Naše more, Neum

Naše more, Neum

Okićen zelenilom i smješten na području turističke regije južnog Jadrana, Neum – kao jedini izlaz BiH na Jadransko more – krase duga i topla ljeta svrstavajući ga u kategoriju primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana. Udaljenost Neuma od Dubrovnika je 65 km, od aerodroma Dubrovnik 85 km, od Mostara 70 km, Međugorja 70 km, od željezničke stanice Ploče i Metkovića po 30 km.

Piše: Elma Zećo, Furaj,ba

Na spomen Neuma, odmah pomislimo na more, ali Neum je mnogo više od toga. Zahvaljujući dostatnim količinama vode i blagoj mediteranskoj klimi, ovim područjem, kojeg je prijašnji čovjek uvidjevši sigurno prebivalište u krškim špiljama, nastanio još u staro kameno doba, paleolitiku, dominira zelenilo s bogatom florom i faunom. No, ovdje također nalazimo prahistorijska naselja, gradine, grobne  humke – tumule iz bronzanog i željeznog doba, tragove antičkog doba, srednjovjekovne crkve i sela, te mnoge nekropole stećaka.

Svetište Kraljice mira

Tako se, naprimjer, nekropola humske gospode Nikolića nalazi u Vranjevu selu. Očuvano je još uvijek oko 160 stećaka. Na tri su stećka natpisi. Pod njima su grobovi Katarine Kotromanić, žene župana Nikole, te kneza Vladislava, sina župana Nikole, i kneza Petra. Antičko naselje s nekropolama stećaka uvršteno je na listu nacionalnih spomenika 2005. godine.

U Starom Neumu, gdje je sačuvana stara jezgra sela, nalazi se vrt Ljanik u kome se sadio i uzgajao, kaže se, najkvalitetniji duhan u Hercegovini, koji se slao svojevremeno carskim dvorovima u Evropu. Poviše sela u katoličkom groblju nalazi se crkva sv. Ante, izgrađena još 1904. godine. U novom naselju dočekuje vas župna crkva Gospe od zdravlja. Muzej i galerija smješteni su u prostorijama uz crkvu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svetište Kraljice mira u Donjem Hrasnu, na Cerovici, proglašeno je 1977. godine središnjim marijanskim svetištem Trebinjsko-mrkanske biskupije. Na Gradini se uzdiže kip “Majke Božije Kraljice Mira” do kojeg vjernike i posjetitelje vodi Križni put, djelo Roberta Kvasine, dok je odljeve u bronzi izradio akademski kipar Dušan Stanojević. Nedaleko od svetišta Kraljice mira je Boškanova (Markova) špilja, zasigurno, smatra se, jedna od najljepših špilja na području općine.

Temperatura mora do 32°C

Neumski zaljev, gdje je more mirno, nalazi se u okviru većeg Malostonskog zaljeva, kojeg zatvara poluotok Klek. Kao dio Jadranskog mora, predstavlja jedini izlaz BiH na more.

Neum je usmjeren na turizam, koji se u njemu počinje razvijati 1911. godine, kada su austro-ugarski namještenici zatražili od Zemaljske vlade da im izgradi smještajni objekat i uredi dio plaže za njihove porodice, što bi oni koristili tokom ljeta.

Otakako su njime počeli pohoditi turisti, Neum u potpunosti oživi ljeti. Sa srednjim mjesečnim temperaturama mora na površini do 32°C u julu i augustu, upravo je on morska uživancija brojnim stanovnicima, logično, BiH. Dok provodite vrijeme na plaži, sve izgleda kao da je na dohvat ruke: smještaji, prodavnice, lokali u kojima se možete osvježiti i utažiti glad.

Uzme li se u obzir veličina općine kao i njen turistički potencijal, trenutni smještajni kapaciteti: 7.000 ležaja u hotelima visoke kategorije, te odmaralištima i privatnom smještaju, gdje su osigurani uslovi za ugodan boravak tokom cijele godine, zadovoljavaju potrebe. Svi veći hoteli nude ronjenje, parasailing, iznajmljivanje brodica i vodenih skutera. Ono što je važno turistima, Neum ima i svoj dom zdravlja, poštu, banke, trgovine, te male privatne restorane, koji obogaćuju ponudu grada.

Odlučite li se doći, svoje slobodno vrijeme zasigurno možete konstruktivno provesti. Pored hotelskih sadržaja, gostima se nude i izletnička putovanja autobusom i brodom u susjedna turistička mjesta kao što su Dubrovnik, Mostar, Međugorje i Hutovo blato. Također možete pobliže upoznati autohtono stanovništvo, koje se oduvijek bavilo poljoprivredom, ribarstvom i ekstenzivnim stočarstvom, dok su za dodatni izvor prihoda kuhali morsku so i brali ljekovito i začinsko bilje: kadulju, ruzmarin i vrijesak. U prošlosti su Neumljani bili poznati i kao klesari kamena za gradnju kuća i suhozida.

Cijene u Neumu niže su nego u drugim primorskim gradovima susjednih zemalja, tako da je uvijek dobro na vrijeme rezervisati smještaj. Povoljni klimatski uslovi, osim kupanja i sunčanja u sezoni, omogućavaju gotovo tokom sedam mjeseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski zrak, šetnje obalom, te bavljenje raznim sportovima na vodi.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

GRAND HOTEL NEUM