pritiskom tri krivca za prekomjerni turizam — brodova za krstarenje, jeftinih letova i slave “Igre prijestolja”, stoga im se preporučuje uvođenje mjera za ograničenje broja dnevnih posjetilaca i zaštite svog UNESCO statusa.

Onima koji su planirali posjetiti Dubrovnik, National Geographic poručuje da razmisle o istraživanju “kulturno raznolikog i historijski intrigantnog susjeda na sjeveru: Bosne i Hercegovine”.

“Ono što ovoj balkanskoj zemlji nedostaje na obali, ona više nego nadoknađuje toplim gostoprimstvom, beskrajnim planinarskim i skijaškim stazama i raznim kulturnim utjecajima – od austrougarskih preko osmanskih do islama – koji se ogledaju u arhitekturi, kuhinji, muzici i intrigantnom načinu života”, navodi National Geographic.

Među drugim alternativama popularnim destinacijama naveli su Ljubljanu kao zamjenu za Veneciju, koja također uvodi ograničenja za turiste zbog prekomjerenog turizma, Mozambik umjesto Andamanskog mora, Jordan umjesto Pacific Crest Traila, Yoho nacionalni park umjesto Banffa, Raja Ampat otoke umjesto Balija te Myvatn jezero umjesto Plave lagune.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content