Nezaobilazna bh. atrakcija – Plava voda u Travniku

Ovdje još od davnina dolaze ljude iz svih krajeva svijeta i Travničani ih uvijek dočekuju s velikim gostoprimstvom

Autor: Samila Ivković

Zahvaljujući čarobnom ambijentu koji pruža potok Šumeće, Plava voda je jedno od najpoznatijih mjesta u vezirskom gradu – Travniku. Posebna atrakcija na ovom mjestu je čuvena Lutvinu kahva, a ništa manje atraktivna nije ni konoba Plava voda, koja se nalazi prekoputa. Njen interijer uređen je u bosanskom stilu, a najviše posjetitelja privlači u ljetnom periodu, kada se uz potok nalazi i prekrasna bašta. 

Na ovom mjestu, kako mnogi tvrde, najljepšem u gradu, koje se naziva Plava voda, sve do novembra 1906.godine brojni izvori i potočići pokretali su danonoćno mlinove, vodenice i drvene stupe koje su tucale hrastovu koru potrebnu za štavljenje kože u travničkim kožarama ili tabhanama od kojih su ostali samo temelji nizvodno pored Lašve.

ČUVENA LUTVINA KAHVA

Na ovom mjestu 1807. godine počinje, i sedam godina kasnije završava, radnja romana Travnička hronika Ive Andrića. Bila je to skromna drvena kućica, gdje su se okupljali i sjedili travnički begovi. Posebna je priča o tome kako je kahva koja se danas pije na ovom mjestu postala čuvena.

U Travnik je, na mjesto današnje Plave vode, u junu 1887. došao austrijski nadvojvoda i austrougarski prestolonasljednik Rudolf Franz Karl Josef, jedinac cara Franje Josipa i Elizabete Bavarske. Ugledni gost je popio kahvu i poklonio dukat vlasniku, koji je godinama kasnije čuvao u posebnoj vitrini džezvu i fildžan iz kojeg je princ popio kahvu. Ova vitrina prelazila je iz ruke u ruku vlasnika objekta, a kahva je poslije te posjete i zvanično nazvana Rudolfovom kahvom.

GRAD KOJI NUDI MNOGO

Naziv Rudolfova kahva je vremenom zamijenjen u Lutvina kahva, jer ju je narod tako nazivao godinama, i tako je ostalo do danas. Ono što ovu kahvu čini specifičnom je to što uz nju dobijete rahatlokum, kutiju šibica i cigaretu. 

Toga prvog sopstvenika kafane, Lutve, ne sjećaju se ni najstariji ljudi; taj je bar stotinjak godina već na nekom od rasutih travničkih grobalja, ali svi idu kod Lutve na kahvu i njegovo se ime pamti i izgovara tamo gdje su zaboravljena imena tolikih sultana, vezira i begova…, navodi se u prologu romana Travnička hronika.

Bilo zbog Rudolfove ili Lutvine kahve, užitka uz šum vode, bogate historije koja se odvijala na ovom mjestu…, ovdje još od davnina dolaze ljude iz svih krajeva svijeta i Travničani ih uvijek dočekuju s velikim gostoprimstvom. Osim Plave vode, ovaj grad koji je prije 150 godina bio glavni grad bosanskog pašaluka i rezidencija 77 vezira, svakako vrijedi obići uzduž i poprijeko. I sami ćete se iznenaditi koliko turističkih atrakcija Travnik nudi.

AUTENTIČAN DIZAJN

Malo prije ove značajne posjete, kućica u kojoj je Rudolf pio kahvu bila je renovirana i obojena karakterističnim žuto-narandžastim vodoravnim prugama u pseudomavarskom stilu, kao i sve važnije zgrade iz tog vremena, kao naprimjer sarajevska Vijećnica ili Vijećnica u Brčkom. Takav izgled sačuvan je i danas.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content